Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Cristi Dandeș! Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Cristi Dandeș!
Cristi Dandeș are 36 de ani și, după mulți ani de activat în domenii mai mult sau mai puțin tehnice, s-a gândit să-și transforme... Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Cristi Dandeș!

Cristi Dandeș are 36 de ani și, după mulți ani de activat în domenii mai mult sau mai puțin tehnice, s-a gândit să-și transforme pasiunea pentru mâncare în ceva util pentru comunitatea de pe Instagram. În timp, acest lucru a devenit full time job. Acum se împarte între plăcerea de a împărtăși locuri noi sau cool din București, pe @foodofbucharest și … gătit. Momentan, cum multe locații au fost închise, s-a axat pe pregătirea unor preparate pe care își dorea de ceva vreme să le experimenteze. Câteva din secretele bucătăriei lui Cristi Dandeș… într-un interviu pentru TheTrends.ro.

Când și unde a luat naștere pasiunea ta pentru “bucătăreală”?

De când mă știu am fost gurmand și îmi băgam nasul în ce pregătea mama de mâncare, în copilărie. Apoi am început să călătoresc și să fiu fascinat de varietatea culinară a diferitelor continente.

Sunt foarte tipicar, atent la detalii și când am descoperit că mă pasionează gătitul aproape la fel de mult ca savuratul, am început să-i acord mai multă atenție. De gătit, gătesc de mai bine de 15 ani și de circa un an am absolvit și o școală culinară. Pot spune că am devenit bucătar cu „acte în regulă” J

Cât timp aloci “bucătăritului” într-o zi/săptămână?

Cu toții trăim într-o eră în care, cred, nicio zi nu seamănă cu alta. Gătesc când am chef, când îmi e pofta de ceva sau când am vreun proiect care o cere. Pot găti și zi de zi, și o dată pe lună, depinde de mai multe variabile. Pentru că sunt pasionat și de fotografie, uneori pot să gătesc și să pozez o zi întreagă.

Care este “punctul tău forte” în acest domeniu?

Unul cred că este, după cum spuneam și la o întrebare anterioară, faptul că sunt atent la detalii și cred că a contat mult și faptul că, datorită călătoriilor, pot să compar gusturi și cunosc foarte multe ingrediente și condimente, pe care am învățat cum să le mixez pentru a obține anumite savori.

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Ramenul, acea supă japoneză completă, care te satură dintr-un bol și te fascinează cu mixul de arome.

Cel mai mare “fail” din bucatarie?

Pun atâta pasiune atunci când gătesc, încât mă enervează să nu iasă preparatul așa cum trebuie sau așa cum am visat eu. Nu pot spune chestii de genul: mi s-a tăiat maioneza, am ars oala, tot ce știu e că dacă nu iese cum trebuie, este mare fail.

Ce și cine te inspiră?

Mă inspiră oricine creează ceva inedit, oricine cunoaște multe ingrediente și știe exact ce dă gust unui preparat. Mă inspiră preparatele extraordinare, create din puține ingrediente, cum e pani puri-ul indian, tori karaage-ul japonez, mă inspiră o ustensilă de bucătărie cu care știu că pot crea ceva deosebit și cel mai mult mă inspiră și mă fascinează bucătăria asiatică.

Un challenge personal din bucatarie?

Să gătesc rețeta mea preferată de ramen, un preparat a cărui pregătire durează 4 zile.

Un fel de mâncare pe care preferi să-l mănânci în restaurant și nu l-ai face acasă.

E greu să zic doar unul. Pizza napoletană autentică sau rața pe care o mănânc ori de câte ori ajung în Singapore, la un lanț de restaurante numit Hawker Chan.

O experiență culinară de ți-a tăiat răsuflarea.

Pentru mine mâncatul este experiență până în măduva oaselor, așa că nu cred că trebuie să fie vorba de lux neapărat. Au fost multe,  dar acum îmi vine în minte cum căutam locuri speciale în Chang Mai – Thailanda, pe Trip Advisor. Mulți recomandau un local care era, pe limba noastră, o bombă.

Oamenii găteau un fel de pui la rotisor, marinat într-un fel în care doar ei știu și mai aveau o supă de vită picantă de care nu mai mâncasem niciunde în lume. Ne-am așezat la masa cu mușama și când am început să degustăm, era ceva ce nu mai mâncasem vreodată, așa un mix de arome, gusturi. Am tot mers acolo cât am stat în vacanță, a fost fascinant.

O poveste amuzantă din bucătărie.

Am încercat de Paștele acesta să bag la cuptor o pulpă de miel care nu încăpea și m-am chinuit cu “geometria” până am reușit. Mi-ar fi părut rău să o tai greșit și să nu dea bine în poză.

Ce te face fericit în bucătărie?

Visul împlinit, să văd că ceea ce am gătit este exact așa cum am dorit. Și mă bucură ca cei care încearcă preparatele mele să spună că le place ce am gătit.

Măsurători exacte sau la ochi?

Nu se exclud, depinde de preparat. Dar atunci când nu vreau să dau greș și știu exact că trebuie să mă bazez pe măsuri, o fac.

Un ingredient preferat pe care îl folosești obsesiv?

Că și în viață, toate cu moderație J

Rețeta, unde găsim rețeta?  Instagram/Facebook/Blog?

Nu am împărtășit rețete complete pe contul meu de instagram, @foodofbucharest, dar cred că o voi face în Highlights.

Un preparat din copilărie pe care îl faci și acum?

Chiftele, rețeta mamei, fără prea multă grăsime.

Dar unul pe care nu l-ai face pentru că te-ai săturat de el?

În general gătesc mai mult de plăcere decât de necesitate așa că îmi aleg mereu rețete cât mai variate astfel încât să nu mă plictisesc sau să mă satur. Chiar dacă este un preparat pe care l-am făcut de multe ori, întotdeauna găsesc să fac ceva în mod diferit sau să îmbunătățesc cumva rețeta.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: