BusinessMarketing & Advertising

DRINKiQ: 35% dintre romani considera firesc consumul de alcool de catre copii

Diageo, cel mai mare producator si distribuitor de bauturi alcoolice din lume, a anuntat rezultatele unui chestionar aplicat la nivel regional in Romania, Republica Ceha si Ungaria. Chestionarul, alcatuit din 10 intrebari, face parte din campania DRINKiQ, care isi propune sa creasca gradul de constientizare a importantei consumului responsabil de alcool. Pana in prezent, testul a fost completat de peste 8.000 de romani si de 13.000 de persoane din Ungaria si Cehia.

Aproape 60% dintre respondentii romani considera ca detin cunostinte bune sau chiar excelente referitor la consumul de alcool, insa numai 2,5% dintre romanii care au completat chestionarul au reusit sa ofere toate raspunsurile corecte. Rezultatele au mai aratat ca in Ungaria si Cehia, procentul celor care spun ca au incredere in cunostintele lor despre alcool este sub 50%. Maghiarii s-au dovedit a fi mai buni cunoscatori, deoarece 11% dintre respondenti au raspuns corect la toate cele 10 intrebari din chestionar. Cei care vor sa isi verifice cunostintele, pot accesa testul pe pagina web DRINKiQ:

https://www.diageo.com/en/in-society/drinkiq/alcohol-facts-romania/

Michael Holm, Director General Diageo pentru Europa de Est, a declarat“In multe tari, debutul sezonului estival, campaniile de vaccinare si scaderea numarului de cazuri de Covid-19 au generat un sentiment de <<reintoarcere la viata>> si ne-au incurajat sa revenim in siguranta la socializare, vacante, iesiri la un pahar cu prietenii pe terasa unei cafenele, momente simple, atat de mult ravnite dupa izolarea aparent interminabila determinata de pandemie. Campania DRINIKiQ sustine o abordare responsabila a socializarii si consumului de alcool, astfel incat sa putem reveni la o normalitate sigura pe termen lung. Diageo considera ca este deosebit de important sa se implice activ in furnizarea informatiilor, sa contribuie la identificarea problemei si sa atraga atentia asupra importantei consumului constient si responsabil de alcool, iar acest chestionar este un foarte bun instrument pentru a lua pulsul social si a oferi informatiile corecte”.

Rezultatele chestionarului DRINKiQ scot in evidenta urmatoarele concluzii interesante:

Copiii si consumul de alcool

35% dintre romani considera ca alcoolul consumat in cantitati mici de catre copii ii poate ajuta pe acestia sa devina consumatori mai responsabili de alcool pe viitor. 16% dintre cehi si 11% dintre maghiari au aceeasi parere.

Conform specialistilor, copiii si adolescentii nu ar trebui sa bea alcool niciodata. Consumul de alcool la o varsta frageda poate fi foarte daunator, fiind asociat cu efecte negative asupra dezvoltarii creierului si cresterea riscului de boli mintale, intoxicatii cu alcool, vatamari si accidente.

Un studiu realizat de Agentia Nationala Antidrog* in scolile din Romania a aratat ca procentul de elevi care consuma alcool este unul ingrijorator. 82% dintre ei au recunoscut ca fac acest lucru, iar 7% dintre ei au suferit si intoxicatii. Varsta medie la care tinerii romani incep sa consume alcool, adica 13 ani, este mult mai scazuta decat media europeana.

*Copiii si consumul de alcool – Romania – http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2020/11/ESPAD-2019_3.pdf

Daca amesteci bauturile, te imbeti mai repede.

„Vinul dupa bere e placere, berea dupa vin e un chinspune o zicala populara in tarile europene, iar rezultatele chestionarului confirma exitenta acestui mit. Doua treimi dintre respondentii din toate cele trei tari sunt absolut convinsi ca amestecarea mai multor tipuri de alcool te face sa resimti mai rapid efectele acestuia. O astfel de parere gresita este foarte des intalnita. O masura standard de bauturi spirtoase, bere sau vin contine aceeasi cantitate de alcool. Continutul de alcool al unei masuri de bautura este, de regula, de 10 grame. Efectul asupra organismului este determinat de cantitatea consumata, nu de tipul de alcool.

Cat de rapid este metabolizat alcoolul de ficat?

Majoritatea respondentilor din toate cele trei tari nu au stiut de cat timp are nevoie ficatul pentru a procesa o masura de bauturi alcoolice – adica 20 ml de bauturi spirtoase, un pahar de bere sau 100 ml de vin. Numai 14% dintre romani, 26% dintre cehi si 27% dintre maghiari au ales raspunsul corect – ficatul poate metaboliza aceasta cantitate in aproximativ o ora.

Consumul de alcool si planificarea

50% dintre respondenti au ales metodele de preventie corecte inainte de consumul de alcool: stabilirea optiunilor de intoarcere acasa, hidratarea adecvata si alimentatia. 21 % dintre participantii romani la acest studiu au considerat ca, inainte de a incepe sa consumi bauturi alcoolice sau de a merge la o petrecere, este bine sa iti planifici intoarcerea acasa. 23% au mentionat importanta hidratarii si alti 6% au precizat ca obisnuiesc sa manance inainte de a consuma alcool. Un stomac plin incetineste rata de absorbtie a alcoolului in fluxul sangvin, pastrandu-l in stomac mai mult timp, apa ne mentine hidratati si intotdeauna este o idee buna sa iti planifici din timp modalitatea de transport si traseul catre casa pentru a evita orice posibile neplaceri.

Impactul alcoolului asupra barbatilor si femeilor

42% dintre romani cred in mod fals ca barbatii si femeile de aceeasi constitutie care consuma aceeasi cantitate de alcool resimt in mod egal efectele alcoolului. Ficatul metabolizeaza alcoolul cu ajutorul unei enzime denumite alcool dehidrogenaza (ADH). Organismul femeilor contine o cantitate mai mica de enzime ADH. Ceea ce inseamna ca daca vor consuma aceeasi cantitate de alcool ca si barbatii, efectele vor fi mai accentuate. Numai 11% dintre cehi si 21% dintre maghiari au avut aceeasi parere.

Alcoolul si caloriile

Numarul romanilor preocupati de greutatea lor si de un stil de viata sanatos creste de la an la an. 36,47% dintre respondentii romani care vor sa isi reduca aportul caloric cred ca ar trebui sa consume doar vin deoarece berea si bauturile spirtoase ingrasa mai mult. De fapt, realitatea este ca un pahar de vin de 200 ml contine aproximativ 200 de calorii. In comparatie, 25 ml de bauturi spirtoase contin aproximativ 50 de calorii, iar o doza de bere de 330 ml contine circa 150 de calorii. Numarul de calorii dintr-o bautura depinde de taria alcoolului, de cantitatea consumata si de alte ingrediente suplimentare adaugate in bautura preferata.

Care este cea mai sanatoasa bautura?

In mod corect, 63% dintre cei care au raspuns la chestionar au considerat ca berea nu este o optiune mai sanatoasa decat consumul unui pahar de vin sau al unui cocktail. Studiile arata ca obiceiurile privind consumul de alcool sunt mai relevante decat tipul de alcool consumat.

Testele DRINKIQ au fost implementate de catre Diageo in Romania, Ungaria si Republica Ceha in perioada martie – aprilie 2021, iar la chestionare au raspuns in total aproximativ 21.000 de respondenti.

Diageo este lider global pe piata bauturilor alcoolice, avand un portofoliu remarcabil de bauturi, cuprinzand branduri de renume precum whisky-urile Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s si Windsor, vodca Smirnoff, Ciroc si Ketel One, dar si Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray si Guinness.

Diageo este o companie globala ale carei produse se vand in mai bine de 180 de tari din intreaga lume. Compania este listata atat la Bursa din Londra (DGE), cat si la Bursa din New York (DEO). Pentru mai multe informatii despre Diageo, oamenii, brandurile si performantele companiei, vizitati www.diageo.com.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button