Bucatariile lumiiInterviuriTrends by M

Interviu – De la foodie la food expert. Azi, Adina Chițu!

Fotograf culinar și food stylist, Adina Chitu are 32 de ani. In urmă cu 3 ani și ceva si-a dat seama că îi place la nebunie să găteasca și de acolo pasiunea ei pentru bucatarit a crescut. La momentul actual, aceasta pasiune s-a transformat în job full time. Cateva din secretele bucatariei Adinei Chitu, alias Pancake Planet, intr-un scurt interviu pentru TheTrends.ro.

Cand si unde a luat nastere pasiunea ta pentru “bucatareala”?

Am început timid cu clătite. Ador clătitele pufoase, așa că am dezvoltat o mică obsesie pentru ele. Așa s-a născut Pancake Planet.

Inițial a pornit ca numele unei afaceri cu clătite, apoi s-a transformat în ce este astăzi, adică locul meu de joacă, identitatea și pasiunea mea materializată în blogul https://pancakeplanet.ro/ și în feed-ul https://www.instagram.com/pancake_planet/

Cat timp aloci “bucataritului” intr-o zi/saptamana?

Gătesc în fiecare zi. Nu tot timpul lucruri complexe, dar în fiecare zi fac câte ceva. Cred că singurul moment în care nu gătesc este atunci când sunt în vacanță, departe de cuptorul meu. Fiind fotograf și gătind anumite preparate strict pentru sesiunile foto, petrec și mai mult timp gătind, probabil câteva ore bune într-o zi normală de lucru.

Care este “punctul tau forte” in acest domeniu?

Punctul meu forte, probabil că răbdarea și grija pentru fiecare ingredient în parte.

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Cred că cel mai apreciat preparat din ultima vreme este pâinea cu maia pentru că nimic nu se compară cu pâinea aburindă, proaspăt scoasă din cuptor, așa-i?

Iar în ceea ce privește deserturile, cred că cinnamon rolls pentru că mirosul și textura lor pufoasă le fac irezistibile.

Cel mai mare “fail” din bucatarie?

Nu au existat prea multe drame la mine în bucătărie, însă mi-a cerut la un moment dat o prietenă să-i fac un tort însiropat, dar folosind o rețetă a unui tort care nu merge deloc însiropat, un tort pe care îl făceam des și care îi plăcea tare mult, evident, tortul s-a dezintegrat și a trebuit să fac altul pe care nu l-am însiropat, dar vai cât de tare m-a înfuriat experiența. De atunci să nu mai aud de torturi însiropate :))

Ce si cine te inspira?

Mă inspiră o mulțime de oameni talentați pe care îi urmăresc pe instagram, mă inspiră legumele și fructele de sezon, iar câteodată mă inspiră câte o farfurie vintage pe care o zăresc într-un magazin second hand și îmi imaginez ce ar arata bine pe farfuria respectivă.

Un challenge personal din bucatarie?

Un challenge a fost pâinea cu maia, am fost la un workshop și asta mi-a dat curaj, am fost așa de fericită atunci când am făcut prima mea pâine cu maia. Un alt challenge sunt eclerurile, n-am făcut niciodată și abia aștept să le fac from scratch.

Un fel de mancare pe care preferi sa-l mananci in restaurant si nu l-ai face acasa.

În general preparate cu ingrediente pe care nu le am tot timpul la îndemână, cum ar fi ingrediente din bucătăria indiană sau chinezească, chiar dacă încerci să recreezi experiența acasă, parcă tot îți lipsește acel stickyness sau spiciness caracteristice acestor bucătării. Însă sunt multe preparate pe care le mănânc în oraș mai ales atunci când nu am timp sau energie să le fac acasă.

O experienta culinara de ti-a taiat rasuflarea.

Anul trecut am fost în Madrid și toată experiența culinară de acolo m-a impresionat, am mâncat un ramen senzațional într-un loc modest dintr-un mercado. In Madrid sunt restaurante la tot pasul care îți oferă opțiuni extrem de variate, e practic raiul pentru foodies. M-aș muta oricând acolo.

O poveste amuzanta din bucatarie

Toate momentele petrecute în bucătărie sunt presărate evenimente plăcute de obicei, cu nerăbdare, dar și cu tensiune câteodată, mai ales când nu ai suficient loc de depozitare.

La un moment dat am făcut mini pavlova pentru nunta unei prietene, am făcut pentru 100 și ceva de invitați și le-am transportat pe toate la Galați, fiecare fiind ambalată individual, aveam mașina plină până la refuz, a fost un eveniment tare frumos, iar seara a trebuit să le ornez on the spot, era ceva atât de nou pentru mine, nu mi-am imaginat că pot fi așa rapidă încât personalul simpatic al localului mi-a propus să lucrez acolo.

Ce te face fericita in bucatarie?

Mă bucur atunci când văd plantele aromatice pline de viață, asta îmi dă energie. Si ar mai fi ordinea. Imi place să știu unde este fiecare ustensilă.

Masuratori exacte sau la ochi?

Ambele. Atunci când fac prăjituri aproape întotdeauna folosesc măsuri exacte, în rest mă bazez pe instinct și de obicei îmi iese.

Un ingredient preferat pe care il folosesti obsesiv?

Scorțișoara, am o mică obsesie pentru scorțișoară. Sora mea mă întreabă întotdeauna înainte de a gusta ceva făcut de mine dacă am pus scorțișoară :)) Am reușit să mă mai controlez în ultima vreme și o folosesc doar atunci când preparatul respectiv n-ar avea sens fără această aromă minunată.

Reteta, unde gasim reteta?  Instagram/Facebook/Blog?

Pe blog cel mai adesea, însă și pe instagram în highlights, dar și în anumite postări din feed.

Un preparat din copilarie pe care il faci si acum? Dar unul pe care nu l-ai face pentru ca te-ai saturat de el?

Pandispanul cu vișine al mamei, îl ador. Niciodată nu mi-au plăcut chiftelele cu sos, un preparat pe care mama îl făcea adesea, aveam o problemă cu sosul, fac extrem de rar chiftele, iar atunci când fac le prefer pe cele vegetariene.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button