BusinessInvestitii

INTERVIU – Dana Cornea, TPG Accounting: „Astazi nu mai este suficient sa fii un bun contabil daca nu esti un bun si informat fiscalist”

Expert contabil, auditor financiar si consultant fiscal, membra C.E.C.C.A.R, a Camerei Auditorilor Financiari din Romania (C.A.F.R.) si a Camerei Consultantilor Fiscali din Romania (C.C.F.R.), Dana Cornea are 25 de ani de experienta in contabilitate si management financiar. Dupa o perioada de 6 ani in care a lucrat ca Director Financiar intr- o companie de constructii, incepand cu 2001 si-a fondat propria companie de contabilitate, care in 2010 s-a alaturat grupului TPG, atat cu intreaga echipa, cat si cu portofoliul de clienti. Prin urmare in prezent Dana Cornea coordoneaza TPG Accounting.

– Firmele înregistrate în scopuri de TVA sunt obligate, de la 1 octombrie 2017, să-și deschidă câte un cont pentru plata taxei pe valoare adaugată (TVA), potrivit unui proiect de ordonanță prin care Ministerul Finanțelor vrea să instituie sistemul ”Split VAT” în România. Cum comentati aceasta decizie si cum credeti ca va impacta ea firmele?

Incepand cu 1.10.2017 exista doar optiunea de a aplica sistemul “split TVA”. Sistemul a generat multe controverse si asa cum stiti, vineri, 13 octombrie, primul ministru a declarat ca sistemul nu va mai fi obligatoriu pentru toata lumea, ci, în principiu, pentru firmele care intra în insolventa, în faliment sau care au un istoric fiscal nu foarte coerent. De asemena primul ministru a anuntat ca va exista și un sistem de premiere. Inca nu cunoastem detalii in ce consta acesta, dar se pare ca abordarea este semnificativ schimbata.

Acesta este un lucru bun, avand in vedere ca impactul aplicarii sistemului split TVA pentru toate firmele ar fi fost major. Noi asteptam sa apara forma definitiva a actului,  si abia apoi vom putea face o evaluare concreta a efectelor ,cel putin pentru noi si pentru clientii nostri vom face apoi o evaluare concreta a efectelor. TPG ofera servicii de tinere a contabilitatii si pentru acest tip de servicii, noi ne asteptam la un volum de munca mai mare cu aproximativ 60% pentru o firma care aplica sistemul split TVA.

Split TVA este un sistem greoi, de altfel, si, intr-adevar, se impune deschiderea unui cont bancar separat , pentru “gestionarea “ sumelor TVA.

In primul rand, consider ca Romania nu este pregatita pentru o asemenea implementare, si mai ales nu   intr-un timp atat de scurt precum ca cel pe care l-a dorit Guvernul. Si nu ma refer numai la micile intreprinderi care nu detin toate mijloacele tehnice si informatice pentru a face fata unor asemenea solicitari , dar si la aparatul administrativ din cadrul Administratiilor financiare care ar trebui sa prelucreze un volum foarte mare de documente .

In al doilea rand, consider ca este o restrictionare a utilizarii banilor proprii ai companiilor, chiar daca acestia provin din incasarea TVA, cu efect imediat asupra modului lor de gandire a lichiditatilor si a capitalului lor de lucru. Se blocheaza niste sume pentru o perioada de timp in care compania le-ar fi putut folosi pentru derularea activitatii si cresterea profitului.

– Care credeti ca vor fi cele mai afectate industrii / sectoare de activitate si ce tip de companii (marime). De ce?

Decizia implementarii acestui sistem va avea un mare impact asupra companiilor mici, mai ales cele din domeniul comertului cu amanuntul . Acest lucru datorita faptului ca acestea vor avea responsabilitatea de a urmari defalcarea sumelor de TVA din incasarile in numerar de la persoanele fizice .

Spre deosebire de marile companii care au posibilitatea utilizarii unor sisteme informatice, au un department specializat, companiile mici vor avea dificultati in acoperirea costurilor necesare urmaririi noilor reglementari. Ganditi-va acum ca vorbim despre sectorul retail, aici marjele sunt mici si orice costuri suplimentare sunt resimtite puternic.

– Ce alte subiecte controversate considerati ca mai sunt in Romania in zona contabila si de taxe si impozite care inca nu au fost puternic mediatizate si cum va pozitionati dvs fata de ele? (cum le-ati comenta / aprecia)

In general subiectele contabile si cele legate de taxe sunt imediat mediatizate, mai ales ca este ca la fotbal, toata lumea se pricepe ! Din pacate, de multe ori, aceasta mediatizare nu este realizata corect, atentia fiind pe cresterea audientei, nu pe acuratetea informatiilor oferite.

Din punctul meu de vedere, unul din subiectele extrem de controversate, poate nu foarte mediatizate, este modul de obtinere a codului de TVA pentru o companie nou infiintata. Cu toate ca s-a mai eliminat din birocratia necesara obtinerii unui cod de TVA, respectiv renuntarea la faimosul formular 088, totusi ne confruntam cu nenumarate cerinte, exista inca niste factori de “risc”” stabiliti dupa criterii care nu ne sunt foarte clare, prin urmare sunt greu de explicat clientilor nostri, atat din Romania cat si strainatate.

As da ca exemplu faptul ca este un factor de risc faptul ca societatea nu are un capital social de minim 45.000 RON . De ce aceasta limita? Nu stim! De ce aceasta limita atat timp cat capitalul social minim necesar pentru infiintarea unei companii este de 200 RON? Nu stim!

Opinia mea este ca ar trebui armonizate prevederile si ar trebui ca cei care isi infiinteaza companii in Romania sa fie sfatuiti, avertizati, ca un capital social de 200 RON nu ii va ajuta sa obtina un cod de TVA in Romania. Atentie, nu pledez pentru ideea ca 200 RON reprezinta un capital social care sa ajute un startup, dar trebuie sa fii instiintat.

– Care ati spune ca sunt in prezent principalele trenduri in accounting in Romania?

Contabilitatea, sub o forma sau alta, sub o denumire sau alta, a fost mereu prezenta in viata economica, fiind tot mai necesara pe masura ce afacerile capatau volum si diversitate.

Cred ca spre deosebire de anii ’90 cand, abia scapati de rigorile sistemului comunist, ‘’descopeream’’ contabilitatea ca instrument de analiza financiara, in prezent sistemul contabil se imbunatateste si dupa prima faza, respectiv adoptarea sistemului francez, se indreapta tot mai mult spre o uniformizare cu Standardele Internationale de Raportare Financiara.

Un alt factor de influenta a fost si prezenta tot mai activa a organismelor profesionale care reglementeaza profesia contabila . In acelasi timp este adevarat si ca uneori simtim nevoia ca aceste organisme profesionale sa fie mai prezente in reglementarile, deciziile legislative care influenteaza meseria noastra si sa simtim ca ne sustin nu doar ca ne “verifica” activitatea.

Dar cred ca cea mai importanta modificare pe care o simtim in ultimii ani este cea legata de faptul ca nu mai este suficient sa fii un bun contabil daca nu esti un bun si informat fiscalist. Este o interdependenta intre contabilitate si fiscalitate care ridica mult stacheta acestei profesii.

– Cum ati caracteriza piata de accounting locala?

Aglomerata.

Si foarte diversa. Exista multe societati care ofera servicii de contabilitate. Plaja serviciilor oferite este destul de mare, la fel si discrepantele intre onorarii (pentru acelasi tip de servicii). Trebuie sa ne gandim insa ca o firma care doreste sa pastreze un standard de calitate al serviciilor, care investeste in pregatirea angajatilor (asa cum si noi facem) inerent are un nivel mai ridicat al onorariilor. Pe de alta parte insa, vedem din ce in ce mai mult in ultimul deceniu ca la momentul in care iti alegi contabilul a inceput sa conteze increderea.

Increderea ca este bine pregatit si poate sa faca fata provocarilor fiscale constante pe care le aminteam si discutam mai devreme, increderea ca iti va fi un partener care sa iti ofere sprijinul si informatia de management de care ai nevoie pentru conducerea afacerii.

– Cum a evoluat de-a lungul anilor TPG Accounting? (de la nr de clienti, sectoare acoperite, pana la angajati)

Consideram ca am evoluat “sanatos”. Am inceput in 2010 cu un portofoliu de 20 de client si 6 salariati.In present avem peste 90 de clienti si un numar de aproximativ 30 de salariati. Un alt lucru care l-am realizat in acesti ani a fost oferirea unor servicii diversificate, respectiv nu numai evidenta contabila, dar si raportari IFRS, raportari manageriale, fuziuni, consultanta fiscala.

– Cum va pozitionati fata de concurenta?

Sincer, aflam mai multe de la evenimentele si premierele organizate de CECCAR, unde in ultimii 4 ani am fost nominalizati in primele locuri in cadrul categoriei in care ne incadram. Suntem extrem de multumiti avand in vedere ca avem numai 7 ani de activitate si concuram cu firme care au o experienta de 15-20 ani.

Altfel, nu cautam sa comparam rezultatele noastre cu ale altor colegi de meserie, incercam sa ne concentram si sa ne folosim resursele pentru a imbunatati serviciile noastre.

– Care sunt industriile in care aveti cea mai mare expertiza si know-how?

As spune real-estate, nu numai ca si procentaj in veniturile noastre, cat si din punct de vedere al duratei experientei in lucrul cu companii din acest domeniu.

– Anul trecut ati intarit departamentul de taxe. Cum s-a schimbat activitatea companiei din acel moment si pana acum? 

A fost cu adevarat o schimbare in bine, atat din punct de vedere al sigurantei in activitatea interna, cat si prin diversificarea serviciilor oferite. Sunt mult mai linistita  atat eu cat si colegii mei, pentru ca avem un suport al unui specialist in taxe. Situatiile cu care ne confruntam sunt extrem de diverse, legislatia nu este foarte clara si armonizata pentru a fi mereu siguri ca aplicam solutia fiscal corecta …si atunci apelam la specialist!

– Cat de mult investiti in trainuirea angajatilor?

Noi ne dorim ca fiecare sa aiba sansa sa creasca, sa invete si sa se dezvolte. Ii sprijinim pe cei care doresc sa faca asta; orice initiativa a unui coleg in acest sens a fost intotdeauna sustinunta, la fel si eforturile de obtinere a calificarii profesionale. La nivelul departamentului de contabilitate facem periodic instruiri / actualizari interne, absolut necesare in contextul modificarilor legislative dese. In departamentul de audit sustinem angajatii in mod expres sa isi obtina calificarea internationala ACCA.

Avem planuri de automatizare a activitatii care sa permita in final colegilor sa elimine cat mai mult sarcinile repetitive si sa le dea sansa sa se canalizeze mai mult spre activitati de analiza si de interpretare a datelor; pentru a fi si pentru ei un job cat mai atractiv.

– V-ati confruntat vreodata cu probleme de personal sau ati gasit usor persoanele competente si potrivite pentru joburile cerute?

Ne confruntam mereu cu probleme de personal deoarece viata este in continua miscare, viata personala a fiecaruia este importanta si atunci este normal ca la un momenta dat jobul si viata personala sa nu fie in armonie, ceea ce duce la schimbari.

Sigur ca orice schimbare de personal produce un discomfort, fie emotional fie strict organizatoric, dar si unii si altii ne continuam viata.  Trebuie sa va spun ca avem un colectiv foarte bun, avem colegi cu care lucram de la inceputul activitatii si care au crescut profesional ajutand la cresterea noastra totodata.

– Care considerati ca sunt cele mai importante momente din cariera dvs profesionala pana acum?

Am doua momente de referinta la care ma gandesc mereu ca m-au ajutat sa ajung sa realizez ceea ce am in prezent : primul ar fi plecarea inca din 1990 din sistemul de stat pentru a lucra intr-o companie privata . Lucram contabilitate deja de un numar de ani , eram “sef birou” contabilitate intr-o mare companie de stat (toate erau mari pe vremea aceea), dar am realizat ca acela este momentul sa invat altceva, si am avut dreptate.. Al doilea a fost cand am hotarat sa imi infiintez propria companie de contabilitae si va asigur ca nu a fost deloc usor.

Faptul ca in 2010 am devenit partener la TPG a incununat eforturile acestor ani.

– Ce va determinat sa alegeti aceasta profesie si ce teluri aveti pentru urmatorii ani?

Sunt absolventa de comert. Nu am vrut sa lucrez contabilitate. Dupa examenul de conta din primul an de facultate am jurat ca nu voi mai face nicio inregistrare contabila, dar….viata m-a adus in 1982 intr-un birou de contabilitae si mi-am zis “asta e, daca tot trebuie sa fac asta macar sa o fac bine” si iata-ma aici.

Teluri? Sa pot dezvolta ceea ce am construit alaturi de oamenii care mi-au fost si imi sunt alaturi in acest efort.

– Care considerati ca este cea mai buna decizie profesionala pe care ati luat-o pana in prezent?

De a deveni membra a tuturor organismelor profesionale, pentru a-mi asigura independenta profesionala. Nu mi-a placut sa depind de nimeni si nici sa limitez serviciile pe care le ofer clientilor nostri.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button