Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Ștefan Lungu! Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Ștefan Lungu!
Ștefan Lungu. De 44 de ani cauta sa vada care este povestea lui. A plecat de acasa … de foame, zice el. Pentru a-si... Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Ștefan Lungu!

Ștefan Lungu. De 44 de ani cauta sa vada care este povestea lui. A plecat de acasa … de foame, zice el. Pentru a-si croi un drum in viata. Crede ca de aici si pasiunea pentru mancare … A “intrat” la Psihologie Sociologie si Asistenta Sociala. Dar drumul lui a mers catre media. A invatat tot ce a putut in televiziune cam 11 ani… la TVR apoi a experimentat KANAL D. A mers apoi la Guvern. Avea sa fie perioada ce i-a marcat radical viata. Dar a luat asta ca pe o experienta. A condus una din cele mai mari agentii de publicitate Grey G2, iar din 2014 a creat La Palat. O entitate care face …cam ce vrea. Spoturi si branding. Sa vedem, insa, ce secrete ascunde in bucatarie! Un interviu sincer, fara perdea!

Cand si unde a luat nastere pasiunea ta pentru “bucatareala”?

Cred ca in facultate. Faceam cea mai buna omleta cu gandaci pentru baietii din camera. Cred ca era perioada “Polonic”. Si, totusi, imi place de mic sa gatesc. Aveam mereu idei. Aprofundat, gatesc de cand am venit in Bucuresti. Nu am gatit cu fite si figuri. Nu am avut pretentia de a fi Chef. Nu o am nici acum. De aceea, am creat Anti.Chef. Sa se stie. Vreau sa ma joc. Pentru starea mea de bine. Ma face sa ma simt bine. Ma relaxeaza.

Cat timp aloci “bucataritului” intr-o zi/saptamana?

Gatesc nu des…foarte des. Zilnic? Prietenii sunt disperati. I-am ingrasat in ultimii 3 ani. Razvratirea mea are consecinte groaznice asupra lor. Ma relaxeaza si atunci…intru si gatesc ORICE. Nu ma omor cu deserturile pentru ca nu imi plac dulciurile. Dar, in rest, orice.

Care este “punctul tau forte” in acest domeniu?

Mancarurile traditionale. Vechi. Dupa ce am facut 95 de filme …mai am 5…de retete vechi… am inca fum in plamani. Imi place bucataria balcanica veche. ANCESTRALA. Incerc pe cat se poate sa merg acolo unde inca se mai pastreaza totul traditional in adevaratul sens. Imi place sa vad taranul autentic care gateste cu suflet. Acolo mancarea alt gust.  Mi-am dotat curtea cu un cuptor vechi…de piatra. Gatesc cu lemne …la tuci. Cred ca orice iese din acel cuptor este pansament pentru suflet.

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Offf. Cred ca toate sunt bune. Cel putin asa imi spun prietenii din bun simt. Cu siguranta ca cele mai bune preparate sunt cele apreciate de Natalia si  Geanina. Amandoua sunt dificile la capitolul mancaruri. Scarandive as spune. Nataliei ii plac pastele …Geaninei …mancarurile simple maxim cu pui. Nu cred ca fac acelasi fel de mancare de doua ori. Si daca incerc nu imi iese la fel. Eu pun ceva diferit si intr-un sandwich.

Cel mai mare “fail” din bucatarie?

Esecurile vin si trec. Altfel, nu as invata ce sa nu fac. Nu cred ca am un cel mai mare.  Pentru ca nu pun foarte mare pret pe chestia aceasta. Fac totul din pasiune. NU concurez cu nimeni. NU incerc sa ating un target. Nu imi deschid restaurant si nu endorsez produse. Nu vreau sa fiu jurat…etc. Gatesc pentru zambete.

Ce si cine te inspira?

Oamenii. Gatesc in functie de ei. In mare stiu cam ce le place. Daca vin oameni noi imi place sa ii surprind. Sa stiu ce le place … ce nu le place .  Ma inspira gradina mea … Acolo am cam toate plantele aromatice. Na ca mi-am adus aminte ca vine iarna si trebuie sa gasesc o solutie sa o inchid. Nefiind un bucatar…ci doar un oam pasionat de gusturi…nu am o muza.

As putea spune ca ma inspira o sticla de vin rosu. Sau un gin bun. Am o amintire foarte tare. La mine in medie vin 15-20 de persoane la cateva zile. La una din petreceri…am baut …destul cat sa fiu vesel. Problema este ca uitasem ca am de filmat un episod de AntiChef. Bunul meu prieten Fundalski …cel care filmeaza aceste episoade este mai riguros. A venit omul…ce era sa fac. Am gatit. A iesit probabil unul din cele mai faine episoade.

 

Un challenge personal din bucatarie?

L-am indeplinit. Sa gatesc mai bine ca mama. Este povestea aceea. Mancare ca la mama acasa. Ei bine… Eu gatesc mai bine ca mama mea. Da. Stiu. Urat sa spun asta. O iubesc enorm. Dar am avut ocazia sa am o bucatarie mai buna, ingrediente mai bune si bani de mancare. Mama este omul care mi-a ascuns pana la 17 ani ca snitelele pe care le facea ea…nu erau cu carne de pui. Erau cu ciuperci. Vineciori li se spune in zona mea. Nu aveau bani de carne si trebuiau sa faca in asa fel incat sa traim 4 suflete.

Un fel de mancare pe care preferi sa-l mananci in restaurant si nu l-ai face acasa.

Coliva. Sau orice mancare pe care as vrea sa o mananc doar odata pe an. Nu sunt scarandiv. Mananc cam orice.

O experienta culinara de ti-a taiat rasuflarea.

DISFRUTAR. Cu siguranta este un loc care m-a marcat. Dupa materialul facut acolo cu sustinerea lui Eulogio Bordas, creatorul identitatii Spaniei… am zis ca nu am sa ma fac niciodata bucatar. Este greu sa ajungi la acel nivel.

O poveste amuzanta din bucatarie

Da. Natalia pana in 2 ani. In bucataria de la fosta casa. Galagie cat cuprinde. Eram acasa noi doi. Merg intr-o suflare … Era singura de fix 3 minute. Ajung… Un nor de pudra alba invaluia bucataria. A rupt o punga de faina si..era cel mai fericit copil. La intrebarea: CE FACI? Raspunsul a venit instant. Fac painica, tati.  Restul sunt zambete. Dar aceasta ramane cea mai frumoasa amintire. Mai am si altele frumoase, dar nu au legatura cu mancarea

Ce te face fericit in bucatarie?

Prezenta prietenilor mei. Sticlele de vin baute, veselia si sinceritatea celor spuse. Este cumva locul meu de liniste.

Masuratori exacte sau la ochi?

Nu am avut pana recent cantar. Fac din ochi. Cantarul este, cred, pentru bucataria moleculara. Nu fac asa ceva. Sunt taran.

Un ingredient preferat pe care il folosesti obsesiv?

Curcuma!

Reteta, unde gasim reteta?  Instagram/Facebook/Blog?

Pe insta arunc momeala, pe canalul de YouTube …Anti.Chef este joaca si da… si povestea cu bucatarii de la Disfrutar. Merita sa arunci un ochi. Pe Facebook nu ma omor. Dar va recomand ceva. Pe happyairport.ro gasiti 87 din cele 100 de retete video. Este mostenirea mea lasata Nataliei. Vor fi peste 100 de retete de foc. Gatite cu suflet in toata Romania de oameni simplii. Cred ca acolo merita mers. La omul simplu. Am avut ocazia sa stau printre cei…complicati. Nu se merita deranjul.

Un preparat din copilarie pe care il faci si acum? Dar unul pe care nu l-ai face pentru ca te-ai saturat de el?

La mine preparatul din copilarie care m-a marcat este puiul cu usturoi si mamaliga. Il mancam destul de rar. Asa ca… ma marca mereu. Nu am preparate de care sa ma satur. Daca ceva nu imi place …nu mananc. Dar ti-am spus… foamea te face sa mananci orice.

  • Mihaela

    26/06/2020 #1 Author

    Super interviul, multumesc pentru postare!

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: