Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Brîndușa Bîrsan Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Brîndușa Bîrsan
“Peste 50% din gandurile mele dintr-o zi se duc catre mancare”… marturisteste Brîndușa Bîrsan, full time foodstagrammer (@brindusab), pre-pandemic personal cook. Are doar 23... Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Brîndușa Bîrsan

“Peste 50% din gandurile mele dintr-o zi se duc catre mancare”… marturisteste Brîndușa Bîrsan, full time foodstagrammer (@brindusab), pre-pandemic personal cook. Are doar 23 de ani si, în curand, va termina un master de Customer Relationship Management. S-a folosit de acesta cel mai mult pentru a învata despre modul în care poate face cat mai placuta interactiunea cu oamenii care ajung cu o farfurie cu mancare buna în fata. Fie ca e gatita de ea, fie ca e gatita de ei, dupa retetele acesteia. Dar ce secrete din bucataria ei ne-a mai dezvaluit?

Cand si unde a luat nastere pasiunea ta pentru “bucatareala”? 

Ca pentru marea majoritate a lumii, cred.. pasiunea mea pentru gatit a pornit din faptul ca stateam foarte mult cu mama în bucatarie. Ea gateste foarte mult si foarte bine, iar mai mereu eram în bucatarie, de foarte mica, ajuntand cu cate ceva – spumand galbenusuri cu zahar, tocand carne, macinand piper, etc.

Cat timp aloci “bucataritului” intr-o zi/saptamana? 

Depinde de cat de ocupata ma prinde saptamana. Pot fi si zile în care comand sau mananc ceva rece din frigider, sau zile în care gatesc mic dejun, pranz, cina, desert si ceva pentru zilele urmatoare.

Care este “punctul tau forte” in acest domeniu? 

Înca nu am ajuns în punctul în care sa simt ca sunt specializata pe ceva anume.. dar as putea spune ca gatesc pe baza ingredientelor pe care le am la îndemana, cu ce e în sezon sau transform în ceva nou mancaruri deja gatite. Adica foarte, foarte rar cumpar ingrediente special pentru o reteta anume.

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Orice e proaspat de la parintii mei din curte. Fie ca gatesc eu, fie ca gateste mama.. important e sa fie gatit cu ingrediente super fresh. Pot fi si cele mai simple preparate, dar oricat am gatit si am mancat în locurile din lume, e ceva special legat de gusturile de acasa.

Cel mai mare “fail” din bucatarie? 

Nu mi-l amintesc pe cel mai mare.. dar pe cel mai recent, da! Am reusit sa transform o frisca bine batuta pentru tortul de ziua mea în frisca lichida, adaugand niste extra smantana lichida cu prea putina grasime, la final.. lucru care m-a super întristat, pentru ca n-aveam cu ce sa fac alta fix atunci si pentru ca nu voiam un fail chiar de ziua mea. Dar sa nu crezi ca am aruncat-o. Am transformat-o în tarta cu ciocolata.

Ce si cine te inspira?  

Daca vorbim de mancare, ma inspira cartile de bucate pe care le-am adunat, ce mananc în oras sau pe unde calatoresc si sigur.. feed-ul de Instagram si toate publicatiile mari de food, plus bucatarii. Si show-urile TV/serialele au ca subiect principal mancarea.

Un challenge personal din bucatarie? 

O “provocare” pe care o am  dintotdeauna – sa nu arunc deloc mancare.

Un fel de mancare pe care preferi sa-l mananci in restaurant si nu l-ai face acasa.

Cred ca reusim sa facem orice preparat si acasa daca ne dam interesul, dar consider ca daca cineva face ceva bine, atunci sa-l lasam sa faca si sa ne bucuram. Cu toate ca am facut acasa si oricat de basic pare… pizza este un preparat pe care prefer sa-l mananc de la restaurant, nu facut acasa.

Si preparatele complexe pentru care e nevoie de mult timp de preparare – preparate de patiserie, sushi (fac si acasa, dar nu se compara).

O experienta culinara de ti-a taiat rasuflarea

Ramen la Momofuku Noodle Bar în New York.  Si o salata simpla cu ficat de pui, salata verde si dressing de sirop de artar si otet, de la mine din bucatarie, care a fost atat de buna ca am facut a doua portie imediat.

O poveste amuzanta din bucatarie

Toata perioada în care stateam la camin e o poveste amuzanta, dar nu din bucatarie, pentru ca nu aveam una, asa ca improvizam. Pentru ca tot ma ambitionam sa gatesc, îmi amintesc de un weekend în care am vrut sa fac waffles, dar n-aveam decat un sandwich maker  pe care l-am scos pe hol, sa nu se faca fum & abur în camera J). Iar asta ar fi doar una din multele amintiri amuzante legate de mancare din camin.

Ce te face fericita in bucatarie? 

În principal ma face fericita sa fiu în bucatarie. Cel mai mult îmi place cand testez ceva nou si iese extraordinar de gustos din prima. Sunt efectiv mega fericita cand gust, cand amestec în tigaie, etc. Si ma mai face fericita sa reutilizez ingrediente sau mancaruri deja pregatite, fara sa fie nevoie sa le arunc.

Masuratori exacte sau la ochi? 

În general “la ochi”, dar la prajituri sau paine/aluaturi, cu masuratori exacte.

Un ingredient preferat pe care il folosesti obsesiv?

Sare J) & piper. Oricat de basic sunt, le iubesc si mereu mi se pare ca mai merge putin din una sau din alta. Desi sunt mult ingrediente care nu-mi lipsesc niciodata din casa, nu pot sa spun ca e un ingredient pe care l-am folosit prea mult, vreodata.

Reteta, unde gasim reteta?  Instagram/Facebook/Blog?

Pe Instagram, in highlights, pas cu pas si la îndemana. Mai nou, si integral, în descrierile postarilor. @brindusab / http://instagram.com/brindusab

Un preparat din copilarie pe care il faci si acum? Dar unul pe care nu l-ai face pentru ca te-ai saturat de el?

Cum copilaria mea e înca destul de aproape.. sunt multe chestii pe care înca le gatesc, mai ales ca primesc pachete cu ingrediente de la parintii mei care au curte. Ciorba cu bors fac foarte des, dar nu-mi plac în mod deosebit tocanitele si mancaricile, motiv pentru care nu prea le gatesc.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: