Geo Bogdan, The Code: ca să își miște motoarele, un corp trebuie să fie curat Geo Bogdan, The Code: ca să își miște motoarele, un corp trebuie să fie curat
În momentul în care citiți aceste rânduri, 55 de persoane au revenit dintr-un experiment, care s-a derulat pe parcursul unei săptămâni, în care și-au... Geo Bogdan, The Code: ca să își miște motoarele, un corp trebuie să fie curat

În momentul în care citiți aceste rânduri, 55 de persoane au revenit dintr-un experiment, care s-a derulat pe parcursul unei săptămâni, în care și-au schimbat total viața. Și pentru că nicio transformare nu poate funcționa fără un corp curat, antrenat și odihnit, a fost creat The Code.

A doua ediție a taberei The Code a debutat pe 10 septembrie și a constat în 7 zile de antrenamente, experiențe, informații despre nutriție și detoxifiere pregătită după o metodă validată la nivel internațional. Tabăra The Code este un model educațional destinat celor care doresc un start rapid în transformarea corpului lor.

Am vorbit cu Geo Bogdan, master trainer cu 20 de ani de experiență în industria fitness-ului, omul din spatele conceptului The Code, despre cum ne putem regenera corpul și transforma viața printr-un program holistic, în care componenta nutrițională este completată de workshop-uri despre nutriție, metabolism și corp, dar și de sesiuni de antrenament în aer liber, Yoga, Pilates, meditație.

TheTrends.ro: Cum a fost gândit inițial produsul The Code? De câte ori pe an ar trebui să se desfășoare taberele?

Geo Bogdan: The Code nu trebuia să aibă loc ca și o tabără fizică, trebuia să fie doar un produs. Așa a fost gândit. Acest produs era și un program de antrenament, avea și o componentă de nutriție, care în prima fază avea partea de detox. Mai simplu spus, ca să înceapă să își miște motoarele, un corp trebuie să fie curat.

În iunie au fost oameni care făceau mișcare, dar erau oameni obosiți, fizic, psihic. Au vrut să ăși dea un restart, un reboot, să pornească de la cava curat și să o ia de la capăt curați.

Programul The Code trebuie să se desfășoare pe o perioadă de 3 luni și conține 12 tipuri de antrenamente zilnice, plus partea de nutriție și detox.

El pleacă de la un fundament științific, de modificare a vitezei metabolismului. Într-un mod mai simplu, sunt oameni care întotdeauna s-au luptat să slăbească și, se pare că aceste predispoziții pot fi afectate cu o aplicare de nutriție și antrenament precisă. Așa s-a născut The Code.

Am gândit foarte mult acest produs iar în crearea lui am decis că ar trebui testat. De aici a plecat prima tabără. Trebuia testat pe un grup mult mai mare, de 30-40 de persoane, față de 5-10 cât am fi putut avea în jurul nostru.

Testarea a fost un boost, au fost rezultate vizibile în grad de energie, nu neapărat pe cântar, în claritate mentală și multe alte beneficii.

Acum, după tabăre, avem 2 direcții în care vrem să mergem: finalizarea The Code, care este proiectul mare și care va avea și o parte internațională, dar și tabăra holistică The Code.

Totuși, dacă privim tendințele internaționale, se pare că nu mai putem avea doar bucațele atunci când dorești o transformare mentală, corporală. Trebuie să privești cu o abordare completă, de aceea am și spus holistică, de la psihic la tot ce înseamnă nutriție, antrenament.

Văzând că aceste lucruri se întâmplă în întreaga industrie de wellbeing, trebuie să ai o abordare completă, nu mai poți avea o abordare disparată.

TheTrends.ro: Este posibil ca aceasta să fie tendința în sport, în viață sănătoasă?

Geo Bogdan: Este o evoluție. Sunt, însă, baze fundamentale științifice validate. Nu urmărim doar transformarea corporală, ci și o vindecare. De exemplu, unul dintre antrenamente se numește PHS și este extrem de util celor care au probleme cu sistemul endocrin. Acest antrenament are capacitatea de a afecta într-un mod pozitiv balanța hormonală. Alte antrenamente, precum Deep Roll, au capacitatea de a decongestiona toate articulațiile corpului. Cele 12-16 antrenamente au fiecare un rol aparte, iar corpul se adaptează acestor antrenamente.

Programul merge pe 3 axe: antrenamente, nutriție și educație. Iar când spun educație mă refer la înțelegerea corpului într-un mod foarte simplu, sistem endocrin, nutriție, reglarea bio-mecanică. Acolo se întâmplă codificarea aceasta.

TheTrends.ro: Prima fază este detox. Care este următoarea?

Geo Bogdan: Următoarea este dieta alcalin-acidă (80-20). Aceasta este ultima descoperire a deceniului. Se spune că PH-ul sângelui trebuie să fie la un nivel fix. Stresul și alți factori fac ca sângele să devină acid.

După detox se integrează acest mod de a mânca. Este un mod de viață, de a mânca, care se ține pe termen lung. Dincolo de legume verzi, aici intră și consumul de ouă, pește. Trebuie să păstrezi o anumită proporție în toate. În toate trebuie echilibru.

thecode6

Dacă e bine aplicat, proiectul The Code, nu tabăra, schimbă total percepția unui om și cu siguranță nu va reveni la obiceiurile anterioare.

TheTrends.ro: Cum depistați persoanele care doresc să participe în tabără dar au probleme de sănătate?

Geo Bogdan: Cei care s-au înscris au completat un chestionar medical înainte de intrarea în program. Au fost și persoane pe care le-am refuzat: minori, persoane cu probleme grave de sănătate.

TheTrends.ro: Care ar fi 3 probleme de sănătate care ar împiedica pe cineva să participe la program?

Geo Bogdan: Nu pot intra femeile însărcinate, care alăptează, acestea având nevoie de o altfel de dietă. Un minor nu poate intra, nici pe sală nu permitem accesul copiilor sub 16 ani. O doză nepotrivită de efort nu duce la ceva bun. Sunt boli cronice foarte grave care, la fel, nu permit efortul sau acest gen de dietă. Alergii, boli de stomac.

Putem accepta aritmii sau probleme minore. Putem accepta și persoane cu probleme mai grave, pentru că puțină mișcare face întotdeauna bine, dar ideea e că o astfel de persoană nu trebuie să facă prea mult efort. Unele dintre antrenamente sunt statice, yoga, pilates, iar acestea sunt accesibile tututor.

TheTrends.ro: Revenind la program, antrenamentele sunt a treia fază?

Geo Bogdan: Da! O zi se petrece cam așa: trezirea la 6 dimineața, toată lumea iese afară pentru antrenamentele de respirație (pare incredibil, dar sunt mulți oameni care nu știu să respire). Sucuri de dimineața, antrenamente, workshop-uri. La 10 seara toată lumea este la somn. Este un program activ care necesită disciplină.

TheTrends.ro: Care au fost cele mai mai probleme pe care le-au avut cei din tabără?

Geo Bogdan: Fiind o tabără în care se merge pe detox, pe consumul de sucuri din legume și fructe, am fost uimiți, dar foamea a fost cea mai mică dintre probleme. Aproape toți participanții au avut dureri de cap, mai ales pentru băutorii de cafea. Asta pentru primele 3 zile. După aceea, nimeni nu a mai avut nimic.

Înainte de tabără am avut un seminar de integrare în care le-am povestit tuturor despre ce este vorba, ce ar putea simți, am încercat să îi pregătim cumva. Iar simptomele prin care au trecut au fost dureri de cap, anxietate, iritabilitate, durerile de cap fiind cele mai predominante.

Retragerea bruscă din alimentație a unor alimente ar putea cauza anumite neplăceri, de aceea am încercat să îi pregătim dinainte, să elimine treptat niște alimente pentru a se obișnui.

Totuși, depinde foarte mult și de ceea ce consumi. Tabăra are o perioadă de vreo 3 săptămâni de fapt. I-am sfătuit să renunțe la anumite lucruri nocive înainte de plecare, iar apoi există perioada de reintroducere a alimentelor solide. De fapt, totul se petrece pe termen lung, nu doar în acele 7 zile.

TheTrends.ro: Sunt bune pentru organism cure extreme? Cât timp poți trăi doar cu sucuri?

Geo Bogdan: Trebuie să clarificăm câteva lucruri. În primul rând, detox înseamnă a scoate din organism tot ceea ce înseamnă reziduuri toxice. Ele se strâng în intestin, și se strâng acolo dintr-un singur motiv: atunci când combinăm prost mâncarea. De exemplu, carnea cu pâine albă, ceva clasic românesc.

Geo Bogdan2

Geo Bogdan

Deci, acele reziduuri se strâng în intestin, fermentează și aduc aciditate în sânge. În momentul în care se întâmplă acest lucru, chiar și mâncarea bună poate să devină toxică.

Există, într-adevăr detox-uri duse la extrem. Detoxifierea înseamnă în primul rând a lăsa intestinul să elimine aceste reziduuri toxice. În al doilea rând, este importantă hrănirea corpului. Dacă nu-l hrănești în această perioadă, este posibil să ai multe carențe. Noi nu înfometăm, fiecare persoană a consumat peste 28 de kg de legume și fructe pe parcursul a 7 zile.

Noi am folosit hrană vie, super alcalinizată. Am dat un boost de energie și hrană. Nu am dat mâncare solidă, dar am supraîncărcat corpul cu nutrienți.

Corpul trebuie alimentat cu mâncare bună, de aceea acest detox trebuie făcut undeva la un an-de două ori pe an.

TheTrends.ro: De ce nu pot slăbi unele persoane?

Geo Bogdan: Sunt trei lucruri în această ecuație. Problema cea mai predominantă ar fi cea a dereglărilor hormonale.

A doua este aciditatea corpului. Când corpul este acid, un mecanism al său este de a stoca foarte multă grăsime. Când avem exces de chimicale în corp, corpul ne protejează împingându-le în grăsime, ca într-un depozit de gunoi, ca să spunem așa.  De aici pleacă și celulita, faptul că ne învinețim foarte repede. Când corpul este acid și toxic, nu slăbești, orice ai face.

Al treilea motiv este o predispoziție genetică la îngrășare. Prin The Code noi încercăm să schimbăm aceste lucruri, să influențăm predispoziția la îngrășare.

TheTrends.ro: Am aflat ceea ce se întâmplă în tabără, dar cum ar trebui să funcționeze programul The Code?

Geo Bogdan: Programele endorsate internațional, de traineri celebri, care se desfășoară tot pe o perioadă de trei luni, au adus pe piață ideea de transformare rapidă. Însă ei nu au introdus și perioada de detox.

Noi am studiat foarte bine acele programe, am văzut care sunt punctele forte și care sunt carențele și am decis să adăugăm alte principii, să avem o abordare holistică. The Code este un program de 3 luni care va putea fi cumpărat, descărcat de doritori – încă nu știm care va fi metoda de distribuție – iar aceștia vor avea acasă acces la tutorial, vor ști în fiecare zi ce au de făcut, la ce ore, vor ști ce să mânânce. Vor avea tot pachetul de informație, atât video cât și conținut scris. Programul ține cont de orarul zilnic al celor care doresc să-l urmeze.

thecodeAntrenamentele sunt zilnice, progresive, și adaptate la 3 categorii de metabolism, ceva ce nu a folosit nimeni până acum: ectomorf (genul de om slab, înalt, cu masă musculară redusă, grăsime pușinp, oase subțiri – n.red.), endomorf (cel care se îngrașă ușor, are țesut adispos bine reprezentat, dar și masă musculară pe care o poate acumula relativ ușor – n.red.), mezomorf (constituție musculoasă, talie îngustă, strat adipos redus, umeri lați, cu potențial foarte mare pentru fitness – n.red.).

Metabolismul fiecăruia răspunde diferit la antrenament. De aceea, The Code este făcut în așa manieră încât să fie folosit diferit de aceste tipologii morfologice. Cine cumpără The Code va afla prin intermediul unui chestionar unde se află și va putea folosi ceea ce i se potrivește. Programul este gândit în detaliu, iar taberele au fost create pentru a testa ceea ce ne-am propus, pentru a vedea ce funcționează și cum.

The Code aduce o schimbare fundamentală, dar nu o face într-un mod brusc, în care corpul să revină la starea sa anterioară. Programul de boost durează 3 luni, dar cel care cumpără programul The Code va avea și un program de mentenanță, va fi ceva pe termen lung, va deveni un mod de viață. Vrem ca oamenii să își schimbe modul în care își văd corpul. Prin acest program ne dorim ca oamenii să își schimbe percepția asupra sportului și a sănătății.

Piața de fitness & well-being din România:

La nivel local, piața de fitness și-a început dezvoltarea vizibilă în anii 2000. Atunci a intrat și primul lanț de săli de sport în Romania care-i adresa în proporție de 80% pe expați. “Probabil că în ultimii 9-10 ani, piața a crescut de 10 ori”, spun reprezentanții ONE Fitness, clubul alături de care este dezvoltat programul The Code.

În 2004 se deschidea primul magazin de echipamente sportive de pe piață. În acest moment, compania are 28 de magazine și un business anual de 20 milioane de euro. În 2007, al doilea retailer de echipament sportiv intra în Romania (14 magazine în prezent), iar în 2009, la nivel local își făcea apariția cel mai mare distribuitor de echipamente sportive din Europa, o rețea cu încasări anuale de  44 milioane de euro.

Dacă în 2008 erau circa 500 de săli de fitness la nivel național, acum sunt aproximativ 4.000. Circa 60% dintre clienții sălilor de fitness din țara noastră sunt femei.

În ceea ce privește ONE Fitness, în 2014, creșterea numărului de abonamente a fost cu 12% mai mare față de anul anterior. Prețul unui abonament lunar este, în medie, 170 lei/lună, iar 75% dintre clienți sunt femei.

“Suntem, însă, potrivit studiilor europene, la un nivel mare de sedentarism. Aproximativ 60% dintre români nu fac mișcare, de aici și potențialul pieței – aproape jumătate dintre români sunt posibili clienți ai sălilor de fitness sau ai programelor sportive”, mai spun reprezentanții ONE Fitness.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: