Interviu la cafea – Cristi Dandeș: Bucureștiul este pentru mine în top 3 orașe cu cea mai bună și variată cafea! Interviu la cafea – Cristi Dandeș: Bucureștiul este pentru mine în top 3 orașe cu cea mai bună și variată cafea!
Cristi Dandes este food aficionado @Food of Bucharest, “locul” unde isi dau intalnire toti gurmanzii care vor sa descopere cele mai noi locuri si... Interviu la cafea – Cristi Dandeș: Bucureștiul este pentru mine în top 3 orașe cu cea mai bună și variată cafea!

Cristi Dandes este food aficionado @Food of Bucharest, “locul” unde isi dau intalnire toti gurmanzii care vor sa descopere cele mai noi locuri si cea mai instagramabila mancare din Capitala. Atunci cand nu il gasiti intr-un restaurant, il gasiti intr-o… cafenea. Ii place foarte mult sa calatoreasca, sa descopere locuri noi, sa se uite la UFC si sa incerce ultimele gadgeturi. Si, totusi, ce spune el despre cea mai buna cafea?

TheTrends: Acasă… îți bei cafeaua în pijama, când te trezesti, sau pe fugă, înainte de a ieși pe ușă spre muncă?

Cristi Dandeș: Îmi place mult cafeaua și o beau în toate felurile posibile din dorința de a nu o rata, zi de zi: o beau acasă, în pijama când am o zi mai liberă, o beau în cană termică în mașină, în drum spre o întâlnire, o beau la cafeneaua de proximitate, unde îmi place să petrec timp cu prietenii și o beau și din benzinării, la drumuri mai lungi.

TheTrends: Ai, totuși, un ritual al cafelei?

Cristi Dandeș: Nu știu dacă îi pot spune neapărat ritual, dar pentru că sunt un pasionat al cafelei, în general și al cafelei să spunem așa gourmet, în particular, încerc să o prepar în diverse moduri: la aeropress, în cazul cafelei de specialitate, la ibric, în cazul celei turcești sau la filtru.

TheTrends: De ce cafea?

Cristi Dandeș: Pentru că îmi place gustul cafelei, o savurez efectiv și pentru că am acea senzație de ritual care cred că e importantă în rutina zilnică. E un moment al meu cu mine, în care îmi pun, de multe ori, gândurile în ordine sau chiar fac postările pentru contul meu de Instagram, #foodofbucharest. Eu îl consider un moment de liniște activă, ca să spun așa…

TheTrends: Când ai băut prima cafea și ce ai simțit?

Cristi Dandeș: Nu îmi aduc aminte cu exactitate prima data, însă cu siguranță a fost în copilărie, foarte devreme, gustând de la părinți. Tata era cel care se trezea foarte devreme și prepara cafeaua la ibric, lăsând o cană și pentru mama, din care, ocazional, gustam si eu. J

TheTrends: În copilăria ta, cafeaua era ceva interzis? Cum te păcăleau părinții să nu bei cafea?

Cristi Dandeș: Nu țin minte să îmi fi fost interzise prea multe lucruri ca și copil. Cred că ai mei aveau o cale de a îți explica într-un fel în care simțeai că e alegerea ta să nu faci lucruri care nu sunt potrivite pentru vârsta respectivă.

TheTrends: Ai o amintire funny despre cafea?

Cristi Dandeș: Nu știu dacă neapărat funny, dar cu siguranță e o amintire care demonstrează cât de importantă este cafeaua pentru mine. Eram într-o vacanță în Bangkok și mă tot uitam după cafenele de specialitate cu reviews bune și am gasit una la o distanță nu foarte mare de locul în care eram.

Și am pornit pe jos pe străduțele thailandeze aglomerate spre locație. Era sezonul ploios și, pentru cine nu știe, ploua torențial câteva minute bune. Am ajuns la destinație, visand la un aeropress orange pe care nu-l mai încercasem niciodată, ud până la piele. Dar a meritat…

TheTrends: Acasă… cum arată ceașca ta de cafea? O schimbi odată pe lună sau o ai de când lumea?

Cristi Dandeș: Nu am o pasiune foarte mare pentru o singura ceașcă de cafea, poate doar o pasiune de moment. Îmi cumpăr sau primesc una care îmi place și pe care o folosesc o perioadă după care încerc alta.

TheTrends: Cât crezi că ar trebui să coste cafeaua perfectă? Cât ai plătit cel mai mult pe o cafea și unde?

Cristi Dandeș: Bucureștiul dovedește în ultimii ani că pasionații de cafea sunt dispuși să dea oricât pentru o cafea bună. Sunt oameni care beau cafea de 5 lei, dar și cafea de 15 lei. Dacă îți place genul de cafea, modalitatea de prăjire și preparare și locul în care o bei, cred că ești dispus să dai și mai mult.

Cred că în Bali, unde se prepară celebra cafea pre-digerată Kopi Luwak, cu enzimele digestive ale unui animal numit civet, am băut-o pe cea mai scumpă. Dar nu îmi amintesc cât a costat.

TheTrends: Cât de des bei cafea? 

Cristi Dandeș: Foarte des, uneori prea des. Zilnic beau, oricum, oriunde sunt.

TheTrends: Cafea dimineața sau seara?

Cristi Dandeș: De multe ori apuc să beau în miezul zilei și mai fac greșeli și beau mai târziu și nu mai dorm.

TheTrends: Ce fel de cafea preferi?

Cristi Dandeș: Cafeaua de specialitate, mai puțin prăjită.

TheTrends: Un top 3 al țărilor/orașelor în care ai băut cea mai bună cafea.

Cristi Dandeș: Dacă mă întrebai acum cațiva ani, probabil că aș fi spus Berlin, însă cred că românii au o “calitate” și anume că, desi se apuca mai greu să facă ceva, atunci când o fac, și mai ales dacă o fac din pasiune, o duc la cel mai întalt nivel.

Pot spune cu mândrie că astăzi Bucureștiul este pentru mine în top 3 orașe cu cea mai bună și variată cafea. Tot în top 3 aș mentiona si Vietnamul, care este, de altfel, și a doua țară producatoare de cafea din lume.

TheTrends: Care este extravaganță supremă în ceea ce privește cafeaua?

Cristi Dandeș: Mi-ar plăcea să fac o vacanță în America de Sud în zone dedicate degustărilor de cafea de specialitate. Aici este locul în care îmi doresc să îmi beau cafeaua dacă aș avea un bilet în alb către orice destinație.

TheTrends: Espresso, latte sau capuccino?

Cristi Dandeș: Espresso, dublu. J

TheTrends: Cum ți se par cafenelele din București? Le lipsește ceva? Ce ai schimba?

Cristi Dandeș: Sunt plăcut surprins de ceea ce s-a petrecut în acest domeniu în ultimii ani. Sunt foarte multe locații frumoase și cu cafea bună. Lumea își dă silința atât în ceea ce privește achiziția de branduri bune de cafea, au apărut multe prăjitorii și locații cu design mișto. Nu cred că sunt în măsură să schimb, ci doar sper că lumea se va educa în spiritul consumului de cafea de calitate.

TheTrends: Desertul preferat la cafea?

Cristi Dandeș: Nu îmi place să stric gustul unei cafele de calitate cum nu îmi place nici să stric gustul unui desert delicios. J

TheTrends: Cafeaua este mai bună vara sau iarna? Tu cum simți?

Cristi Dandeș: Cafeaua e bună oricând dacă ești pasionat sau dependent. Vara avem și opțiunea unui cold brew tonic, mai fresh, dar care are și un gust puternic de cafea. Iarna te încălzești cu un flat white. Deci oricând.

TheTrends: Cafea cu prietenii sau singur, cu o carte în față?

Cristi Dandeș: Dacă e bună, nu contează, toate aceste variante sunt de luat în calcul J

TheTrends: La cafenea… sau to go?

Cristi Dandeș: Ambele sunt de preferat, depinde de timpul meu sau timpul celor cu care aleg să o savurez.

TheTrends: Care este preparatul tău preferat pe baza de cafea?

Cristi Dandeș: Un tiramisu bine făcut. Sunt câteva locații și în București unde poți mânca acest desert extrem de bun, în Italia nu mai zic.

TheTrends: Cu sau fara cofeină? 

Cristi Dandeș: De regulă cu.

TheTrends: Cum convingi pe cineva să bea o cafea… de specialitate/origini?

Cristi Dandeș: Cred că e suficient să accepte o degustare, cu siguranță va simți diferența.

TheTrends: Se zice că o cană de cafea îți rezolvă toate problemele? Adevărat sau fals?

Cristi Dandeș: Nu cred că e cazul să ne mai amăgim, poate înainte de Revoluție, când plăcerile și savorile erau atât de puține, funcționa treaba asta. Poate, dacă ar fi să romanțăm, la o cafea se pot rezolva o parte din probleme.

TheTrends: Cum ai reacționa dacă cineva ar vărsa o cană de cafea pe tine în timp ce te grăbeai spre un eveniment important?

Cristi Dandeș: Depinde de mai mulți factori. Dacă sunt aproape de casă, mă schimb, dacă nu pot să mă schimb, aș încerca să mă opresc să iau ceva de schimb din drum, ce-I drept, pe moment probabil că m-aș enerva.

TheTrends: Cât de mult reziști tentației, cât ai sta fără cafea?

Cristi Dandeș: Cred că dacă m-aș automotiva, aș putea să renunț pentru o perioadă. Am mai avut perioade în care nu am consumat cafea. Pot să rezist, dar ce sens are?! J

TheTrends: Ai făcut vreodată un detox de cafea?

Cristi Dandeș: Da. Nu perioade foarte lungi, dar da.

TheTrends: O ora în plus de somn sau un shot de espresso?

Cristi Dandeș: O oră în plus de somn

TheTrends: Turkish coffee sau cold brew?

Cristi Dandeș: Ambele îmi plac mult.

TheTrends: Ce părere ai despre cafeaua din benzinării?

Cristi Dandeș: S-a schimbat foarte mult și acest domeniu, este o opțiune foarte bună când te grăbești sau când pleci la drum.

TheTrends: Cum ți se pare conceptul fresh corner al celor de la Mol?

Cristi Dandeș: Încă de la început mi s-a părut salutară. De multe ori nu avem timp să mâncăm acasă, să bem cafeaua acasă, dar ne grăbim să băgăm benzină. Iar la Fresh Corner îmbini utilul cu plăcutul și scapi și de griji.

TheTrends: Ai testat cafeaua lor? Ce părere ai?

Cristi Dandeș: Nu doar am testat, am băut de multe ori. Este o variantă decentă, o opțiune viabilă pentru foarte multă lume.

TheTrends: Uită-te în jur ți zi-mi rapid 3 motive pentru care ai bea o cafea la MOL?

Cristi Dandeș: Când mă aflu la un drum lung și alimentez, cand am o intalnire sau cand ma grabesc spre o intalnire si nu am apucat sa iau un breakfast bun si rapid.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: