Două zile și 100 de cuteremure au dus economia Nepalului înapoi cu un deceniu Două zile și 100 de cuteremure au dus economia Nepalului înapoi cu un deceniu
În ultimele 2 zile Nepalul a fost zguduit de cele mai devastatoare cutremure din ultimii 80 de ani. Peste 3.400 de persoane și-au pierdut... Două zile și 100 de cuteremure au dus economia Nepalului înapoi cu un deceniu

În ultimele 2 zile Nepalul a fost zguduit de cele mai devastatoare cutremure din ultimii 80 de ani. Peste 3.400 de persoane și-au pierdut viața, iar sute de sate, orașe, șosele și clădiri de patrimoniu au fost complet ruinate. Potrivit estimărilor Institutului American de Geologie, pierderile economice totale cauzate de acest șir de cutremure ar fi între 1 și 10 miliarde de dolari, scrie Quartz.

Distrugerile semnificative ar putea împinge economia țării, deja una dintre cele mai sărace din lume, în urmă cu 10 ani, eforturile guvernului de a duce Nepalul de la statutul de “țară subdezvoltată” la “țară în curs de dezvoltare” până în anul 2022 fiind total inutile.

“Autostrăzile și șoselele Nepalului au fost afectate la nivel de structură, și încă nu știm în ce stadiu se află barajele și generatoarele de curent de pe întreaga suprafață a țării. Mă tem că sunt stricăciuni ireparabile, ceea ce ar însemna că trebuie dărâmate și reconstruite. Acest lucru s-ar traduce în raționalizarea energiei în țară pentru câțiva ani buni”, a declarat pentru Quartz Mukesh Khanal, un economist care lucrează în sectorul dezvoltării internaționale în Nepal.

Până prin anii ’90, economia Nepalului a fost una susținută mai ales de sectorul agricol, acesta fiind încă unul important pentru țară. Însă, în ultimii ani, sectorul serviciilor și cel al producției au luat un avânt semnificativ. În prezent, agricultura aduce 33,7% din economia țării, în timp ce serviciile contribuie cu 52,5% la PIB-ul Nepalului, estimat la 19 miliarde de dolari.

Sectorul serviciilor include industrii precum cea a turismului (HoReCa), comerțului, construcțiilor și imobiliarelor. O mare parte din economia țării este dependentă de industria turismului. Potrivit datelor World Travel and Tourism Council (WTTC), acest sector a generat circa 7% din numărul total de locuri de muncă din țară în 2013 și a contribuit cu 8,2% la PIB, iar estimările guvernului prognozau ca turismul să aducă în următorii 10 ani circa 10% din PIB-ul Nepalului.

Nepal are, sau mai bine zis, avea, 7 sit-uri de importanță istorică aflate în portofoliul UNESCO, 4 dintre ele fiind stricate în timpul cutremurelor. Cu siguranță ați văzut zilele acestea imagini cu una dintre atracțiile țării, turnul Dharara, transformat în ruină, sau cu temple budiste din Kathmandu ajunse acum o mână de lemne și pietre. În plus, turiștii străini veneau în țară pentru a escalada Everestul și alte vârfuri care fac parte din cel mai înalt lanț muntos al lumii.

“Circa o jumătate de milion de nepalezi (din cei circa 27 de milioane de locuitori ai țării – n.red) lucrează în turism”, a mai spus pentru Quartz Alok K. Bohara, profesor în cadrul University of New Mexico și fondator al Nepal Study Centre, iar reducerea numărului de turiști care ar vizita țara ar avea un impact major în economie.

“Odată ce începe reconstrucția țării, și sectorul turismului ar putea înregistra, din nou, o creștere. Însă pentru această reconstrucție va fi nevoie de câțiva ani buni, poate chiar de un deceniu”, au mai spus sursele Quartz.

 • Mihaica Iuliana

  27/04/2015 #1 Author

  grele dezastre…pacat

  Reply

 • Eric Victor

  27/04/2015 #2 Author

  Un oras tata de frumos, dar pacat ca a fost distrus. Le va lua mult timp pana isi vor reveni dupa dezastru dar sa speram ca arena internationala va sari in ajutor!

  Reply

 • Mihaica Iuliana

  28/04/2015 #3 Author

  Da, foarte mult timp…pacat de un asa frumos oras….

  Reply

 • elena

  28/04/2015 #4 Author

  @Mihaica Iuliana, Nepal este o TARA.

  Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: