HealthLife&Style

Health Trends: 5 beneficii ale spectacolelor de improvizație în dezvoltarea copilului

Copilăria este piatra de temelie a vieții. În primii ani se pun bazele personalității care ne va defini pentru o lungă perioadă de timp. Atunci nu învățăm doar să vorbim, să mergem, dar și să râdem, să iubim sau să ne facem plăcuți. În primele 12-16 luni de viață, știm să ne uităm acolo unde parintele ne arată cu degetul. După vârsta de 2 ani, deja tindem să imităm ceea ce fac adulții, venind și cu aportul nostru de noutate, astfel începând să ni se sedimenteze personalitatea.  

Tocmai de aceea, este esențial ca în primii ani de viață să oferim celor mici cât mai multe deprinderi. Fie că îl duci la un curs de desen sau îl expui la un spectacol interactiv, copilul tău va învăța de mic să își exprime ideile și să acționeze conform sentimentelor sale.

În sfera spectacolelor interactive găsim actul de improvizație, o practică din ce în ce mai des întâlnită în educația celor mici, dar și a adulților care vor să își trezească din somn creativitatea.

Iată o listă cu doar cinci dintre motivele pentru care această practică poate avea un rol important în dezvoltarea personalității copilului.

  1. Spontaneitate

Spre deosebire de educația formală, unde copilul este obișnuit să răspundă numai atunci când este întrebat, să fie scos la tablă în fața clasei și pus în situații jenante când poate nu este bine pregătit, improvizația îl învață pe cel mic să se exprime cu lejeritate în fața celorlalți, fără teama de a fi judecat.

Improvisneyland
Improvisneyland

Improvisneyland este prima trupă de actori de improvizație care susține spectacole pentru copii. Împreună cu organizatorii de petreceri de la Giumbușluc Party, îi pot ajuta pe copilul tău să își dezvolte abilitățile de adaptare la mediu, prin jocuri care îi antrenează spontaneitatea.

  1. Este normal să greșești

Jocurile de improvizație ajută copilul și să își accepte greșelile ca pe o normalitate a vieții. Nu există scenarii, așa că nimic din ce se spune pe scenă nu este greșit.

Iată ce spune Luminita Carmina Codrescu, psiholog, psihoterapeut, www.psihologdefamilie.ro“Improvizația le demonstrează copiilor ca același lucru poate fi facut și altfel, nu există o “rețetă unică” de a face ceva și le poate demitiza ideea de “greșit”, pe care, poate, au deprins-o în alte medii și care este toxică pentru dezvoltarea armoniosă a copilului.”

  1. Puterea de a lua decizii

În viitorul său, copilul va fi nevoit să poată lua decizii, uneori mai rapide decât și-ar putea imagina. În practicarea improvizației ești stimulat să fii rapid, să schimbi situațiile la 180 de grade, în doar câteva secunde, să te adaptezi contextului și celor din jur. Trebuie să reacționezi constant, pentru a putea continua jocul.

  1. Creativitatea

Imaginația copilului este pusă la contribuție atunci când trebuie să își contureze personaje, să creeze personalități, să continue și să dezvolte povești. A fi creativ a ajuns să fie uneori un act de curaj. Fiecare copil este unic și trebuie încurajat să fie autentic, să înțeleagă faptul că a fi diferit este o valoare, nu un defect.

Dacă ei își vor înfrâna de mici creativitatea, pe măsură ce vor deveni adulți vor avea tendința să își reprime și mai mult libera exprimare a sentimentelor. Spectacolele interactive cu personaje, cum ar fi cele realizate de actorii profesioniști pot fi o activitate antrenantă atât pentru părinte, cât și pentru copil.

      5. Încrederea în sine

În lumea improvizației, nu există competiție. Nimeni nu este mai bun ca celălalt, nimeni nu este învingător sau pierzător. Orice ai face este bine, pentru că este ceea ce simți, iar deciziile tale sunt importante în raport cu armonia jocului. Tu contezi, ești la fel de important ca și ceilalți.

Înconjoară-l pe copilul tău de activități care să îi antreneze imaginația. Și ce poate fi mai frumos decât o activitate care poate fi plăcută și pentru tine?! Nu este deloc greu să te joci și, odată ce îți acorzi această libertate de mic, vei ști cum să faci asta toată viața.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button