INTERVIU – Cătălin Neagu, Top Factoring: trebuie să ai în tine un anumit tip de „incubator” ca să poți funcționa ca antreprenor! INTERVIU – Cătălin Neagu, Top Factoring: trebuie să ai în tine un anumit tip de „incubator” ca să poți funcționa ca antreprenor!
A devenit antreprenor având hotărârea, puterea și know how-ul necesare pentru a-și asuma deciziile, și câteva grame de inconștiență, după cum spune chiar el.... INTERVIU – Cătălin Neagu, Top Factoring: trebuie să ai în tine un anumit tip de „incubator” ca să poți funcționa ca antreprenor!

A devenit antreprenor având hotărârea, puterea și know how-ul necesare pentru a-și asuma deciziile, și câteva grame de inconștiență, după cum spune chiar el. Consideră, totuși, că trebuie să ai în tine un anumit tip de „incubator” ca să poți funcționa ca antreprenor. Cu Top Factoring a realizat numeroase proiecte de succes, dar recunoaște că viața nu se rezumă doar la job. Cea mai mare parte din timpul liber este dedicat copiilor, iar din când în când, răpește câte puțin și pentru pasiunea sa – mașinile de curse. În vacanțe, alege retreat-uri din străinătate, dar nu neagă că dorește să le testeze și pe cele din România. Despre Cătălin Neagu sunt multe de spus, iar noi am decis să îl supunem unui scurt raid de întrebări.

Fondatorul companiei Top Factoring (în 2006) este absolvent de ASE și licențiat în Drept la Universitatea Română de Științe și Arte Gheorghe Cristea. Și-a început activitatea ca Marketing Officer în cadrul Ana Group, unde s-a ocupat de promovarea companiei și extinderea rețelei de magazine ale companiei.

Ulterior a lucrat ca Inspector Financiar în cadrul Ministerului de Finanțe, unde a activat în domeniul prevenirii, depistării și combaterii fenomenului de evaziune fiscală și corupție.

Și-a început activitatea pe piața recuperărilor de creanțe neîncasate în iulie 2002, când s-a alăturat companiei KSI Kasolvenzia Romania, actuala EOS KSI Romania, ca Account Manager. În 2006 a părăsit compania pentru a înființa Top Factoring.

Compania a ajuns în scurt timp unul dintre principalii jucători pe piața recuperării de creanțe, având în prezent 230 de angajați. Anul acesta, Top Factoring a fost cumpărată de Intrum Justitia, cel mai mare jucător european pe piața de credit management, Cătălin Neagu păstrându-și rolul de Director General.

Nu ratează clipele frumoase alături de familie. Toamna preferă Toscana, de unde are povești – ca din orice alt loc pe care îl vizitează: „Recomand! Apar fructele, apar vinuri bune…”. La ultima vizită, a descoperit un restaurant bun, într-o zonă mai îndepărtată. Povestește că, ieșind în fața clădirii, pe lângă el au trecut mai mulți porci mistreți.

Din afara Europei a descoperit – printre altele – cultura asiatică, în diferite forme: Thalanda și Japonia. Printre altele, a văzut la Osaka cel mai mare acvariu din lume, „un glob imens în care urci vreo opt etaje, e ceva incredibil acolo”. În Thailanda a vizitat celebra plajă din filmul „The Beach” (Leonardo DiCaprio) și Bamboo Island.

The Trends: Cum ați luat decizia de a merge pe drumul antreprenoriatului?

Cătălin Neagu: La acea vreme, eram cel mai vechi angajat al companiei din care am plecat; doream mai mult, puteam mai mult. Soția m-a încurajat, așa că am decis împreună să investim toți banii pe care îi aveam la acel moment pentru a porni propria mea companie.

Cu Top Factoring am realizat numeroase proiecte de succes, dar pe primul loc aș pune însă crearea echipei de profesioniști pe care îi am lângă mine.

Vă mai aduceți aminte de prima zi de muncă? Care erau planurile inițiale atunci și cum a decurs totul?

Era o zi de primăvară, lucrasem deja la amenajarea sediului din zona Rosetti, în București, și angajasem patru oameni. Preocuparea mea (era a cincea zi din lună deja!) era să încasez și să dau salariile la timp. Planurile? Să meargă bine. Rezultatul: Top Factoring este astăzi în topul firmelor din România în domeniu.

De ce acest business?

Cunoșteam foarte bine domeniul, care atunci se afla în faza de pionierat, și am înțeles încă de atunci că un asemenea business poate fi făcut mult mai bine.

Cum arată, în prezent, o zi de lucru?

Încep dis-de-dimineață cu mersul la sală, astfel încât să ajung devreme la birou – la 8:30. Mănânc după ce fac sport, întotdeauna, și mă rezum la preparate și ingrediente care îmi dau energie – shake, semințe, banane. Apoi am ședința de dimineață cu echipa.

Urmează întâlniri, teleconferințe… iar acasă ajung când termin tot ce am de făcut, iar asta poate însemna ora 19:30 sau mult mai târziu. Nu sunt rare ocaziile în care am convorbiri sau teleconferințe la ora 1 noaptea… Dar îmi place ce fac.

Descrieți compania într-o singură frază!

“Boosting your business.”

Cum vedeți concurența în acest domeniu azi?

Competiția este acerbă: piața aproape de maturitate determină segmentări și diferențiatori din ce în ce mai mulți.

Care a fost cel mai greu proiect dezvoltat în acești ani și de ce?

Formarea echipei și retenția oamenilor a reprezentat cel mai mare efort în dezvoltarea Top Factoring. A găsi profesioniști care sunt și oameni de calitate, a le crea un mediu motivant pentru a îi păstra alături – acestea sunt provocările.

Ce credeți că s-a schimbat în anii de criză în acest domeniu? Care sunt pașii câștigători?

Toate domeniile au devenit mai prudente după criza financiară. Câștigurile în industria de recuperări de creanțe sunt în primul rând cele deontologice: creșterea calității serviciilor, performanță crescută pentru clienți, performanță crescută pentru companii.

Cât de profesioniști sunt antreprenorii români comparativ cu ceilalți europeni?

Consider că nu există diferențe relevante între antreprenorii locali și cei din alte state membre ale Uniunii Europene. Nu sunt mai prejos și nici mai puțin pregătiți.

În felul în care se raportează la industria de management al creditelor și colectarea datoriilor, ei au devenit tot mai conștienți că, dacă sunt în zona de creditări, pot apela la servicii specializate, iar dacă au datorii, și le pot negocia și gestiona tot prin dialog cu firmele din domeniu.

Ce acțiuni/proiecte aveți în plan pentru a atrage noi clienți?

Din luna aprilie a acestui an, Top Factoring a fost cumpărată de către cel mai mare jucător european, Intrum Justitia.

Standardele la care echipa lucrează pentru clienții locali au crescut, prin accesul la proceduri, informații, bugete mai mari – și nu numai. Calitatea serviciilor pe care le putem oferi în România este de top.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră cuvântul antreprenor? Care este diferența dintre antreprenor și angajat în România?

Curajul face diferența, și iată de ce un antreprenor riscă mai mult decât un manager corporatist și are disponibilitatea de a renunța la foarte multe lucruri. Inclusiv la confortul personal.

Cât de mult contează echipa alături de care lucrați?

Cel mai mult.

Care este proiectul de care sunteți foarte mândru? 

Sunt mai multe proiecte de care sunt mândru, și toate au ca numitor comun inovația. Unul dintre aceste proiecte este dezvoltarea unuia dintre cele mai moderne și complexe softuri din industria de recuperări de creanțe.

Pentru acest proiect mulțumesc echipei excelente care ne-a ajutat să obținem această performanță.

Există timp și pentru viața de familie/hobby-uri în acest domeniu?

Da, există. Și eu și soția mea ne dedicăm cea mai mare parte din timp copiilor. Din când în când, răpesc câte puțin și pentru pasiunea mea – mașinile de curse. Merg la raliuri, fac drifting, merg pe circuit cu prieteni, cu piloți.

Dacă nu investeați atât de mult timp în acest domeniu, ce alt business v-ar fi tentat?

Arhitectură, construcții civile.

Life – Întrebări (pe scurt):

Care este destinația preferată?

Viena.

Descrieți în câteva cuvinte cea mai recentă vacanță.

Cu copiii, la Viena.

Cum arată o zi perfectă?

Orice zi în care am satisfacții profesionale și personale este perfectă.

Ce vă inspiră?

Oamenii.

Care este restaurantul preferat?

În București, Yuki – Restaurantul japonez.

Care este desertul preferat?

Înghețată de ceai verde.

Care este brandul de fashion sau designerul preferat?

Prefer brandurile românești, tailor made.

Care este gadgetul fără de care nu puteți rezista?

Telefonul. E mai mult decât un gadget.

Android/iOS (iPhone)/Blackberry/Windows Phone?

iPhone.

Care este marca de mașină pe care o conduceți acum și care este cea la care visați?

Conduc Volvo, voi opta mai târziu pentru BMW.

Autorul/cartea preferată.

James Joyce.

Care este ultima carte citită?

The Man Who Knew”, a lui Sebastian Mallaby.

În fine, care este motto-ul dvs.

Nu am motto-uri.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: