Theodoros Karaoglou, Ministrul Macedoniei şi Traciei: turismul aduce PIB-ului Greciei 13 mld. de euro Theodoros Karaoglou, Ministrul Macedoniei şi Traciei: turismul aduce PIB-ului Greciei 13 mld. de euro
Macedonia şi Tracia, adică regiunea de nord a Greciei – cea mai mare regiune administrativă a Greciei – , au un minister independent de... Theodoros Karaoglou, Ministrul Macedoniei şi Traciei: turismul aduce PIB-ului Greciei 13 mld. de euro

Macedonia şi Tracia, adică regiunea de nord a Greciei – cea mai mare regiune administrativă a Greciei – , au un minister independent de cel de la Atena, care se guvernează după propriile interese economice şi care dispune de buget separat. Un posibil motiv pentru această decizie organizatorică ar fi faptul pentru că regiunea de nord deţine cele mai multe obiective turistice din Elada.

Theodoros Karaoglou, Ministrul Macedoniei şi Traciei – numit în funcţie în 2012 -, prezent în România (pe durata Târgului de Turism de la Bucureşti, care a avut loc la mijlocul lunii martie) pentru al doilea an consecutiv, a avut amabilitatea de a ne oferi câteva informaţii despre regiunea pe care o conduce care ne-au făcut să ne dăm seama de ce şi în plină criză, Grecia tot câştigă din turism mai mult decât o vom face noi în următorii 20 de ani.

Gadget&Trends Magazine: Cum vedeţi relaţiile din România şi Grecia din punct de vedere al turismului?

Theodoros Karaoglou: Mai întâi de toate trebuie să precizez faptul că, pentru noi, România înseamnă o ţară prietenă tradiţională, ambele fiind ţări membre ale UE. Există legături istorice între cele două ţări, iar relaţiile diplomatice dintre cele două ţări datează din 1880.

Aceste relaţii de prietenie pot fi un exemplu pentru restul ţărilor pentru că sunt foarte strânse şi bune. Grecii îi iubesc pe români pentru cultura lor, pentru ceea ce sunt ei, şi sunt mai mult ca sigur că acelaşi lucru este valabil şi din partea românilor pentru greci.

Revenind la întrebare, am citit recent un studiu făcut anul trecut potrivit căruia, 72% dintre românii care vor să viziteze ţări străine ca şi destinaţie pentru vacanţă au ca primă alegere Grecia.

Cu o plăcere deosebită aş adăuga faptul că dintre turiştii români circa 80% vizitează nordul Greciei, adică Macedonia şi Tracia, pentru că este o distanţă foarte mică şi oricine poate să îşi înceapă foarte uşor călătoria din Bucureşti dimineaţa, pentru ca după amiaza să savureze o cafea în Salonic.

Există mai multe puncte de frontieră între Grecia, Bulgaria şi România şi în special ultimul punct care a fost deschis anul trecut în septembrie trece prin Kargiali şi Makaza reprezintă traseul cel mai scurt care îi deserveşte foarte bine pe români. Odată intraţi, turiştii se pot îndrepta spre vest, spre Halkidiki sau spre est spre Kavala, insula Thassos, Samothraki sau către frumuseţile din Alexandroupoli.

În ceea ce priveşte numărul de turişti români aş vrea să spun faptul că din 2009 până în 2013 acest număr s-a dublat, iar în 2013 am atins 350.000 de turişti. În plus, în Salonic, în 2013, numărul rezervărilor la hoteluri a crescut cu 57,27%, fiind înregistrate 40.495 de şederi.

G&T Magazine: Vă rog să ne faceţi un top 5 al turiştilor care vin în regiunea de nord a Greciei şi unde se regăsesc românii.

Theodoros Karaoglou: Tradiţional, în zona Macedoniei şi Traciei cei mai buni turişti sunt vecinii noştri: bulganii, românii, sârbii şi cei din Skopye. În ultimii ani, a crescut şi numărul turiştilor care vin din Rusia. De exemplu, în 2012 am atins pentru prima dată numărul de 1 milion de turişti din Rusia, în 2013 am avut 1,5 milioane, iar estimările pentru 2014 sunt că se vor depăşi 2 milioane de turişti ruşi. De asemenea, pieţe turistice foarte bune pentru Grecia sunt Germania, Anglia şi ţările scandinave.

G&T Magazine: Ce aşteptări aveţi în acest an ca şi număr de turişi români?

Theodoros Karaoglou: Consider că pentru acest an, cifra pe care am atins-o anul trecut, adică 350.000 de turişti români, va fi baza, dar uitându-mă la cifrele primelor două luni sunt sigur că vom depăşi acest număr.

Aş vrea să explic şi pe ce mă bazez când afirm acest lucru. În ultimii doi ani, turismul din Grecia a mers foarte bine. În 2012 au venit în Grecia 16 milioane de turişti, în 2013 am avut ca obiectiv să atingem cifra de 17 milioane de turişti, iar în final, cifra pentru 2013 a fost de 18,5 milioane de turişti.

În 2014 începem având ca şi bază această cifră de 18,5 milioane de turişti şi considerăm că vom atinge 20 de milioane de turişti. Deja cifrele din primele 2 luni ale anului ne arată faptul că pieţe tradiţionale pentru Grecia, precum Germania, au crescut numărul rezervărilor cu 50%, ţările scandinave cu 40%, iar Anglia cu 30%. Datele sunt foarte bune şi pentru o ţară care în ultimii cinci ani a fost foarte afectată de criza financiară, este foarte important acest venit din partea turismului, pentru că turismul are avantajul că este un sector al economiei elene cu o contribuţie foarte importantă la PIB, de aproximativ 20%. Important este şi faptul că este un sector cu randament direct financiar. Adică turistul care va vizita Grecia aduce direct cash de care ţara are mare nevoie.

Din acest motiv, turismul este un sector foarte important pentru noi pentru că, practic, reprezintă locomotiva pentru repornirea economiei greceşti.

G&T Magazine: Care este valoare pieţei de turism din Grecia în acest moment?

Theodoros Karaoglou: După cum ziceam, ca şi contribuţie la PIB este de 20%. Adică turismul aduce imediat către PIB 13 miliarde de euro, creează aproximativ 500.000 de locuri de muncă, şi, dacă în acest an vom atinge 20 de milioane de turişti, se vor mai crea direct încă 50.000 de locuri de muncă. Aşa că vă puteţi da seama cât de important este pentru noi acest sector.

G&T Magazine: Dintre cei 18,5 mil. de turişti de anul trecut, câţi au venit doar pe regiunea Macedoniei şi Traciei? Ce procent are turismul în economia regiunii?

Theodoros Karaoglou: În medie, ca şi pentru restul Greciei, şi pentru noi reprezintă 20% din activitatea financiar-economică şi fără să avem încă statistici oficiale, estimăm că aproximativ 5 milioane de turişti au vizitat frumuseţile din Macedonia şi Tracia.

Vineri vă invităm să citiţi partea a doua a acestui interviu! Veţi afla care sunt celelalte sectoare economice pe care mizează Grecia, cum stă ţara la capitolul absorbţiei de fonduri europene şi ce buget incredibil are Ministerul Macedoniei şi Traciei. 

Muntele Olimp

Muntele Olimp

Halkidiki

Halkidiki

Salonic

Salonic

Salonic

Salonic

Kavala

Kavala

Insula Thassos

Insula Thassos

Insula Thassos

Insula Thassos

 

 

 

 

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: