Health Trends: Ce trebuie să le oferi copiilor la masa de prânz Health Trends: Ce trebuie să le oferi copiilor la masa de prânz
Doar 45,8% dintre mamele din România confirmă faptul că le oferă copiilor lor legume la masa de prânz. Situaţia arată mai bine în cazul... Health Trends: Ce trebuie să le oferi copiilor la masa de prânz

Doar 45,8% dintre mamele din România confirmă faptul că le oferă copiilor lor legume la masa de prânz. Situaţia arată mai bine în cazul fructelor, acestea fiind oferite copiilor de către 69,4% dintre mame[1]. Fructele şi legumele nu sunt atractive pentru copii în forma lor naturală, dar există câteva sfaturi care să te ajute să pregăteşti o masă gustoasă, convenabilă şi hrănitoare, astfel încât copiii să nu mai aducă înapoi acasă pacheţelul.

Copiii se confruntă la şcoală cu noi provocări în fiecare zi.  Ei au nevoie de multă energie pentru a dobândi noi cunoştinţe şi pentru a se juca împreună cu colegii lor. Consumul unei mese hrănitoare la şcoală contribuie la funcţionarea corectă a întregului organism al copilului şi îi asigură energia de care are nevoie atât pentru studiu, cât şi pentru joacă.

Alcătuit într-un mod corespunzător, prânzul va oferi copiilor nutrienţii necesari pentru o bună funcţionare a organismului. Copiii care consumă un prânz sănătos reuşesc să se concentreze mai bine, au rezultate mai bune la şcoală, iar dezvoltarea lor intelectuală evoluează corespunzător. Pe de altă parte, elevii care nu mănâncă deloc la prânz sau care iau gustări nesănătoase, se plâng deseori de dureri de cap şi, prin urmare, devin morocănoşi sau au dificultăţi de concentrare.[2]

Potrivit Andreei Berecleanu, un prânz sănătos ar trebui să conţină produse cu multicereale, proteine, fructe şi legume în diferite forme. În plus, masa de prânz ar trebui să arate estetic şi să aibă o formă convenabilă pentru a fi consumată.

Andreea Berecleanu spune: “Aplic această regulă în fiecare zi în alcătuirea prânzului pentru copiii mei. Sunt fericită că eforturile mele pentru a avea un regim alimentar adecvat şi variat sunt răsplătite pe termen lung. Şi asta pentru că alegerile zilnice ale copiilor mei, Eva şi Petru, influenţează obiceiurile nutriţionale ale altor copii (şi adulţi), impunându-se ca un bun exemplu pentru aceştia. Mousse-urile şi sucurile 100% sunt opţiunea lor preferată pentru prânz.”

Mousse si sucO abordare creativă este extrem de importantă în pregătirea mesei de prânz pentru copii. Sandvişurile pe care le pregăteşti sunt mai atractive dacă acorzi atenţie culorilor, care pot proveni de la legume, cum ar fi salata verde sau ardeiul gras. În loc să consumi alimente semipreparate, poţi să pregăteşti, de exemplu, un pui la grătar, iar tradiţionala pâine poate fi înlocuită cu tortilla. O idee interesantă ar fi prăjiturile din fulgi de ovăz pregătite în casă împreună cu copiii. De asemenea, un rol important pentru gustare este cutia pentru pachet: e bine ca cel mic să fie lăsat să aleagă o cutie colorată cu personajul preferat din desene.

Pentru ca masa de prânz pentru copii să fie perfectă, ar trebui să fie suplimentată cu sucuri 100% şi mousse-uri. Sucurile 100% şi mousse-urile se regăsesc în sticluţe, cutii sau pachete mici. Cu siguranţă va fi mai uşor pentru copii să consume suc 100% sau mousse decât fructe şi legume, iar efectul rămâne acelaşi.

De asemenea, copiilor le plac produsele care conţin un mix de fructe şi legume, cum ar fi mousse-ul de mere şi morcovi. Sucurile 100% şi mousse-urile sunt produse naturale făcute 100% din fructe şi nu conţin zahăr sau alte substanţe artificiale. Copilul va fi fericit să bea sucul datorită gustului şi a formei convenabile. Iar tu, la rândul tău, poţi fi sigur că micuţul tău nu va aduce masa de prânz înapoi acasă şi va avea suficientă energie pentru întreaga zi.

———————————————————————————

[1] Studiu realizat de Millward Brown Institute in perioada martie-aprilie 2015, pe un eşantion de 300 de femei

[2] http://www.livestrong.com/article/478173-what-will-happen-if-kids-do-not-eat-lunch/

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: