BusinessInterviuri

INTERVIU – Mihai Ștefan, absolvent al școlii de programare Codecool: “La vârsta de 65 de ani am avut curajul să fac reconversia profesională către domeniul IT, iar acum sunt pregătit să îmi valorific cunoștințele”

Mihai Ștefan, absolvent al școlii de programare Codecool: “La vârsta de 65 de ani am avut curajul să fac reconversia profesională către domeniul IT, iar acum sunt pregătit să îmi valorific cunoștințele.”

The Trends: Povestește-ne despre experiența ta profesională până să ajungi să studiezi la Codecool.

Mihai Ștefan: Pot spune că parcursul meu profesional este unul complex și divers, din care nu au lipsit elementele surpriză și schimbările provocatoare. Fiind absolvent al Facultății de Mecanică specializarea Mașini Hidraulice, timp de aproximativ 20 de ani am profesat în acest domeniu. După o perioadă atât de lungă, mulți ar spune că și-au găsit, într-adevăr, jobul ideal, însă eu am considerat că schimbările în carieră pot fi făcute oricând și oportunitățile nu apar în mod întâmplător.

Așadar, am avut dorința de a explora o arie cu totul nouă și am făcut trecerea de la un domeniu tehnic către cel de advertising. Poate elementele de noutate sau capacitatea de adaptare m-au determinat să activez într-o companie de publicitate timp de 11 ani, însă cert este că această schimbare a fost posibilă și de durată, până anul acesta, în momentul pensionării. Și acum, la vârsta de 65 de ani, istoria se repetă. Îmi doresc să descopăr și să construiesc o nouă carieră, de această dată în domeniul IT și de aceea pașii m-au îndreptat către cursurile de programare și formare ale școlii Codecool.

TheTrends: Ce a stat în spatele motivației de a învață de la 0 un domeniu cu totul nou și ce te-a atras la domeniul IT?

Mihai Ștefan: Pe lângă fotografie, programarea a fost încă de acum mult timp una dintre principalele mele pasiuni, iar lipsa timpului de studiu m-a împiedicat să trec această pasiune la următorul nivel. Din fericire, nu este niciodată prea târziu să faci ceea ce îți place și mai ales în perioada în care ne aflăm acum, când accesul este mult mai ușor la informații, totul este posibil dacă există curaj, voință și determinare.

Cred că aceste lucruri au stat în spatele deciziei de a învăța de la 0 secretele programării, pe lângă faptul că experiența anterioară de a face trecerea de la un domeniu la altul mi-a demonstrat că se poate.

TheTrends: Cu ce crezi ca este diferită scoala de programare Codecool de celelalte metode de a pune bazele unor cunoștințe în domeniul IT?

Mihai Ștefan: Deși au trecut mulți ani de la ultima școala absolvită, intensitatea cursurilor, cantitatea de materiale parcurse și numărul mare de proiecte lucrate nu m-au făcut să mă îndepărtez de la obiectivul meu. Din contra, aceste lucruri mi-au confirmat că am făcut alegerea corectă și că școala de programare Codecool este un loc de formare extraordinar, care mi-a pus la dispoziție toate resursele pentru a învăța. Inclusiv metoda de învățare este cu totul diferită de cele standard practicate în școlile cu profil dedicat.

Prin metoda mastery based learning tuturor cursanților li se oferă oportunitatea de a studia în propriul ritm și de a parcurge etapele în funcție de rapiditatea cu care este asimilată materia, iar cei care au un ritm mai lent ajung întotdeauna la finalizarea cursurilor să dețină aceleași informații precum ceilalți și să fie pregătiți să profeseze în domeniul IT. Pregătirea este intensă atât din punct de vedere al informațiilor tehnice, precum și din cel al dezvoltării de abilități non-tehnice. La Codecool se pune foarte mult accentul pe dezvoltarea proiectelor în echipă, întocmai precum se întâmplă și la locul de muncă, inclusiv folosindu-se metodele Agile.

Aici nu ne lipsește nici partea de entertainment, iar atmosfera este una extraordinar de plăcută. Între codecooleri se formează o legătură strânsă și de prietenie, pe lângă colegialitate, ceea ce ne ajută să fim mai relaxați și să venim cu drag la cursuri.

TheTrends: Care au fost cele mai mari provocări întâlnite pe parcursul studiilor?

Mihai Ștefan: Consider că adaptarea la programul de studiu a fost provocarea principală. Codecool poate fi considerată una dintre cele mai dificile școli de programare din România, tocmai pentru că lucrul din cadrul proiectelor este unul serios, care îți testează cunoștințele acumulate și nu îți permite să sari peste etape.

A fost provocator să țin pasul cu cei mai tineri decât mine, dar știam că împărțim aceeași dorință de a învăța și de a face performanță într-un domeniu cu totul nou. Mediul a fost unul propice pentru a depăși orice provocare și pentru a forma un colectiv unit, indiferent de diferențele dintre noi.

TheTrends: Care sunt așteptările tale cu privire la un colectiv din industria IT?

Mihai Ștefan: Din experiența de până acum pot spune că într-adevăr, colectivul este foarte important la un job. Echipa este cea de la care înveți, iar mentorii au un cuvânt important în formarea fiecărui membru. De aceea, pentru mine cântărește foarte mult competența colegilor și profesionalismul lor. Îmi doresc să fac parte dintr-un colectiv pregătit, care să mă ajute să fructific cunoștințele din acest moment. M-aș alătura cu mare drag unei companii dispuse să aloce resurse în dezvoltarea angajaților.

TheTrends: Care sunt lucrurile care ar conta în dezvoltarea ta profesională și de care ai avea nevoie din partea angajatorului?

Mihai Ștefan: După cum spuneam, un prim lucru care ar conta pentru mine ar fi deschiderea angajatorului de a investi în dezvoltarea mea profesională. Acum pot afirma că dețin o bază solidă de cunoștințe și de aptitudini tehnice și non-tehnice, dar pentru perfecționarea în domeniul programării este nevoie de o învățare continuă.

Pentru mine ar fi important ca viitorul angajator să privească lucrurile din aceeași perspectivă și să îmi ofere această oportunitate. Totodată, sunt conștient că odată ce voi profesa în acest domeniu cu totul nou, vor exista și momente dificile, iar aici mă reîntorc la cât de important este echipa în cadrul unui job, care mi-aș dori să fie deschisă spre a-mi oferi sprijin.

TheTrends: Ce ai dori să le transmiți persoanelor care își doresc să facă reconversia profesională către IT și care se simt neîncrezătoare?

Mihai Ștefan: În primul rând, nu este un drum ușor, dar este unul plin de satisfacții. În al doilea rând, oricine își dorește să facă această trecere către domeniul IT trebuie să aibă mai întâi pasiune, iar mai apoi să fie pregătiți să investească timp în procesul de învățare, răbdare și să își reamintească motivele pentru care vor să facă această schimbare.

Aș dori să le transmit să fie încrezători și să aibă curaj, pentru că totul se învață, atunci când ești în locul potrivit. Codecool pentru mine este școala în cadrul căreia am învățat cum să îmi pun calitățile în valoare și cum să fiu încrezător, prin intermediul metodelor lor, orientate spre dezvoltarea atât profesională, cât și personală.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button