Daniela Vasile, Certinvest: Femeile fac mai puține tranzacții decât barbații și obțin în medie randamente mai bune – OPINIE Daniela Vasile, Certinvest: Femeile fac mai puține tranzacții decât barbații și obțin în medie randamente mai bune – OPINIE
Se spune că barbații sunt de pe Marte și femeile de pe Venus. Daca discutăm despre bani și investiții, întrebarea firească este: există diferențe... Daniela Vasile, Certinvest: Femeile fac mai puține tranzacții decât barbații și obțin în medie randamente mai bune – OPINIE

Se spune că barbații sunt de pe Marte și femeile de pe Venus. Daca discutăm despre bani și investiții, întrebarea firească este: există diferențe între modul în care femeile și barbații fac investiții? Raspunsul este categoric da.

În termeni de preferințe, doamnele dețin mai multe acțiuni din domeniul alimentar și farmaceutic, în timp ce barbații sunt dispuși să aibă dețineri în sectoarele de tehnologie și industrie. Dacă ne referim la piața românească de capital, în ultimii ani se observă o creștere a numărului de femei care investesc în fonduri de investiții prin intermediul societăților de administrare a investițiilor și o toleranță mai mare la risc. Astfel, pe lângă conservarea capitalului, obiectivul vizat este obținerea unui randament superior, dar cu înțelegerea riscurilor asumate.

În rândul clienților Certinvest, femeile dețin o pondere de 41%, manifestând preferința pentru fondurile orientate spre instrumente cu venit fix. În fondurile diversificate și de acțiuni, femeile reprezintă 42%.

Există multe studii care arată diferențele majore între profilul investițional al femeilor comparativ cu cel al bărbaților. Astfel, femeile asociază banii cu siguranța, independența și un anumit stil de viață, fiind orientate mai mult spre orizonturi lungi de timp și obiective privind familia. În general, femeile nu discută despre bani atunci când se întâlnesc într-un mediu informal. În schimb bărbații, prin natura lor mai competitivă, sunt concentrați pe atingerea unor obiective financiare pe termen scurt, care să îi propulseze în plan social. Barbații preferă subiectele financiare în mediul de prieteni, din dorinta de a câștiga un anumit statut între aceștia.

Femeile în schimb au tendința de a analiza mai mult înainte de a lua decizii de investiții și preferă să consulte un specialist în domeniu, având o toleranță moderată la risc. Barbații sunt mai spontani și se bazează mai mult pe studiu individual, fiind deschiși la asumarea de riscuri suplimentare. Astfel, ponderea acțiunilor cu grad ridicat de risc este mult mai mare în portofoliul unui barbat, pe când femeile tind să investestească mai mult în obligațiuni și alte instrumente mai puțin volatile. Se pare că această toleranță diferită la risc își are originile în evoluția speciei umane, când rolul barbaților era cel de vânători, în timp ce femeile, responsabile cu înmulțirea speciei, aveau un putenic spirit de conservare.

Dacă ne referim la cunoștințele financiare necesare în luarea deciziilor, bărbații sunt în general încrezători că știu mai multe decât știu în realitate, în timp ce femeile își subevaluează nivelul de cunoștințe. Ele iau decizii după un proces de analiză bine fundamentat și, în general, doresc să le valideze cu persoane avizate. Aceste principii au fost câștigătoare în anul 2014 conform unui studiu SigFig care a urmărit active de peste 300mld de USD. Astfel, doamnele au obținut un randament mediu de 4,7% vs. 4,1% înregistrat la domni.

Din punct de vedere al tranzacționării, femeile fac mai puține schimbări de poziții în portofoliu și sunt mai răbdătoare în acumularea de câștiguri. Prin prisma orizontului investițional scurt, barbații îți ajustează mai des portofoliul, dacă evoluția nu este conformă cu estimările, fiind mai impulsivi în luarea deciziilor. Într-un studiu publicat intitulat “Boys Will Be Boys: Gender, Overconfidence, and Common Stock Investment, se arată că barbații tranzactionează în medie cu 45% mai des decît femeile, ceea ce le reduce anual randamentul cu 2.65%.

Cu toate acestea, lumea financiară este dominată de bărbați. Dacă analizăm două portofolii, administrate de manageri de sex opus, randamentul este oarecum similar, să spunem 5%. Diferența constă în faptul că în varianta unui manager bărbat randamentul se poate situa oriunde între -5% și 15%, dar cel mai probabil va fi 5%, în timp ce în varianta feminină randamentul poate fi între 3% și 8%, dar cel mai probabil va fi 5% (conform studiului menționat mai sus).

Și în ceea ce privește ponderea managerilor de sex feminin pe piața de capital românească, în ultima perioadă se poate observa o tendință de creștere, dar care rămâne deficitară față de nivelurile propuse de UE, conform cărora ponderea femeilor în poziții manageriale ar urma să ajungă la 40% până în 2017.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: