Hit The Road… Greece! Hit The Road… Greece!
Am ajuns în sfârșit la ceea ce pare a fi finalul unui drum lung pentru Grecia. După cum ne-am așteptat, s-a terminat cu decizia unui... Hit The Road… Greece!

Am ajuns în sfârșit la ceea ce pare a fi finalul unui drum lung pentru Grecia. După cum ne-am așteptat, s-a terminat cu decizia unui referendum duminica viitoare. Un Da sau Nu austerității sau, cum ar reformula inteligent opoziția din Grecia, un vot pentru sau împotriva UE. Desigur, încă mai există 73% susținere pentru statutul de membru UE. Probabil că există și 73% împotriva austerității. – AutorSteen Jakobsen

Câțiva factori importanți.

Referendumul este duminica viitoare, pe 5 iulie – a fost cerut de Grecia care apoi a părăsit masa negocierilor. Acum rezultatul este cererea controalelor circulației capitalurilor (începând de duminică seara).

Noua democrație va încerca să anuleze votul sau să formeze o nouă coaliție de guvernământ cu  ajutorul președintelui.

BCE s-a reunit să discute finanțarea băncilor grecești – se preconizează că BCE nu va extinde nivelul curent de finanțare. Nu există reguli pentru o țară care renunță fie la moneda comună, fie la Uniunea Europeană.

ATM-urile sunt deja depășite (încă de sâmbătă), iar guvernul pretinde cu naivitate că poate menține băncile grecești pe linia de plutire până la referendum, dar cumva mă îndoiesc de asta. Procedura standard va fi vacanța bancară sau controlul circulației capitalului (acum aparent deja instituit).

Încă mai există o speranță pentru o schimbare în bine de ultim moment, dar deocamdată deschiderea de luni este cel mai mare risc.

Planul A al UE de a câștiga mai mult timp a eșuat.

grecia

ThasosPlanul B al UE de a folosi ‘morcovul și bățul’ cu Grecia a eșuat. În mod clar, noul așa-zis guvern al Greciei nu a intenționat niciodată să ducă Grecia mai departe. Are un argument în favoarea sa, și anume faptul că iertarea de datorii ar trebui să facă parte în orice fel din Planul C, dar acest lucru atrage după sine o dorință de a reforma cândva, cumva și de fapt aceasta e problema de fond a Greciei.

Eșecul UE de a avea un Plan C are ramificații mai largi, așa cum, fără îndoială, țări precum Croația, Ungaria și alte membre noi ale UE vor putea confirma. Toate cântă aceeași partitură, în timp ce Grecia vrea ca toți banii UE să intre în țară, fără dorința necesară sau abilitatea de a face vreo reformă, chiar și mai blândă. UE va fi încercată în următoarea perioadă pentru neconformitate, dar acest lucru deja se simte pe măsură ce călătorești în ‘noua Europă’.

Nu pot exista decât învinși atunci când piețele nu reușesc să vină cu un Plan C credibil, iar acest lucru este un eșec total al economiilor planificate sau macro.. dacă vreți.

Mă aștept la următoarele:

Piețele să rămână închise luni în Grecia cu o probabilitate de 25% pentru un acord târziu dacă Germania își iese din fire.

Orice referendum va fi un ‘Da’, căci eu cred că populația Greciei este prea deșteaptă pentru Syriza. Syriza s-a dat lovită și va fi lovită. Nu e un plan bun să n-ai niciun plan. Grecia are nevoie de un guvern tehnocrat pe modelul lui Mario Monti din Italia pentru a stabili agenda reformelor care are o largă susținere politică, economică și populară.

Grecia nu va reuși să respecte termenul limită de plată către FMI, iar sistemul juridic va fi împins la extrem, dar nu uitați că aceasta e o “supă politică “, nu una bazată pe piață. BCE și UE vor fi răspândite în toată piața la deschidere, va fi o piață cu un exces de lichidități și intervenții, inclusiv potențialul unei “interziceri” de scurte vânzări de acțiuni și CFDuri în acțiuni cu coeficient beta înalt.

Nu mă aștept la un dezastru total, dar tranzacționarea se va întâmpla în principiu pe zvonuri și vom fi din nou încercați în ceea ce privește lichiditățile. Evenimentul CHF va avea un impact material negativ ca lecție pentru mulți manageri de risc.

Cel mai mare risc este reprezentat mereu de modelele inflamate de Valoare-la-Risc. Corelația tuturor piețelor se va mișca spre 1.

Pe scurt: 

  • Băncile grecești se închid până pe 7 iulie în urma impunerii unor controale ale circulației capitalurilor, conform ultimelor știri
  • Referendumul a fost stabilit pentru 5 iulie, dar întoarcerea către electorat arată naivitatea Syriza
  • Retragerile de numerar limitate la 60€/zi în timp ce băncile depășite de situație sunt în stare de panică
  • Se așteaptă o volatilitate extremă a piețelor de luni pe măsură ce situația rămâne foarte fluidă
  • Planurile A și B ale UE au eșuat fără un Plan C clar stabilit
  • Țări precum Croația și Ungaria urmăresc cu neliniște desfășurarea crizei

———————————————————————–

Steen Jakobsen a fost numit în funcţia de Economist Şef al Saxo Bank în Martie 2011. El s-a întors la bancă după o absenţă de doi ani. În acest timp a fost Chief Investment Officer pentru Limus Capital Partners. Înainte de plecarea sa de la începutul lui 2009, Jakobsen a fost timp de aproape nouă ani Chief Investment Officer la Saxo Bank.

Steen Jakobsen are peste 20 de ani de experienţă în domeniul tranzacţiilor particulare şi investiţiilor alternative. În 1989, după terminarea studiilor de economie la Universitatea din Copenhaga, şi-a început cariera la Citibank N.A. Copenhagen de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director, şef al Departamentului de Vânzări şi Opţiuni.

În 1992, s-a alăturat Chase Manhattan în London ca VP, Head of Scandinavian Sales, şi apoi la Chase Manhattan Proprietary Trading Group. Între anii 1995-1997 a lucrat ca Trader şi Head of Flow Desk la Swiss Bank Corp., Londra. În 1997 a devenit Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (acum Nordea) la New York până când s-a alăturat UBS din New York în 1999 ca Director Executiv la Global Proprietary Trading Group.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: