Flora sălbatică a Transilvaniei, văzută prin ochii Prințului Charles de Wales! Flora sălbatică a Transilvaniei, văzută prin ochii Prințului Charles de Wales!
Expoziția „Flori sălbatice din România. O istorie botanică”, curator Irina Neacșu, aduce în premieră în România albumul floral regal The Transylvania Florilegium, un proiect... Flora sălbatică a Transilvaniei, văzută prin ochii Prințului Charles de Wales!

Expoziția „Flori sălbatice din România. O istorie botanică”, curator Irina Neacșu, aduce în premieră în România albumul floral regal The Transylvania Florilegium, un proiect inițiat de A.S.R. Prințul Charles de Wales, care documentează flora sălbatică din Transilvania.

Societatea Română a artiștilor Botanici și Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu BASF, organizează expoziția „Flori sălbatice din România. O istorie botanică”, o inițiativă care își propune să aducă în atenția publicului larg arta botanică, un tip de artă la granița dintre estetică și știință. Expoziția este curatoriată de Irina Neacșu și găzduită de Muzeul Național de Artă al României, Sălile Kretzulescu (Calea Victoriei 49).

Expoziția prezintă în premieră în România albumul floral regal The Transylvania Florilegium, un proiect inițiat de A.S.R. Prințul Charles de Wales, concretizat printr-un album editat în condiții grafice de excepție, în Marea Britanie, care documentează flora sălbatică din Transilvania. „Există ceva magic în acest peisaj extraordinar – în dealurile lui unduitoare, pădurile, râurile și pășunile, satele lui medievale. Și oamenii lui“, spune A.S.R. Prințul Charles de Wales în prefața albumului.

Albumul The Transylvania Florilegium este rezultatul unui efort de studiu de aproape 6 ani, care a adus împreună biologi botaniști și artiști botanici din toată lumea. În total, peste 70 de artiști, designeri și meșteșugari au fost implicați în producerea acestui album remarcabil, care poartă semnătura A.S.R. Prințul Charles de Wales, și care reprezintă, în același timp, un document-arhivă, păstrător al bogăției patrimoniului natural românesc, și o pledoarie îndreptată înspre protejarea și conservarea acestor comori naturale atât de firave.

„În urmă cu mai puțin de un an, ASR Prințul de Wales ne făcea onoarea de a revizita muzeul nostru pentru o documentare asupra acuarelelor lui Amedeo Preziosi. Preocuparea Prințului pentru arta acuarelei, tehnică pe care o practică cu multă îndemânare, dar și pentru natură, sunt binecunoscute. Într-o fericită formulă, această expoziție aduce laolaltă acuarela și subiectul botanic în cele două abordări ale sale, cea morfologică, descriptivă, și cea artistică, prin opere realizate de artiști botanici contemporani și prin picturi ale unor importanți artiști români din secolele XIX și XX, precum: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Samuel Mutzner, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady etc.

Studiul botanic a reprezentat un domeniu care a preocupat mari artiști încă din secolul al XV-lea, de la Leonardo da Vinci și Albrecht Dürer, oferind o sursă generoasă de inspirație pentru compozițiile artiștilor din toate epocile. Astăzi, ilustrația botanică veche, cea a secolelor XVII și XVIII, este colecționată cu ardoare mai ales pentru pentru valențele sale decorativ-artistice, fără ca latura șiințifică să-și fi pierdut din actualitate”, a declarat Liviu Constantinescu, Director General interimar al Muzeului Național de Artă al României.

Picturi florale ale marilor pictori români

Concepută ca un dialog între pictura florală și ilustrația botanică, de tip științific, expoziția prezintă opere ale marilor pictori români, de la impresioniști, precum Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, sau Alexandru Satmari, la Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Theodor Aman, Eustațiu Stoenescu, Samuel Mützner, până la contemporanii Alexandru Ciucurencu și Ion Țuculescu. Alături de picturile florale ale acestora, vizitatorii pot admira lucrări ale uneia dintre primele artiste botaniste din România, Angiolina Santocono, care a ilustrat câteva mii de reprezentări ale plantelor spontane din flora României, și a cărei operă a pus bazele Muzeului botanic al Grădinii Botanice „D. Brandză” din București.

Totodată, în cadrul expoziției se regăsesc lucrări aparținând inițiatoarei acestui proiect, Irina Neacșu: “Expoziția este o introducere în arta botanică contemporană și în valoarea acestui gen. Readucem în lumină teme florale și de peisaj și vorbim astfel despre un filon emotiv specific, dincolo de criterii estetice, a artiștilor din toate timpurile, care au găsit inspirația în subiecte legate de natură. A avea clasici ai picturii românești alături de artiști contemporani internaționali este un gest de a explica subiectul  florilor sălbatice din România printr-o anulare a granițelor stilistice, și mai degrabă printr-o conectare la structura profundă a subiectului în sine. De altfel, această expoziție este inițiată în urma observării unui interes crescând în România pentru arta botanică și pentru subiecte florale, pentru acest mecanism al unei picturi „slow”, care deconectează, provoacă introspecție și readuce în interes frumusețea detaliului. Mai departe, Societatea română a artiștilor botanici încurajează acest demers de descoperire, asumare și sprijinire a artei botanice și a artiștilor botanici români.”

„De 20 de ani, Alteța Sa Prințul Charles ne spune că peisajul din Transilvania este unic. La fel cum au făcut-o și marii maeștri ai picturii românești prin peisajele și florile pictate. Regăsim în acestă expoziție unicitate semnată de unii dintre cei mai importanți artiști români, lucrări dedicate peisajului și florei Transilvaniei, teme atât de iubite de artiștii români, inclusiv cei contemporani ca Irina Neacșu”, a declarat Ioana Ciocan, vicepreședinte Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Vernisajul expoziției se bucură de prezența lui John Akeroyd, botanistul A.S.R. Prințului Charles de Wales și coordonatorul proiectului Transylvania Florilegium, Lady Henrietta Pearson, cofondatoare a editurii Addison Publications, care a imprimat albumul The Transylvania Florilegium, Laura Silburn, artistă ale cărei acuarele sunt incluse în albumul floral, dar și Paulina Anastasiu, directoarea Gradinii Botanice din București.

Expoziția Flori sălbatice din România. O istorie botanică marchează, totodată, și lansarea oficială a Societății Române a Artiștilor Botanici, fondată în noiembrie 2018 la inițiativa Irinei Neacșu, designer și artist botanic, cu scopul promovării și susținerii artei botanice în România.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: