Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Dana Burlacu Visternicu! Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Dana Burlacu Visternicu!
La 49 de ani, considera ca varsta e doar un numar si habar nu are cand acestia au trecut. “Cu siguranta au trecut in... Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Dana Burlacu Visternicu!

La 49 de ani, considera ca varsta e doar un numar si habar nu are cand acestia au trecut. “Cu siguranta au trecut in fuga, ca eu nu prea ii simt”, sustine Dana Burlacu, blogger la #prajituricisialtele. Desi la baza este profesor de geografie, a trecut prin mai multe locuri de munca, de la anticar in frageda tinerete, la contabil sau florar. Fiecare ocupatie a format-o si i-a deschis orizonturi noi. Din 2012, de cand a pornit blogul s-a ocupat de el si de copii. Acum s-au adaugat atelierele de gatit pentru copii, pe care le tine in parteneriat cu Studioul de Gatit SOFT&Grace din Iasi, dar si multe ateliere de educatie gastronomice pe care le deruleaza in scoli sau gradinite. Acestea din urma sunt parte a muncii sale de voluntariat in cadrul Asociatiei Convivia, a carei presedinta este. Si, totusi, sa vedem ce secrete din bucataria Danei putem sa aflam!

Cand si unde a luat nastere pasiunea ta pentru “bucatareala”?

Bucovina este leaganul copilariei si adolescentei mele si tot aici s-a nascut pasiunea pentru prajituri in special. Nu stiu cum, dar,  pe la 13 ani, am inceput sa fac prajituri ce se faceau pe vremea aia la noi: cornulete, nucusoare, cosulete etc.
Imi placea mult sa citesc (nu doar carti de bucate) si incercam sa-mi imaginez cum or fi aratat migdalele, fisticul sau rodia. Stiu ca acum pare de neimaginat, dar atunci aveam carti de bucate aproape fara imagini, iar ingredientele de care dispuneam erau foarte limitate.

Cat timp aloci “bucataritului” intr-o zi/saptamana?

Nu am masurat niciodata timpul pe care il petrec in bucatarie, dar gatesc aproape zilnic. Probabil atunci cand sunt plecata pot zice ca stau departe de bucatarie, in rest chiar daca nu sunt acasa gatesc alaturi de copii pe la ateliere sau evenimente.

Care este “punctul tau forte” in acest domeniu?

M-am tot gandit si habar n-am ce sa spun aici. Cred ca faptul ca fac totul cu placere, ca sunt curioasa si mereu caut informatii si oameni de la care am ce sa invat.

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Ceva simplu si gustos din Bucovina: tocinei cu smantana. Pentru ca e vorba de radacini, amintiri, mama si bunici.

Cel mai mare “fail” din bucatarie?

Acum multi ani am incercat sa fac niste macarons in conditiile in care nu aveam nici cuptor electric, nici faina de migdale, nici vreo reteta serioasa. A iesit ceva mai mult decat ciudat. De atunci tot spun ca-mi fac curaj sa reiau experienta in alt context, dar inca nu m-am urnit.

Ce si cine te inspira?

Ma inspira multe, dar cel mai frecvent ma inspira locul in care am crescut, ma inspira piata (ador sa merg la piata, indiferent de loc/tara), cartile de bucate, unii bucatari si discutiile cu oameni cu care impartasesc aceasta pasiune.

Un challenge personal din bucatarie?

Sa ma ocup de o pasare crescuta la curte: oparit, curatat, portionat si gatit. Este o operatiune pe care ar trebui sa o facem macar o data in viata. Daca am putea sa si crestem pasarile ar fi minunat. Cu taiatul nu cred ca m-as descurca.

Un fel de mancare pe care preferi sa-l mananci in restaurant si nu l-ai face acasa.

In principiu carnea de vita prefer sa o mananc la restaurant. Acolo au si sursa de carne mai speciala si gratarele si plitele potrivite.

O experienta culinara de ti-a taiat rasuflarea.

Am trait experiente culinare, dar nu atat de multe pe cat as fi dorit. Una dintre cele mai faine a fost in calatoria spre Cercul Polar de Nord, intr-un mic restaurant gestionat de trei femei (bunica, mama, fiica). Era un restaurant in care se gatea somon salbatic, iar de pe geam puteai vedea o cascada superba si somonii sarind in rau. Am mancat cel mai bun somon din viata mea.

O poveste amuzanta din bucatarie…

Singurul lucru ce imi vine in minte este ca in copilarie am facut o prajitura si in loc de zahar am pus sare de lamaie. Pe vremea aia nu se prea gaseau lamai si mama cumparase niste sare de lamaie varsata pentru dulceturi.

Ce te face fericita in bucatarie?

De obicei sunt fericita in bucatarie, iar ea vine din bucuria de a gati si de a aduce bucurie celor pentru care gatestc.  Si atunci cand am inspiratie si iese ceva fain ma bucur mult.

Masuratori exacte sau la ochi?

Buna intrebare! Sunt retete care permit masuratorile la ochi, mai ales in meniul zilnic familial, dar daca vorbim de cofetarie/patiserie si retete clasice, atunci musai sa respectam gramajul.

Un ingredient preferat pe care il folosesti obsesiv?

Fulgi de chili

Reteta, unde gasim reteta?  Instagram/Facebook/Blog?

Facebook – https://www.facebook.com/Prajiturici-si-alte-dulciuri-269927636354055/

WWW – https://prajituricisialtele.ro/

Instagram – https://www.instagram.com/prajituricisialtele/?hl=ro

Un preparat din copilarie pe care il faci si acum? Dar unul pe care nu l-ai face pentru ca te-ai saturat de el?

Cornulete fragede cu untura, le fac mereu si inca nu m-am plictisit. Nu am nici un preparat de care sa ma fi saturat. Adica daca imi place si l-am mancat des, dupa o pauza revin la el.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: