Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Viviana Marza! Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Viviana Marza!
Nu o cunosc personal pe Viviana Marza, dar stiu ca ea m-a inspirat sa fac paine ca la o brutarie adevarata. Si, credeti-ma, nu... Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Viviana Marza!

Nu o cunosc personal pe Viviana Marza, dar stiu ca ea m-a inspirat sa fac paine ca la o brutarie adevarata. Si, credeti-ma, nu e usor. Am mai aflat ca are 36 de ani. Merge pe 37. A terminat Facultatea de Biotehnologii si pentru ca ii plac provocarile s-a apucat de … brutarit. Da, ati auzit bine. De brutarit. Mai multe va spune chiar ea in interviul pe care l-a acordat in TheTrends.ro!

Cand si unde a luat nastere pasiunea ta pentru “bucatareala”?

Voi fi sincera cu tine, pasiunea mea se rezuma doar la brutarit, nu am descoperit inca bucuria de a gati. Prima paine cu maia a fost si prima paine pe care am facut-o in viata mea. Painea cu drojdie nu imi oferea suficienta adrenalina, mi se parea ca oricine poate sa o faca. Prima paine a fost acum 9 ani si nu pot sa zic ca m-a cucerit din prima. Pe vremea aia nu erau prea multe resurse si imi era greu sa inteleg de ce nu imi iese cum vreau eu.

Cat timp aloci “bucataritului” intr-o zi/saptamana?

Paine fac aproape zilnic, dar brutaritul nu se rezuma doar la partea practica. Am foarte multe intrebari la care caut raspuns, asa ca citesc destul de mult despre paine. In plus, urmaresc grupurile de Facebook, paginile de Instagram, ca sa aflu noutatile si care sunt trendurile. Am un milion de paini pe care vreau sa le incerc :))

Care este “punctul tau forte” in acest domeniu?

Cred ca cel mai important e ca imi place foarte mult ceea ce fac si ca ma bucura fiecare paine iesita din cuptor (mai ales cele care ies asa cum vreau). Nu prea trec zile in care sa nu citesc ceva despre paine, retete, tehnici, intelegerea alautului. Ma ajuta si bazele pe care le-am pus in timpul facultatii, faptul ca mi-a placut chimia si studiul microorganismelor (mi-am dat licenta si dizertatia in microbiologie).

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Imi plac toti copiii mei :)). Bine, poate prefer mai mult painea de secara, are multe arome de descoperit.

Cel mai mare “fail” din bucatarie?

Acum cativa ani imi luam faina de la o moara de langa Bucuresti. Cunosteam faina, chiar daca nu era constanta stiam ca nu ma lasa balta. In apropierea Craciunului am refacut stocul cu un lot nou, aveam de facut cozonaci.  Ei bine, lotul acela mi-a distrus toti cei 50 de cozonaci. Aluatul era ca apa, nu se lega, nu crestea, a fost un adevarat cosmar, nu am reusit sa repar nimic. De atunci am inceput sa imi iau faina din magazin.

Ce si cine te inspira? 

Am doi mari favoriti, Chad Robertson si Peter Reinhart. Imi place filozofia relaxata a lui Chad si gandirea inovativa a lui Peter.

Un challenge personal din bucatarie?

Am avut nevoie de pandemia asta ca sa ma mut cu atelierele in mediul online, mai am nevoie de un imbold sa inregistrez niste ateliere pentru avansati. Asta e provocarea mea, sa trec la nivelul urmator cu atelierele.

Un fel de mancare pe care preferi sa-l mananci in restaurant si nu l-ai face acasa.

Nu cred ca e un fel de mancare pe care prefer sa il fac  acasa decat sa il mananc la restaurant. Mai putin painea. Rar am mancat o paine buna la restaurantele din Bucuresti.

O experienta culinara de ti-a taiat rasuflarea.

In Bucuresti, cea mai recenta este o cina la Kane, toate au fost foarte bune si atent gandite. E unul din locurile in care painea este buna, nu doar corect facuta.

Ce te face fericita in bucatarie?

Cel mai mult imi place noutatea, sa experimentez paini noi. Imi place ca e locul meu unde pot creea nu doar ceva gustos ci si ceva care bucura ochiul.

Masuratori exacte sau la ochi?

Masuratori exacte, totul e la gram, mai ales cand hranesc maiaua. Mi se pare important sa am un control asupra a ceea ce fac, sa inteleg ce nu a mers si cum pot schimba in cazul in care nu sunt multumita de rezultat.

Un ingredient preferat pe care il folosesti obsesiv?

Fainurile integrale imi plac mult, mult. Chiar daca predominanta e faina alba, cele integrale ofera acele arome unice.

Reteta, unde gasim reteta?  Instagram/Facebook/Blog?

Am tutoriale pe instagram, vthebaker, si pe blog (nu sunt prea activa) vivianamarza.com.

Un preparat din copilarie pe care il faci si acum? Dar unul pe care nu l-ai face pentru ca te-ai saturat de el?

Cozonacul. As manca la orice ora din zi si din noapte. Cei mai multi care au gustat din cozonacul meu cu maia au zis ca le aminteste de cozonacul bunicilor. Mie, la fel.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: