Cei mai buni elevi din țară s-au luptat săptămâna trecută pentru un loc în lotul care va reprezenta România la Olimpiadele Internaționale de Matematică,...
olimpicii Romaniei (2)Cei mai buni elevi din țară s-au luptat săptămâna trecută pentru un loc în lotul care va reprezenta România la Olimpiadele Internaționale de Matematică, Fizică și Informatică din acest an. Coordonatorii loturilor olimpice ale României spun că avem toate premisele pentru a spera în acest an la un loc în primele zece sau chiar în primele trei țări din lume. Fundația eMAG s-a implicat în organizarea Olimpiadelor Naționale, precum și în premierea elevilor care au obținut medalii și mențiuni la aceste concursuri.

Săptămâna trecută, între 1 și 5 aprilie, cei mai buni elevi din țară s-au strâns la Brașov, Satu Mare și Timișoara pentru Olimpiadele Naționale de Matematică, Fizică, respectiv Informatică. Pe lângă medaliile de aur, argint și bronz pentru fiecare clasă, aceștia s-au înfruntat și pentru un loc în lotul care va reprezenta România la Olimpiadele Internaționale, care vor avea loc în lunile iulie-august.

Dintre cei aproape 500 de elevi care au participat la Olimpiadele Naționale de la fiecare materie, doar câte 20 au intrat în componența lotului extins, în luna mai dintre aceștia urmând să fie selectați cei patru până la șase elevi care vor reprezenta țara noastră la Olimpiadele Internaționale.

Conform coordonatorilor loturilor olimpice, România are toate premisele pentru o performanță deosebită la Olimpiadele Internaționale din acest an. „Anul trecut am fost pe locul 1 în Europa și pe locul 10 în lume la Olimpiada Internațională de Matematică”, spune Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic la matematică. „Anul acesta ne-am propus să depășim această performanță, făcându-ne loc printre primele zece țări din lume.”

La fizică, coordonatorul lotului olimpic, profesorul Adrian Dafinei, spune că nu are dubii în ceea ce privește performanțele României la această materie. „Eu văd anul acesta, prin continuitate, rezultate foarte bune pentru delegația României. Sunt sigur că vom obține cinci medalii la Olimpiadele Internaționale în acest an; nu mă îngrijorează numărul, ci culoarea lor. Aș vrea să fie toate de aur”, spune el. Prin tradiție, România a obținut în ultimii 20 de ani câte cinci medalii la fizică, una pentru fiecare participant.

Cea mai dură competiție va fi însă anul acesta cea de la informatică, acolo unde lotul României se va lupta pentru o poziție în primele trei țări din lume, concurând umăr la umăr cu țări precum S.U.A., China sau Rusia. „În ultimii ani, lotul României la informatică a fost la un nivel foarte bun”, spune coordonatorul lotului olimpic la informatică, Constantin Gălățan. „Rezultatele din 2012 au fost însă absolut deosebite: cu patru copii în lot am obținut patru medalii, dintre care trei de aur. Și anul acesta ne așteptăm la o performanță similară, având în vedere că trei dintre membrii lotului au fost și anul trecut la Olimpiada Internațională.”

Anul trecut, România a ocupat locul patru pe națiuni la Olimpiada Internațională de Informatică, după S.U.A., Rusia și China. „În 2013 vrem să țintim o poziție în primele trei țări”, spune Gălățan. „Ar fi o performanță absolut incredibilă pentru o țară de dimensiunile României, care nu beneficiază de populația atât de numeroasă a unor țări ca S.U.A, Rusia sau China.”

Fundația eMAG s-a implicat anul acesta în organizarea Olimpiadelor Naționale, precum și în premierea elevilor care au obținut medalii și mențiuni la aceste concursuri.

„Suntem foarte bucuroși că am putut să contribuim la atmosfera festivă a Olimpiadelor Naționale și că putem susține loturile olimpice ale României mai departe. Pasiunea și energia pe care le investesc copiii și profesorii în pregătirea acestor competiții sunt absolut remarcabile, iar rezultatele obținute de ei pun România pe hartă în cel mai bun mod posibil”, spune Tudor Vlad, președintele Fundației eMAG.

”În 2012 România a obținut 6 medalii de aur, 6 medalii de argint și 3 de bronz la olimpiadele intrenaționale de matematică, fizică și informatică, practic, fiecare membru al lotului român pruimind câte o medalie. Trebuie să conștientizăm că avem  niște performanțe absolut deosebite pentru o țară de dimensiunile Rom âniei și să susținem și să investim în educație, fiindcă aceasta este cea care ne va aduce progresul la care sperăm”, adaugă el.

Fundația eMAG s-a lansat anul trecut, odată cu programul ”Hai la Olimpiadă!”, cu obiectivul de a susține educația și performanțele de vârf. În acest an, Fundația eMAG  va continua prin sponsorizarea taberelor de pregătire pentru Olimpiadele Internaționale, a delegațiilor României la aceste concursuri, precum și premierea medaliaților.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: