Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Mihaela Sava! Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Mihaela Sava!
Mihaela Sava. Alias Prajiturela. Are 35 ani si ar putea sa se declare atat ardeleanca, cat si moldoveanca, avand in vedere ca a fost... Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Mihaela Sava!

Mihaela Sava. Alias Prajiturela. Are 35 ani si ar putea sa se declare atat ardeleanca, cat si moldoveanca, avand in vedere ca a fost crescuta in secuime, in Ardeal, dar si in Moldova. Lucreaza de mai bine de zece ani in traduceri. Iar de sapte ani se “joaca” cu ingrediente, gusturi si culori in farfurie. Mai multe, ne povesteste in interviul acordat pentru TheTrends.ro.

Cand si unde a luat nastere pasiunea ta pentru “bucatareala”? 

Pasiunea mi-a fost insuflata de mica, de bunica mea, insa a prins contur in perioada 2005-2007, timp in care am fost plecata din tara, la studii si am locuit intr-un camin unde aveam bucatarie comuna cu studenti de toate nationalitatile.

Care este “punctul tau forte” in acest domeniu? 

Fara lipsa de modestie, echilibrarea gustului. Am invatat de-a lungul timpului ca asta e cel mai important aspect al unui preparat – sa fie echilibrat din punct de vedere acid-baza, dulce-sarat,etc. Deci aici pot sa spun ca ma descurc chiar bine. 🙂

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Cel mai apreciat preparat?! De mine, mancarea de ardei copti cu smantana, a mamei mele. De cititorii mei, tarta cu lapte condensat cu lime si o negresa cu piersici.

Cel mai mare “fail” din bucatarie? 

Nu stiu daca am avut unul mare, insa stiu sigur ca am avut destule mici. Ultimul pe care mi-l amintesc e o reteta de scones pe care am si filmat-o, doar ca, spre final, in loc sa am un aluat compact, eu aveam o pasta. :)) Mi-am dat seama ce am gresit, dar tardiv.

Ce si cine te inspira? 

Am stat si m-am gandit bine la aceasta intrebare pentru ca o primesc adesea. Ma inspira foarte multe: un ingredient, o stare pe care vreau sa o transmit, o amintire pe care vreau sa o retraiesc din punct de vedere al gustului sau mirosului.

Ma inspira chiar si un vas (cand imi cumpar cate un vas nou, pornesc de la el sa creez sau adaptez o reteta). Bineinteles ca ma inspira si oamenii, mai ales cunoscutii. S-a intamplat ca fac un preparat gandidu-ma la ai mei cei dragi.

Un challenge personal din bucatarie? 

Sa o mentin curata si ordonata. :)) Imi iese foarte rar.

Un fel de mancare pe care preferi sa-l mananci in restaurant si nu l-ai face acasa. 

Sunt multe preparate pe care optez sa le mananc aproape exclusiv la restaurant. Majoritatea sunt preparate etnice sau ale altor nationalitati.

O experienta culinara de ti-a taiat rasuflarea. 

Imi e greu sa aleg una. Pe lista mea sunt cele cateva restaurante de fine dinning pe care le avem in Bucuresti. Masa luata intr-o taverna dintr-un sat in varf de munte din Corfu. Alt pranz din Capri, intr-o curte umbrita de o vie batrana. Mesele copiase de la terasele din Veliko Tarnovo – o experienta neasteptata. Dar nu in ultimul rand mesele campenesti cand mergeam cu bunicii la fan – din pacate acelea imi taie rasuflarea acum, cand imi amintesc de ele…

Ce te face fericita in bucatarie? 

Ingredinetele felurite. Vase multe. Sitimpul. Sa am timp sa fac pe indelete o reteta (ceea ce se intampla nu foarte des).

Masuratori exacte sau la ochi? 

In general, masuratori exacte. La preparatele dulci, obligatoriu totul cantarit. La preparatele sarate … merge si la ochi. 🙂

Un ingredient preferat pe care il folosesti obsesiv? 

As pune ardei iute in orice, inclusiv in preparate dulci.  🙂

Reteta, unde gasim reteta? 

Toate retele sunt publicate pe blog.  Intotdeauna pe https://laprajiturela.ro/

Instagram, Blog, Facebook. De fapt eu le iau ca pe un pachet. Toate trei se sustin intre ele. Preferatul insa este Instagram si, seara tarziu, intra in ecuatie si TikTok.

Un preparat din copilarie pe care il faci si acum? 

Alivanca bunicii mele. Unul dintre deserturile preferate ale copilariei.

Dar unul pe care nu l-ai face pentru ca te-ai saturat de el?

Pilaf. :)) Desi mama ne facea rar, il uram.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: