Din nou în Haferland! Din nou în Haferland!
Și anul acesta am fost parte din Haferland, regiune cuprinsă între Rupea și Sighișoara, care a devenit pentru câteva zile centrul culturii și tradițiilor... Din nou în Haferland!

Și anul acesta am fost parte din Haferland, regiune cuprinsă între Rupea și Sighișoara, care a devenit pentru câteva zile centrul culturii și tradițiilor săsești din Transilvania. Pe scurt, festivalul Săptămâna Haferland a adus împreună mii de turiști și sași întorși acasă. Și uite așa, noi, dar și ceilalți turiști prezenți aici au putut fi parte din comunitatea săsească pentru câteva zile.

Astfel, la cea de-a șaptea ediție a Săptămânii Haferland, desfăsurată în localitățile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf, în perioada 25-29 iulie, am luat parte alături de turiști și localnici la zeci de activități interesante.

Am pictat literele HAFERLAND, act simbolic prin care participanții devin parte din comunitatea săsească, am parcurs la picior casele vechi din zonă, am luat parte la brunch-urile, ateliere de olărit și pictură și nu am ratat expozițiile, concertele în bisericile fortificate și nici proiecțiile de film.

Unde mai pui că în ziua dedicată satului Criț, ne-am bucurat alături de cei peste 1000 turiști prezenți de concertul de violoncele, susținut de Răzvan Suma în biserica fortificată din localitate. Cei interesați au luat parte la o serie de ateliere interactive, la o proiecție de film, precum și la diverse activități pregătite special pentru copii, printre care și amenajarea unui carusel tradițional care să îi bucure pe cei mici.

De asemenea, turiștii interesați de istoria locală au putut face o incursiune în trecut prin intermediul expoziției „Povestea lăzilor săsești din Transilvania”, realizată în colaborare cu Muzeul ASTRA din Sibiu, completată de o expoziție cu fotografii ale comunităților de demult din Haferland, dar și de o expoziție după lucrările unui pictor de origine săsească, Hans Schuster.

Turiștilor prezenți la eveniment li s-au alăturat oficialități precum: Ministrul Culturii și Identității Naționale, Daniel Breaz, Amabasadorul României în Republica Federală Germană, E.S. Emil Hurezeanu, Consulul Republicii Federale Germania, Hans Erich Tischler, Ambasadorul Regatulului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, E.S Andrew Noble, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, E.S. Dan Mihalache și Dr. Paul Jürgen Porr, Președintele FDGR, care au subliniat importanța minorităților naționale pentru diversitatea culturală a țării, dar și necesitatea păstrării tradițiilor atât de importante pentru identitatea comunității săsești.

Săptămâna Haferland a devenit un festival reper în Transilvania, care aduce an de an o mulțime de vizitatori în zonă, lucru care mă bucură foarte mult. Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect și vă asigur că vom continua să susținem dezvoltarea acestei regiuni, a declarat Michael Schmidt, președintele fundației cu același nume și unul dintre inițiatorii festivalului.

Săptămâna Haferland 2019 a fost cu atât mai specială cu cât co-organizatorul festivalului, Fundația Tabaluga, a împlinit 10 ani de activitate pe plan local, în Roadeș, iar inițiatorul fundației, Peter Maffay, aniversează anul acesta 70 de ani și 50 de ani de la începerea carierei. Aici am luat parte la un brunch pe cinste, dar și la dansuri specifice zonei.

Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt și Fundația Tabaluga, împreună cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația ADEPT, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Asociația Nowero Rupea și Primăria Rupea și-au propus să promoveze nu doar satele săsești, ci și comunitatea locală care duce mai departe tradițiile săsești.

Ediția din acest an a festivalului a fost organizată cu susținerea sponsorilor Rompetrol, PENNY Market, Transferoviar Grup, Automobile Bavaria Group, MHS Truck & Bus Group, AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești, Ursus, Schaeffler România, Mikim, Brenntag, Bavaria Mobility, Addinol și a partenerilor Muzeul ASTRA Sibiu, Asociația Sașilor din Germania, Cantus Mundi, Colinele Transilvaniei și ICon Arts. Evenimentul a fost cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Foto by Calin Stan ( www.calinstan.com )!

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: