De ce aleg românii avionul pentru deplasările interne? De două ori mai multe locuri disponibile pe zborurile interne, decât acum 5 ani De ce aleg românii avionul pentru deplasările interne? De două ori mai multe locuri disponibile pe zborurile interne, decât acum 5 ani
Conform unei analize Vola.ro, cererea de bilete de avion pe rutele interne a crescut în ultimul an cu aproximativ 200%. Acest fapt se datorează... De ce aleg românii avionul pentru deplasările interne? De două ori mai multe locuri disponibile pe zborurile interne, decât acum 5 ani

Conform unei analize Vola.ro, cererea de bilete de avion pe rutele interne a crescut în ultimul an cu aproximativ 200%. Acest fapt se datorează în principal creșterii numărului de zboruri pe rutele interne, apariției zborurilor low cost între câteva orașe mari din România dar și numărului tot mai mare de români care participă la evenimentele organizate în țara.

După estimările Vola.ro, deja există orașe din România spre care sunt șanse foarte mari să fie mai avantajoasă o călătorie cu avionul decât cu trenul.

Cluj-Napoca, noua vedetă a zborurilor interne

Timișoara, Cluj-Napoca și Iași sunt cele mai solicitate destinații interne, cu plecare din București. Dacă până în urmă cu 3 ani, Timișoara conducea indubitabil la acest capitol, inclusiv datorită hub-ului Carpatair de acolo, în ultimii 3 ani Cluj-Napoca a crescut atât ca număr de zboruri cât și ca cerere din partea turiștilor. În cazul Clujului, un rol esențial l-au jucat evenimentele de aici, dintre care cel mai mult s-a remarcat Untold, perioadă în care majoritatea zborurilor cu plecare din București spre Cluj au fost pline.

Prețul unui bilet de avion pe o rută internă începe de la 17 euro (bilet de avion dus-întors pe ruta București – Cluj-Napoca) și poate ajunge până la 195 euro (București-Oradea).

Bilete de avion de la 17 euro spre marile orașe din România

Întărirea concurenței pe rutele interne a atras și scăderea prețurilor biletelor de avion. Astfel, putem vorbi acum despre prețuri cu până la 90% mai mici decât tarifele practicate în urmă cu 5 ani, la biletele de avion pentru rute interne. 

Ca urmare a scăderii prețurilor biletelor de avion, cele mai multe solicitări pentru rutele interne au venit în acest an în luna august și septembrie, iar cea mai puțin solicitată lună a fost februarie, turiștii preferând plecările făcute în prima parte a zilei, până în ora 13:00,  și întoarcerile târzii, după ora 17:00.

Dacă în cazul biletelor de avion spre destinații din afara țării, turiștii încearcă să rezerve cât mai din timp, media fiind de 6 săptămâni, în cazul biletelor de avion spre destinații interne, cele mai multe rezervări se fac în aceeași luna cu data plecării, chiar și cu o săptămână înainte de plecare.

„Este frapantă schimbarea atmosferei pe rutele de avion interne. Spre deosebire de acum 3 ani, zborurile interne nu mai sunt accesibile doar oamenilor de afaceri și celor care se deplasează în interes de serviciu. Zborurile interne sunt alese acum și de către tinerii care merg să își viziteze părinții, care merg la evenimente și festivaluri, de cupluri sau de grupuri de prieteni care pleacă într-un city break în țară”, a declarat Daniel Truică, CEO Vola.ro.

Dacă în urmă cu 5 ani, operatorii de zboruri interne cumulau 2.000 de locuri pe săptămână, astăzi, cei patru operatori care efectuează zboruri interne pun la dispoziție săptămânal între 3.000 și 4.000 de locuri cu plecare din București spre Cluj, Iași și Timișoara.

Principalul operator pe rutele interne este Tarom, urmat de Blue Air și Wizz Air. Ryanair este cea mai nouă companie care operează și curse interne în România, cu perspective mari de creștere în special spre Timișoara. De la 1 noiembrie, compania Ryanair va opera 14 zboruri săptămânal pe ruta București – Timișoara.

În timp ce cursele interne Tarom se efectuează cu aeronave ATR 42/72 de maximum 68 de locuri, companiile low-cost, Ryanair, Wizz Air și compania Blue Air, operează cu aeronave Boeing  sau Airbus de peste 140 locuri.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: