Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Greta Apostol! Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Greta Apostol!
“Sunt Greta, art director in Bucuresti, mama de bebelusa, doua pisici, un catel si multe plante.” Asa se descrie, pe scurt, moldoveanca Elena-Greta Apostol... Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Greta Apostol!

“Sunt Greta, art director in Bucuresti, mama de bebelusa, doua pisici, un catel si multe plante.” Asa se descrie, pe scurt, moldoveanca Elena-Greta Apostol (DeMancare), pasionata de gatit, gateala, foodstyling si ilustratie. Aceasta ne-a raspuns, zilele trecute, la un scurt sir de intrebari. Ce secrete din bucataria ei ne-a dezvaluit?

Cand si unde a luat nastere pasiunea ta pentru “bucatareala”? 

Undeva prin anii 90, cand eram mica mica,  intr-o bucatarie din Iasi, pe langa mama pe care o scoteam din minti pentru ca ma bagam mereu cu mainile in ce gatea ea. Asa ca cel mai des primeam capace de borcan (adica tavi) si cate o bucatica de aluat pe care le tavaleam in toate felurile, iar mama le cocea apoi, asa urate si scapate pe jos cum erau.

Cat timp aloci “bucataritului” intr-o zi/saptamana? 

Minim o ora pe zi sigur gatesc. Si rar se intampla sa nu gatesc in fiecare zi, macar ceva mic cat sa nu simt ca a trecut ziua fara ceva yummy & fresh.

Care este “punctul tau forte” in acest domeniu? 

Cred ca aluaturile si sosurile in egala masura. In ambele situatii adoooor intreg procesul, timpul si rabdarea pe care le implica, le fac cu si mai multa dragoste iar asta se simte apoi in fiecare bite.

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Pretzel Brownie cu caramel sarat, a fost cel mai apreciat preparat al meu. Sigur e pentru ca e un mashup de tot ce e mai bun pe lume: covrigei crocanti, blat ciocolatos si dens de brownie, cu mult caramel matasos si lipicios, pluuuuus un praf de sare grunjoasa fix cat sa intensifice toate celelalte arome.

Cel mai mare “fail” din bucatarie? 

Clatite cu ficatei si nucsoara, poate nu suna grav, dar a fost o combinatie hiper fail care m-a marcat.

Ce si cine te inspira?  

Mama cu toate retetele cu care a crescut ea, cu care m-a crescut pe mine apoi si cu care sper sa o cresc si eu pe bebelusa mea.

Retetele traditionale pe care sa le reinterpretez si sa le aduc in prezent.

Fructele, legumele si zarzavaturile de sezon pe care incerc sa nu le ratez si sa le pun cat mai bine in evidenta in mancaruri deliciosiiiiisime.

Un challenge personal din bucatarie? 

Sa reusesc sa reduc in totalitate food-waste-ul, sa slavez cat mai multe alimente #DeNearuncat si resurscitez fructele si legumele lesinate.

Un fel de mancare pe care preferi sa-l mananci in restaurant si nu l-ai face acasa?

Fish & Chips. I love them, mai ales pe aia de la Raionul Floreasca, da parca n-as sta sa preajesc atat de mult, as incerca o varianta la cuptor poate.

O experienta culinara de ti-a taiat rasuflarea?

Nu ma pot decide la una, so here it goes: Supa crema de rosii cu palinca la Bistro de l’Arte in Brasov. Crema de mamaliga cu parmezan la Atra Doftana. Dar mai ales gris cu lapte si crema de ciocolata, pregatit de o prietena minunata in Timpuri Noi.

O poveste amuzanta din bucatarie?

Acum vreo 10 ani am incercat sa fac o supa crema cu: FURCULITA! Eram convinsa ca daca tai suficient de mici legumele si le fierb, o sa pot sa le pisez cu furculita. Pe atunci gatitul nu era nici pe departe punctul meu forte si nici blender nu aveam.

Ce te face fericita in bucatarie? 

Sunetul de supa care fierbe, sfaraitul de unt si mirosul de “aproape gata” din cuptor.

Masuratori exacte sau la ochi? 

La ochi atunci cand experimentez. Masuratori exacte atunci cand vreau un succes sigur.

Un ingredient preferat pe care il folosesti obsesiv? 

Busuioc, si in dulci si in sarate. Mi se pare ca poate da un plus de prospetime in orice l-ai adauga.

Reteta, unde gasim reteta?  Instagram/Facebook/Blog?

Cel mai des pe instagram: https://www.instagram.com/demancare/

Dar si pe facebook:

https://m.facebook.com/amfacutdemancare

Un preparat din copilarie pe care il faci si acum? 

Cele mai simple turte din apa calduta, faina si putina drojdie, coapte pe fundul unei oale inalte, frecate cu putin usturoi, ulei de masline si sare. R A I

Dar unul pe care nu l-ai face pentru ca te-ai saturat de el?

M-am gandit vreo 2 zile la un raspuns, dar cred ca inca ma entuziasmeaza sa gatesc orice, de la o pizza congelata pe care sa o tunez cum vreau eu, pana la un tort complicat.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: