INTERVIU – Ozana Moraru, Equestria: Salonul Calului îmbină competițiile sportive cu show-urile ecvestre INTERVIU – Ozana Moraru, Equestria: Salonul Calului îmbină competițiile sportive cu show-urile ecvestre
Ozana Moraru este medic oftalmolog de profesie, însă pasiunea sa pentru echitație a determinat-o să înființeze o bază hipică aliniată la standardele internaționale. Clubul... INTERVIU – Ozana Moraru, Equestria: Salonul Calului îmbină competițiile sportive cu show-urile ecvestre

Ozana Moraru este medic oftalmolog de profesie, însă pasiunea sa pentru echitație a determinat-o să înființeze o bază hipică aliniată la standardele internaționale. Clubul Equestria, situat în apropierea Bucureștiului, este locul unde iubitorii de cai pot ȋmbina pasiunea pentru acest sport cu momentele de relaxare ȋn aer liber și totodată, pot descoperi atmosfera din timpul competițiilor ecvestre.

După cinci ani de experiență ca organizator de evenimente ecvestre, Ozana Moraru ne vorbește despre evoluția echitației ca sport de performanță, dar și despre noutățile celui mai mare circuit ecvestru, Salonul Calului.

  1. La doar un an de la înființarea Clubului Equestria ați începutul să organizați evenimente sportive. Cum v-a venit această idee, ce v-a determinat?

Ozana Moraru, Președinte al Clubului Equestria: Baza hipică a fost construită de la început în ideea de a organiza și concursuri sportive, dar și alte evenimente ecvestre – mă refer la calitatea terenurilor de antrenament și concurs, la așezarea spațiilor pentru primirea cailor și sportivilor care urmau să vină la competiții de la alte cluburi din țară sau străinătate, la infrastructura și la întreaga logistică de care dispunea.

La această idee a contribuit în primul rând faptul că aveam deja trei cai de performanță, care trebuiau în continuare să fie antrenați pentru sărituri peste obstacole și să participe la multe concursuri – de ce o parte din aceste competiții să nu fi fost organizate la noi, la Equestria, mai ales că la acea vreme eram singurul club din țară cu facilități la standarde internaționale?

Astfel, am început prin câteva concursuri “de casă”, mai limitate ca participare, apoi am trecut la cele naționale oficiale și chiar și internaționale.

salonul calului (2)

  1. Prima ediție a evenimentului Salonul Calului a avut loc în 2012. Cum au evoluat lucrurile pe parcursul anilor din punct de vedere al organizării?

Ozana Moraru, Președinte al Clubului Equestria: În 2016 am ajuns deja la a cincea ediție consecutivă a evenimentului Salonul Calului. Ca organizare ne-a fost din ce în ce mai ușor, pentru că, pe măsură ce treceau anii, se acumula și experiența, echipa ce răspundea de organizare se roda tot mai mult și știa să rezolve eventuale probleme apărute, dar și să preîntâmpine apariția lor.

În plus, ca program, dupa primele trei ediții, care s-au bazat mult pe show-uri ecvestre – care erau cel mai dificil de organizat și coordonat – edițiile a patra și a cincea s-au axat în special pe competiția sportivă, mai ușor de susținut chiar și din punct de vedere material.

Ultimele doua ediții, 2015 și cea actuală, 2016, se adresează în special sportivilor și practicanților de echitație, fiind concepute ca circuite de probe sportive, cu punctaj cumulat, care se materializează în bonusuri de premii la sfârșitul circuitului, pentru cei mai buni sportivi pe diverse categorii de dificultate a probelor.

  1. Care este nivelul de participare al sportivilor, sunt schimbări de la an la an?

Ozana Moraru, Președinte al Clubului Equestria: Deși este un eveniment național, cu sportivi participanți din toată țara, nivelul lor de pregătire e tot mai bun, dar și caii participanți sunt mai valoroși, mai experimentați și capabili de performanță tot mai mare.

O altă schimbare net vizibilă ar fi creșterea numărului tinerilor sportivi, copii și juniori, elevi de gimnaziu sau liceu, care au început să practice echitația de plăcere, iar acum sunt participă în competiții sportive dedicate vârstei lor.

  1. Cum vedeti evoluția în ceea ce privește interesul publicului vizavi de echitație?

Ozana Moraru, Președinte al Clubului Equestria: Interesul publicului e crescător și el, dar, din păcate, nu neapărat pentru competiții sportive, cât, mai degrabă, pentru show-uri ecvestre – mulți părinți își aduc copiii să vadă întreceri și prezentări de cai, cascadorii sau jocuri cu cai, însă un concurs prorpiu-zis e un pic mai dificil de înțeles și urmărit pentru ei.

De aceea, noi am încercat de fiecare dată, prin diversele ediții și etape ale Salonului Calului, să îmbinăm partea sportivă cu cea de „entertainment” și show, pentru a ne adresa unui public cât mai larg, de mai toate vârstele și gusturile, menținând, însă, întotdeauna, o țintă de calitate cât mai înaltă.

salonul calului (3)

  1. Ce investiție presupune un eveniment ca Salonul Calului pentru dvs., ca organizatori?

Ozana Moraru, Președinte al Clubului Equestria: Dacă vorbim de etape care conțin și show-uri ecvestre, investiția poate ajunge la 40 – 50.000 de euro. Dacă avem doar probe și întreceri sportive, aceasta este mai mică, undeva pe la 30.000 de euro.

Desigur că loc de mai mult și mai bine este întotdeauna, dar, din păcate, bugetele sunt limitate din cauza reținerii potențialilor sponsori – este un sport de nișă, mai puțin popular la noi, cu vizibilitate relativ redusă în mass-media (vizuală, în special), motiv pentru care și găsirea de parteneri/sponsori este anevoioasă.

  1. Ce aduce nou ediția a V-a Salonul Calului?

Ozana Moraru, Președinte al Clubului Equestria: Anul acesta avem ca element de noutate atașarea la circuitul Salonul Calului a unui concurs special dedicat elevilor, de gimnaziu sau de liceu, care va curpinde două zile de competiții pentru copii, adolescenți și tineri aflați încă pe băncile școlii, dar care ne vor demonstra astfel că pot îmbina foarte bine – deși nu e ușor – învățătura și lecțiile de școală cu antrenamentele de călărie și chiar cu participarea la competiții de echitație.

Plecând de aici, putem arăta „la fața locului” ce beneficii aduce echitația copiilor și tinerilor noștri.

salonul calului (1)

  1. Care sunt planurile pentru anii următori? Luați în calcul și organizarea unor concursuri internaționale?

Ozana Moraru, Președinte al Clubului Equestria: Am organizat deja două concursuri internaționale de sărituri peste obstacole și unul FEI Challenge de dresaj, în anii 2013-2015, dar acestea nu au fost integrate în circuitul Salonul Calului.

Pentru 2018 avem în intenție să realizăm două etape din cele patru ale Salonului, care să fie internaționale, măcar de nivel FEI – CSI%***, dar pentru asta e nevoie de o finanțare mai mare a evenimentului, pe care sperăm să o găsim până atunci la sponsori interesați de frumusețea și eleganța acestui sport.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: