Health Trends: Carența de fier are impact negativ asupra IQ-ului copiilor Health Trends: Carența de fier are impact negativ asupra IQ-ului copiilor
Odată cu începerea școlii, copiii trebuie să facă față unei schimbări majore: trecerea de la vacanța de vară, o perioadă de relaxare, la activitățile... Health Trends: Carența de fier are impact negativ asupra IQ-ului copiilor

Odată cu începerea școlii, copiii trebuie să facă față unei schimbări majore: trecerea de la vacanța de vară, o perioadă de relaxare, la activitățile intense din timpul orelor de curs. Pentru a depăși cu succes provocările unui nou an școlar, cei mici au nevoie de o alimentație bogată în fier, un micronutrient esențial pentru sistemul nervos. Fierul influențează capacitatea de înțelegere și coeficientul de inteligență (IQ) al copiilor, arată un studiu de specialitate[1], citat de Nestlé Nesquik.

Prof. Dr. Doina Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie, explică procesul prin care carența de fier poate determina reducerea coeficientului de inteligență al celor mici cu 1.73 puncte pentru fiecare scădere a hemoglobinei cu 1g/dl:

„Primii ani ai copilăriei sunt fundamentali pentru formarea inteligenței, a personalității și a capacității de a învăța. Datorită ritmului rapid de creștere și dezvoltare, organismul copilului are nevoie de fier. Fierul este unul dintre micronutrienții care influențează dezvoltarea creierului, pentru că el este prezent în hemoglobina celulelor roșii, proteina care transportă oxigenul de la plămâni la țesuturile din corp. Deficitul de fier, care apare la vârstă mică, are importante consecințe asupra dezvoltării psihomotorii, comportamentale și a performanțelor cognitive. Astfel, s-a observat o reducere a coeficientului intelectual cu aproximativ 1.73 puncte pentru fiecare scădere a hemoglobinei cu 1g/dl. În consecință, este important ca în perioada de creștere să se înregistreze un aport adecvat de fier, pentru o dezvoltare normală a micuților”.

Ce alimente îmbunătățesc performanțele mentale

Pentru a-i putea ajuta pe cei mici să depășească provocările școlare de zi cu zi, este important ca meniul zilnic să conțină fier.

„Alimentația pentru echilibrată este esențială capacitatea de învățare a copiilor, organismul asimilând nutrienții necesari pentru a funcționa în parametri normali, în fiecare zi de școală. Alimentele bogate în fier ca ouăle, ficatul, năutul, nucile și somonul pot spori atenția și capacitatea de concentrare, abilități necesare orelor de curs. Pe lângă aceste alimente, fierul se găsește și în Nesquik Opti-Start, singura cacao din România cu fier, pentru putere de concentrare”, declară Nicoleta Tupiță, specialist în nutriție, Nestle România.

Astfel, meniul bogat în fier poate fi completat cu noua formulă NESQUIK Opti-Start, ce are un conținut unic de vitamine și minerale: FIER pentru energie și putere de concentrare, zinc pentru buna funcționare a sistemului imunitar și vitamina D pentru o absorbție corespunzătoare a calciului și fosforului, acestea din urmă fiind conținute de lapte în mod natural. În plus, NESQUIK Opti-Start este ajutorul de nădejde al mămicilor, pentru că are gustul delicios de ciocolată iubit de copii.

———————————————————————————-

[1] Betsy Lozoff,  M.D, Elias Jimenez, Elias Jimenez, et al.,  Double burden of iron deficiency in infancy and low soci-economic status: a longitudinal analysis of cognitive test scores to 19 years,  Arch Pediatr Adolesc Med. 2006: 160 (11); 1108-1113

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: