În contextul în care românii călătoresc în Franţa sau în Austria pentru a vedea grădini spectaculoase – grădinile Palatului Versailles sau Palatul Schonbrunn -,...
brukenthalÎn contextul în care românii călătoresc în Franţa sau în Austria pentru a vedea grădini spectaculoase – grădinile Palatului Versailles sau Palatul Schonbrunn -, la Sibiu, mai exact în oraşul Avrig, există singura grădină în stil baroc păstrată aproape integral până în prezent pe teritoriul României.

Grădina, care poartă şi numele de Edenul Transilvaniei, a fost realizată la cererea lui Samuel von Brukenthal, cel care a fost timp de 13 ani guvernatorul Transilvaniei. Grădina este organizată pe terase care coboară către lunca Oltului. Pe vremea guvernatorului grădina era amenajată în stil franţuzesc, olandez şi englezesc. Acum autorităţile locale încearcă să readucă la viaţă singura grădină monument din Transilvania, acest lucru fiind posibil doar cu accesare de fonduri europene. Demersul este cu atat mai important cu cat locul a fost lăsat mulţi ani în paragină. Acesta a fost de-a lungul timpului sanatoriu sau stabiliment termal până când a intrat în proprietatea fundaţiei Samuel von Brukenthal.

Restaurarea grădinilor face parte din proiectul “CultTour- Patrimoniul cultural ca punct de interes major în dezvoltarea turismului sustenabil”, primăria Avrig fiind unul dintre partenerii principali ai acestuia. Proiectul „CultTour” este  finanţat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Transnaţional de Cooperare Sud-Estul Europei. Totodată, primăria Avrig îşi propune să dezvolte o strategie pentru protecţia şi valorificarea moştenirilor culturale: arhitectură, parcuri, reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal, muzeul Gheorghe Lazăr şi întregul oraş natal memorial, dându-le astfel o folosinţă modernă în turismul naţional şi european.

Proiectul „CultTour”, care se va derula până la finalul lunii iunie 2014, având o valoare de peste 2,5 milioane de euro, are ca scop introducerea palatului Brukenthal în circuitul turistic românesc şi european.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: