Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Nicoleta Catargiu! Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Nicoleta Catargiu!
Pe Nicoleta Catargiu am cunoscut-o în tabăra organizată la Paltinis de Food Camp Romania. Are 27 ani și s-a născut în locul “unde se... Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Nicoleta Catargiu!

Pe Nicoleta Catargiu am cunoscut-o în tabăra organizată la Paltinis de Food Camp Romania. Are 27 ani și s-a născut în locul “unde se agață harta-n cui”, adică în Sighetu Marmației. Acum 8 ani a venit la facultate în inima Transilvaniei, în Cluj-Napoca și n-a mai plecat de aici. A terminat “Publicitatea”, iar, în prezent, se ocupă de creare de conținut în online atât pentru ea, cât și pentru cei cu care colaborează. A fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări despre bucătăreală. Să vedem ce a ieșit!

Cand si unde a luat nastere pasiunea ta pentru “bucatareala”? 

Pasiunea mea pentru ,,bucătăreală” o am de mică și mi-a fost stimulată de mama și bunica mea. Încă de când am fost în stare să țin un cuțit în mână fără să mă tai, eu eram pe lângă ele și tăiam una alta. Cu timpul am preluat și alte atribuții mai complexe în bucătărie.

Cat timp aloci “bucataritului” intr-o zi/saptamana? 

Mie îmi place să gătesc în fiecare zi altceva, așadar cel puțin 2/3 mese pe zi le fac pe loc, în cantități mici, cât să ne ajungă la o masă, însă nu ceva complicat. Prefer mâncărurile rapide. Un calcul ar fi 30-35 minute/masă. Să zicem că în total/zi stau 2 ore la cratiță.

Care este “punctul tau forte” in acest domeniu? 

Punctul meu forte? Presupun că simplitatea. Nu sunt vreun expert în bucătărie, deci nu mă complic cu lucruri sofisticate. Din feedback-ul celor din casă, dar și al comunității mele, am observat că le place că fac rețete simple, dar cu gust.

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Cel mai apreciat preparat este Banana Bread. Am postat rețeta acum doi ani și încă are același efect ca la început. Foarte multă lume a făcut rețeta, iar odată cu aceasta am devenit mai cunoscută.

Cel mai mare “fail” din bucatarie? 

Nu cred că am avut fail-uri, tocmai pentru că nu îmi place să mă complic, cum am zis, însă primul meu fail a fost o maioneză. Mama a trebuit să plece în străinătate la muncă, iar eu am luat ,,cârma” bucătăriei. Până atunci mă mai ajuta și ea unde nu știam. A trebuit să fac maioneză cap-coadă pentru un preparat. A fost ,,fail” total, am plâns, dar am luat-o de la capăt și mi-a ieșit.

Ce si cine te inspira?  

Mă inspir foarte mult de pe Instragram, Pinterest, din emisiunile TV cu specific culinar, dar și de la bloggerii din România și din străinătate. De multe ori când nu am idee ce să gătesc, mă întorc cu gândul în copilărie și îmi amintesc ce îmi gătea bunica. Acolo găsesc destulă inspirație.

Un challenge personal din bucatarie? 

Urăsc să fac aluaturi, să frământ aluaturi, deci anul acesta mi-am propus să fac mai multe rețete care necesită această tehnică.

Un fel de mancare pe care preferi sa-l mananci in restaurant si nu l-ai face acasa. 

Orice preparat cu carne de vită. Nu o mănânc așa de des și atunci când vreau să îmi satisfac pofta, mă las pe mâna experților.

O experienta culinara de ti-a taiat rasuflarea.

Am fost la un restaurant în Cluj-Napoca, cu bucătărie de tip ,,Author Cuisine”, meniul este creat săptămânal, cu produse în funcție de sezon. Au bucătărie open space și atmosfera este foarte familiară: mobilier ca la bunica, de jur împrejur sunt elemente din bucătărie, de exemplu, lustrele sunt de fapt site sau strecurători. Mulți spun că este cel mai bun restaurant care servește vită din Cluj-Napoca, iar eu sunt de aceeași părere.

Fel principal: steak de vită Angus mediun, cu spanac sauté, cartofi dauphinoise și sos béarnaise

Desert: eclair cu cremă de ciocolată belgiană, nuci caramelizate, zmeură și fistic

O poveste amuzanta din bucatarie

Sunt multe momente amuzate, de exemplu cele când sare frișca peste tot, când încurc piperul cu scorțișoara (recipientele seamănă), când alunecă lingurița în ceva compoziție și trebuie să bag mâna după ea în bolul respectiv. Cred că multora ni se întâmplă astfel de momente amuzante în bucătărie.

Ce te face fericita in bucatarie? 

Sunt fericită când văd plăcerea și pofta cu care cei apropiați mănâncă ceea ce gătesc.

Masuratori exacte sau la ochi? 

În cazul deserturilor prefer să măsor cantitățiile, însă în cazul preparatelor sărate jonglez în funcție de preferințe.

Un ingredient preferat pe care il folosesti obsesiv? 

Usturoiul nu lipsește din bucătăria mea niciodată. Mi se pare că dă gust oricărui fel de mâncare, oricât de banal ar fi.

Reteta, unde gasim reteta?  Instagram/Facebook/Blog?

Rețetele mele se pot găsi pe:

Instagram: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/

Facebook: https://www.facebook.com/foodieopedia/

Blog: https://foodieopedia.ro/ro/

Un preparat din copilarie pe care il faci si acum? Dar unul pe care nu l-ai face pentru ca te-ai saturat de el?

Străbunicul ne făcea ,,pâine bogată”, adică, felie de pâine unsă cu unsoare, peste care punea legume proaspete din grădină (roșii, castraveți și ceapă), plus o ploaie de sare. Sub aceeași metodă fac și eu acuma, doar că pun unt în loc de unsoare. Îmi amintește mereu de el.

Fac extrem de rar pâine în ou sau frigănele. Îmi punea mama la pachet la grădiniță și în clasele primare și cred că atunci mi-am atins limita pe toată viața.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: