INTERVIU – de la foodie la food expert. Azi, Miruna Lica! INTERVIU – de la foodie la food expert. Azi, Miruna Lica!
Are 27 ani si dupa cativa ani petrecuti in televiziune, si-a indreptat atentia catre o cariera in PR& Marketing, unde activeaza deja de ceva... INTERVIU – de la foodie la food expert. Azi, Miruna Lica!

Are 27 ani si dupa cativa ani petrecuti in televiziune, si-a indreptat atentia catre o cariera in PR& Marketing, unde activeaza deja de ceva timp. Acum, timpul ei se imparte intre agentia deschisa recent si job-ul full time de content creator pentru blog si social media. Mi-au facut cu ochiul multe din postarile ei cu bunatati, asa ca am luat-o la intrebari… de la foodie…la food expert.

Cand si unde a luat nastere pasiunea ta pentru “bucatareala”? 

Pasiunea mea pentru “bucatareala” a pornit inca din copilarie, cred. Imi amintesc ca pe la 6-7 ani am facut prima mea ciorba de fasole, pe care am fiert-o fix 5 minute si apoi i-am dat-o bunicului meu sa o manance. Si el, saracul, de dragul meu, a mancat-o! Asa! Nefiarta 😊)

Am prins curaj si, la scurt timp dupa, am facut un chec, care n-a crescut deloc si pe care l-am mai si dus la scoala sa il impart cu colegii. Sper ca niciunul din ei sa nu-si mai aminteasca acea experienta 😊

Cat timp aloci “bucataritului” intr-o zi/saptamana? 

Cred ca cel putin 2h pe zi le petrec bucatarind. Si inca una spaland vase.

Care este “punctul tau forte” in acest domeniu? 

Daca ar fi sa ma raportez la feedback-ul primit de la oamenii din comunitatea mea, atunci „punctul meu forte” este faptul ca gasesc mereu variante cat mai simple pentru orice reteta si ca explic pasii pe intelesul tuturor, indiferent de nivelul de experienta din bucatarie.

Cel mai tare ma bucura cand primesc mesaje de la fete care imi spun ca daca pasii retetei n-ar fi fost asa de bine explicati, probabil ca nu s-ar fi incumetat niciodata sa incerce sa faca un anumit preparat. De exemplu cozonac.

Iar fericirea si mandria lor cand vad ca rezultatul final este cum se asteptau, este hrana pentru sufletul meu.

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Cred ca cel mai apreciat preparat de pe blog-ul meu este banana bread-ul cu fulgi de ovaz si ciocolata. Si asta pentru ca o prietena foarte faimoasa l-a facut celebru si a creat isterie in jurul lui 😊 Si pentru ca e si foarte „ciocolatos”

Cel mai mare “fail” din bucatarie? 

Un brownie cu faina de naut, care a iesit super tare. La propriu. Putea fi arma alba 😊

Ce si cine te inspira?  

Ma inspira foarte mult preparatele pe care le gust in restaurante conduse de chefi creativi, atat de la noi, cat si din locurile in care calatoresc. Ma inspira preparatele de tip „street food”. Ma inspira retetele mamei sau ale bunicii. Sunt foarte curioasa din punctul asta de vedere si imi place sa gust din toate.

Ulterior, fac asocieri pe gustul meu si iese ce vedeti pe blog. Nu „inventez” retete. Bucataria a fost inventata demult 😊. Insa imi place sa reinterpretez si sa-mi las „amprenta” pe fiecare reteta.

Un challenge personal din bucatarie?

Painea cu maia. A fost si este cel mai mare challenge. Desi am deja cateva luni bune de cand fac asta si am avut cateva paini super reusite (din punctul meu de vedere), painea cu maia este un proces care nu inceteaza sa ma suprinda.

In functie de faina pe care o folosesti, proportii, hidratare si tehnici, de fiecare data poti avea un alt rezultat. Insa este atat de „satisfying” incat si acum, dupa atatea luni, stau lipita de usa cuptorului de fiecare data cand o paine creste in interior.

Un fel de mancare pe care preferi sa-l mananci in restaurant si nu l-ai face acasa?

Pentru ca stau la bloc si am bucatarie open-space evit sa fac vita si peste pe gratar. Imi plac super mult, dar nu le fac aproape niciodata acasa pentru ca se face un fum gros si un miros care nu mai dispare 2-3 zile 😊. Asa ca atunci cand mi se face pofta, ies si mananc la restaurant.

O experienta culinara de ti-a taiat rasuflarea?

Cum va povesteam mai sus, calatoriile mele sunt de fiecare data si culinare. Imi fac un research inainte de vacanta si caut restaurante/piete/locuri in care sa merg sa mananc si sa descopar tehnici si gusturi noi.

Acum vreo doi ani, am vizitat Dubai-ul pentru prima data, iar in interiorul hotelului Atlantis, exista un superb restaurant, pozitionat in mijlocul unui acvariu imens, cu pesti si rechini. Ossiano se numeste. Am facut o rezervare cu cateva zile inainte (nu se poate altfel) si am cinat intr-o seara acolo. Un restaurant fine dining extrem de elegant, in care se intra doar la „black tie”.

Preparatele chef-ului Gregoire Berger, inspirate din bucataria moleculara, efectiv m-au dat pe spate. Atat de rafinate si delicate si totusi atat de explozive. Fiecare imbucatura era o explozie de gusturi si arome, care iti incanta fiecare papila gustativa si te suprindea, pentru ca nu puteai niciodata sa ghicesti inainte ingredientele folosite.

Am optat pentru o cina in 11 acte (parca) si la fiecare fel, chef-ul insusi venea la masa, iti spunea povestea fiecarui preparat si te invata cum sa te bucuri de el.

Da, a fost o cina foarte scumpa. Dar experienta a meritat din plin.

 O poveste amuzanta din bucatarie?

E o chestie care mie mi se intampla des. Cu ouale si cu bananele. Cand ma grabesc, mi se intampla sa arunc banana/oul la gunoi si sa pastrez coaja 😊). Oare sunt singura?

Ce te face fericita in bucatarie?

In bucatarie ma face fericita sa fac oameni fericiti. Fie prin faptul ca ii invat o reteta sau ca gusta din ceea ce eu pregatesc si ii vad incantati. Mancarea are aceasta putere de a aduce oamenii impreuna si de a-i face fericiti.

Masuratori exacte sau la ochi? 

Pentru retetele care apar pe blog intotdeauna exacte. Pentru ce mancam noi, pe repede inainte, intotdeauna la ochi 😊

Un ingredient preferat pe care il folosesti obsesiv? 

Fulgii de chilli, ii pun pe orice si in orice. I like it spicy!

Reteta, unde gasim reteta?  Instagram/Facebook/Blog?

Reteta o gasiti pe www.mirunalica.com si de fiecare data cand urc ceva nou anunt pe IG – @miruna.lica si pe FB – Miruna Lica

Un preparat din copilarie pe care il faci si acum? Dar unul pe care nu l-ai face pentru ca te-ai saturat de el?

Cartofii cu branza(telemea) la cuptor – un fel de cartofi gratinati pe care mi-i facea bunica si ii mancam cu smantana acra pe deasupra. Inca ii fac si eu si acum ca scriu despre ei imi ploua in gura de pofta.

Un preparat pe care nu l-as mai face niciodata pentru ca m-am saturat de el… Hmm. Greu 😊) Dar cred ca ar fi grisul cu lapte. Mancam des in copilarie si cred ca mi-a ajuns, pentru ca nici nu mi-a mai fost dor de el vreodata.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: