Vineri, 7 februarie 2014, la 3:15 am (ora României), exploratorii polari britanici Ben Saunders și Tarka L’Herpiniere au rescris istoria după ce au finalizat...
Tarka LÔÇÖHerpiniere si Ben SaundersVineri, 7 februarie 2014, la 3:15 am (ora României), exploratorii polari britanici Ben Saunders și Tarka L’Herpiniere au rescris istoria după ce au finalizat pentru prima dată expediția Terra Nova, a Căpitanului Robert Falcon Scott. Prin parcurgerea a 1.795 de mile (2.889 km) în mediul aspru al Antarcticii într-o călătorie către Polul Sud și înapoi, Ben și Tarka au stabilit recordul mondial pentru cea mai lungă călătorie polară făcută de om pe jos.

Călătoria, care a durat 105 zile (un sfert din an), a împins limitele forței fizice și mentale și a ridicat ștacheta pentru viitoarele expediții polare. Ben și Tarka au mers cu sănii ale căror greutate de început a fost de aproximativ 200 kg fiecare și au mers în medie 17 mile  (27,3 km) pe zi la temperaturi de până la -46oC.

Ben Saunders a declarat: “Este aproape imposibil să înțelegem ce am realizat. Finalizarea expediției Terra Nova a Căpitanului Scott a fost un vis de o viață și mă simt împlinit că am ajuns acum la final. Această călătorie ne-a testat corpurile și mințile în fiecare zi”.

“Au fost momente în care ne-am trezit în situații dificile, în frig intens, vânt și pe platouri înalte, slăbiți din cauza alimentației slabe și mai aproape de pragul de supraviețuire față de așteptările pentru această călătorie. În acele condiții, Tarka și cu mine am simțit o combinație de admirație și profund respect pentru rezistența, tenacitatea și curajul Căpitanului Scott și al echipei sale de acum un secol”.

Căpitanul Scott și echipa sa și-au pierdut viața după ce au parcurs 1.600 de mile (2.575 km) din expediția lor, iar această distanță nu a fost niciodată depășită în ultimii 100 de ani, până astăzi.

Land Rover și Intel sunt partenerii Expediției Scott și au avut un rol important în facilitarea expediției. Land Rover l-a asistat pe Ben la antrenamente în unele dintre cele mai inaccesibile locuri din Marea Britanie, Europa și Groenlanda. Intel a oferit Ultrabook-uri bazate pe cea de-a patra generație a gamei de procesoare Intel® CoreTM, permițându-le lui Ben și lui Tarka să împărtășească expediția lor pe blog (www.scottexpedition.com/blog). Intel a testat tehnologia mai multe săptămâni înainte de plecarea lui Ben și a lui Tarka prin înghețarea Ultrabook-urilor la -40C.

Mark Cameron, Brand Experience Director, Jaguar Land Rover: “A fost o adevărată onoare pentru Land Rover să ia parte la această expediție incredibilă. I-am urmărit pe Ben și Tarka în fiecare zi, încercând să trăiesc alături de ei experiența, la fel de viu și intens precum povestea Ben pe blogul său. Pentru a finaliza această călătorie a fost nevoie de un nivel foarte ridicat de forță fizică și mentală și determinare”.

 “Toți avem nevoie de eroi, oameni extraordinari sau echipe care să ne inspire și să ne impulsioneze să realizăm lucruri bune pentru noi sau cei din jur. Există întâmplări care oricând susțin mantra Land Rover <<Above and Beyond>>. Felicitări, Ben și Tarka.”

Patrick Bliemer, Regional Manager pentru Europa de Nord, Intel, a declarat în legătură cu expediția Scott: ”Suntem onorați că am luat parte la acest record al Expediției Scott a lui Ben și Tarka. Suntem foarte mândri că tehnologia Intel a avut o contribuție semnificativă în împărtășirea experienței cu oamenii din întreaga lume – această expediție fără precedent este prima de acest tip și cea care le va schimba pe cele ce vor urma”.

Falcon Scott, nepotul Căpitanului Robert Falcon Scott, și Robert Swan OBE, primul care a mers până la Polul Nord și Polul Sud, fondator al companiei 2041, sunt sponsorii expediției.

Exploratorul britanic Căpitanul Robert Falcon Scott a condus prima expediție britanică la Polul Sud (numită Terra Nova) pe 17 ianuarie 1912. El și-a pierdut viața alături de colegii săi, Dr. Edward Wilson și Locotenent Henry (“Birdie”) Bowers, pe 29 martie 1912, în Antarctica, în drumul spre întoarcere.

Ben Saunders este un pionier al explorărilor polare, fiind unul dintre cei trei exploratori din istorie care au schiat singuri către Polul Nord (călătorie numită de Reinhold Messner “de zece ori mai periculoasă decât pe Everest”). La vârsta de 26 de ani, Ben a fost cel mai tânăr explorator care a făcut această călătorie. A obținut această victorie în 2004 și recordul pentru cea mai lungă călătorie polară făcută de un britanic. Nimeni nu a mai încercat acest lucru de atunci.

Expediția Scott este susținută și prezentată de Land Rover și Intel; partenerii expediției: Kcom și Drum-Cussac; parteneri susținători: Bremont și CF Partners; parteneri furnizori: Mountain Equipment, Field Notes și Hilleberg.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: