BusinessInterviuri

INTERVIU – Mona Nicolici: Tabăra Meseriașilor este proiectul meu de suflet… e un loc magic care schimbă destine!

Și-a început cariera în televiziune şi timp de 11 ani a fost redactor, producător, realizator şi prezentator al celor mai importante jurnale de ştiri din România. În prezent, Mona Nicolici conduce departamentul de Community Relations & Social Affairs în cadrul Petrom România, experienţă ce i-a oferit privilegiul să se implice activ în programe de dezvoltare sustenabilă a comunităţilor din România. Proiectul de suflet: Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei!

Când (și cum) a început frumoasa poveste a Taberei Meseriaşilor din Țara lui Andrei? De unde această idee?

Mona Nicolici: Tabăra Meseriașilor face parte din programul OMV Petrom, România Meseriașă care își propune susținerea învățământul profesional și tehnologic din România. Proiectul a început în 2015, ca un program pilot care completează curricula și le oferă elevilor o experiență personală și profesională unică.

Seriile de meseriași au apărut, inițial, ca o nevoie de business: ne-am dat seama că în curând nu vom mai avea personal specializat în domeniul petrol și gaze și există o nevoie acută de a investi în viitoarele generații de meseriași.

Am decis ulterior să extindem domeniile în care formăm meseriași pentru că am identificat o nevoie la nivelul României, dar și la nivelul comunităților în care operăm. Așa am început să ne uităm în fiecare an în diferite județe, să evaluăm angajatorii, forța de muncă, locurile de muncă vacante, altfel spus, oportunitățile profesionale.

De ce v-a atras acest proiect? Cum sunt selectați copiii?

Mona Nicolici: Totul! Le oferim elevilor o simulare a unor experiențe profesionale reale, le realizăm o profilare vocațională, îi implicăm în cursuri de dezvoltare personală, îi învățăm lucrul în echipă și foarte important, îi punem față în față cu mari companii. Anul acesta am adus în Tabără doi mari angajatori – City Grill și ENEL – care s-au alăturat în calitate de angajatori în seriile Alimentară, respectiv Electrică, având printre obiective inclusiv recrutarea de elevi din Tabără.

Copiii sunt selectați printr-un process elaborat ce constă inițial într-o caravană care merge prin toate școlile profesionale și liceele tehnologice din județul selectat pentru a oferi toate informațiile despre Tabăra Meseriașilor, iar ulterior, elevii înscriși trec printr-un process de jurizare care constă în evaluarea unei scrisoari de recomandare, de intenție și a situației școlare.

În fiecare an înregistrăm un număr aproape dublu de înscrieri față de locurile disponibile. În ceea ce privește numărul de elevi selectați, numărul acestora a crescut de la an la an: 200 în 2015, 270 în 2016 și 286 de elevi anul acesta.

Cum arată, în prezent, o zi de tabără în Țara lui Andrei?

Mona Nicolici: O săptămână din Tabăra Meseriașilor este organizată în 2 părți:

  • Cursurile de dezvoltare personală – lucrul în echipă, spiritul eco-civic, cum să se prezinte în fața unui angajator, cum să redacteze un CV;
  • Atelierele profesionale – unde lucrează cu mentori specializați parte de teorie dar și de practică. Fiecare serie trebuie să realizeze la final de tabără un proiect special prin care să dovedească toate cunoștințele dobândite în tabără.

În plus, elevii participă în fiecare dimineață la înviorare, au seri tematice, precum Seara Talentelor, foc de tabără și alte programe recreaționale.

Dincolo de toate aceste activități foarte clar stabilite, cred că fiecare zi este un proces de schimbare pentru elevi. Ajung în tabără reticenți, timizi, închiși iar în doar o săptămână devin o familie, așa cum spun chiar ei, când sunt întrebați la final de tabără, ce reprezintă pentru ei Țara lui Andrei.

Am plecat de la ideea de a dezvolta meseriași, dar am reușit mai mult decât atât, le-am oferit un sentiment de siguranță, le-am dat voie să viseze, să fie respectați și apreciați și să creadă cu tărie că #sepoate.

Care a fost cel mai greu proiect dezvoltat în Tabăra Meșeriașilor?

Mona Nicolici: Nu aș putea să aleg un proiect și nu aș spune greu de dezvoltat. Avem proiecte diverse, elevi diferiți și multe provocări. Dacă în primul an, proiectele de final din fiecare serie erau organizate în interiorul taberei, anul trecut am realizat Cina de la Castelul Bran, care a fost o mare provocare, dar astfel, am îndrăznit și mai mult anul acesta.

La fiecare serie am avut un proiect de absolvire de sine stătător: cina a fost organizată în incinta Castelului Bran, la Casa de Ceai a Reginei Maria, am reparat 30 de biciclete pe care le-am donat unor copii și tineri din medii defavorizate, am realizat o colecție de modă care a fost prezentată în cadrul unui fashion show în Brașov și am construit un ELECTRIC HUB cu multiple funcționalități, pe care l-am instalat în Brașov, în Piața Sfântul Ioan.

Realizările acestor elevi sunt foarte importante pentru noi și așa reușim de fiecare data să dezvoltăm proiecte frumoase și ample.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest proiect?

Mona Nicolici: Tabăra Meseriașilor este proiectul meu de suflet. În fiecare an, vin aici și petrec 5 săptămâni alături de acești elevi care mă umplu de emoție și îmi dau energie să continui de fiecare dată. E foarte greu de explicat în cuvinte ce se întămplă în tabără. E un loc magic care schimbă destine.

Deși nu e ușor să le asculți poveștile, să înțelegi greutățile personale și profesionale cu care se confruntă, impactul pe care îl avem asupra acestor copii este incredibil. Pleacă de aici alți oameni, cu perspective, cu încredere, formați în domeniul profesional ales și foarte important, angajabili. 5 elevi din Tabăra Meseriașilor, ediția 2016, sunt angajați sau în stagii de practică la mentorii lor.

Cât de mult contează echipa alături de care lucrați?

Mona Nicolici: Când vorbim de echipă trebuie să menționez că ea este foarte mare și diversă, de la echipa de proiect, la mentori și traineri, medici, psihologi etc. De asemenea, aducem în echipă angajatori care ni se alătură în acest proiect: City Grill, ENEL. Ei sunt oamenii care fac totul posibil, de la ideile de proiecte din ce în ce mai diverse și mai inedite, până la implementarea acestora.

Pe această cale aș vrea să le mulțumesc pentru că se implică cu tot sufletul în acest proiect și le oferă elevilor o experiență completă: primire, acomodare, organizarea atelierelor și worshopurilor, evenimentele de absolvire, totul până la cele mai mici detalii.

Care este proiectul din tabăra de care sunteți foarte mândră?

Mona Nicolici: Nu de proiecte sunt mândră ci de elevii și mentorii lor care reușesc în doar 3 zile să demonstreze că se poate: realizarea unei colecții de modă, organizarea unei cine la Castelul Bran, construirea unui ELECTRIC HUB și lista poate continua.

Cât de mult se implică acești copii în activitățile pe care le au?

Mona Nicolici: 100%. Sunt experiențe pe care nu le-au mai avut și realizează că au o oportunitate unică de a învăța lucruri noi de la experți și chiar de a câștiga burse la finalul taberei.

OMV Petrom oferă în fiecare serie 10 burse în valoare de 500 de lei lunar, timp de un an, celor care și-au demonstrat îndemânarea.

Cine sunt și cum sunt aleși mentorii în aceste proiecte?

Mona Nicolici: Dincolo de a fi specialiști în domeniul lor de expertiză, căutăm oameni pasionați, care să reușească să îi inspire pe elevi și să le insufle dragostea pentru meserie. Care pot fi un model pentru copii. De aceea îi numim mentori. Este foarte important să reușească să interacționeze cu elevii, să îi motiveze și să le ofere perspective profesionale.

Noi am rămas impresionați de bucătarii și ospătarii pregătiți aici? Ce ne puteți spune despre acești meseriași?

Mona Nicolici: Elevii au lucrat intens alături de mentorii lor Chef Cezar Munteanu și reprezentanți City Grill – Cristian Cristea și Dan Irimia, reușind în doar 3 zile să pregătească o cină festivă la Castelul Bran, mai exact la Casa de Ceai a Reginei Maria. Ne-am dorit foarte mult să fie o experiență inedita, pentru elevi în primul rând, dar și pentru invitați.

Ne propunem să schimbăm percepții și să readucem meseriile de bucătar-ospătar la un alt nivel, să îi familiarizăm cu conceptul de fine dining si cu un nivel ridicat de performantă  în cele 3 zone importante: servire, meniu și atmosferă. Foarte important, anul acesta pentru seria bucătar-ospătar, i-am avut alături de noi ca parteneri pe City Gril, care dincolo de implicare, burse oferite, reprezintă și o oportunitate de angajare post tabără. Lucrul acesta deja de întămplă.

Din seria trecută, doi elevi sunt acum angajați în restaurantele City Grill din București. Mai mult decât atât, mulți dintre elevi nu vizitaseră niciodată Castelul Bran, iar acum se aflau în Casa de Ceai a Reginei Maria servind un meniu deosebit. Au avut foarte mari emoții, dar atât ei, cât și mentorii lor și-au pus toata dorința de a reuși în acest efort. Și asta s-a văzut.

Pot elevii pregătiți aici să practice această meserie la cel mai înalt nivel? Ce îi recomandă?

Mona Nicolici: Așa cum spuneam, elevii interacționează în tabără cu oameni specializați în profesiile lor, învață de la ei meserie, lucrează împreună la un proiect final, dar dincolo de asta, ei sunt pregătiți să lucreze în echipă, să își cunoască abilitățile, să creadă că pot avea un viitor în meseria pe care și-au ales-o. Pană la a lucra la un nivel  înalt trebuie sa mai treacă prin alte stagii de pregătire. Dar e un pas important.

Există viață după Tabăra? Ce urmează?

Mona Nicolici: Încercăm să urmărim parcursul personal și profesional al tinerilor care participă la Tabăra Meseriașilor și ne dorim să fim alături de ei în continuare, să ne asigurăm că își încheie cu success studiile și să le facilităm accesul la piața muncii. Ne dorim ca pe viitor să atragem mai mulți angajatori în program, care să își recruteze dintre meseriașii formați în Tabără.

De asemenea, ținem legătura cu ei și încercăm să îi împlicăm în diverse evenimente precum: Gala Atipic Beauty la Palatul Parlamentului, Ziua Sfântului Andrei pe care o sarbatorim în OMV Petrom, dar si orice alt eveniment care ne ajută sa-i tinem aproape.

Cine este Mona Nicolici?

Mona Nicolici: Managerul  de sustenabilitate OMV Petrom 

Cum ați luat decizia de a merge pe acest drum? Cum și când ați pornit primul proiect? Ce ați făcut înainte?

Mona Nicolici: Mi-am început cariera în televiziune şi timp de 11 ani am fost redactor, producator, realizator şi prezentator al celor mai importante jurnale de ştiri din România.

În prezent conduc departamentul de Community Relations & Social Affairs în cadrul Petrom Romania, experienţă ce mi-a oferit privilegiul să mă implic activ în programe de dezvoltare sustenabilă a comunităţilor din România.

De ce v-a atras acest domeniu?

Mona Nicolici: Mereu mi-am dorit să fac lucrurile diferit și să-mi aleg o meserie care să nu fie ca oricare alta. Am decis să-mi depăşesc limitele și să nu accept regulile impuse fără argumente.

În fiecare zi mă întreb cum proiectele pe care le facem schimbă destinele oamenlor. Acest domeniu este despre mine, despre tine, despre ceilalți, de fapt este despre noi. Este despre a arăta că se poate, mai mult decât atât, că se poate să avem o țară mai bună în fiecare zi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button