Cyberbullying, evoluția huliganismului: Din curtea școlii până la smartphone-ul personal Cyberbullying, evoluția huliganismului: Din curtea școlii până la smartphone-ul personal
Fenomenul huliganismului nu mai este o noutate – mulți adulți își pot aminti momentele în care s-au confruntat cu gesturile răutacioase ale colegilor de... Cyberbullying, evoluția huliganismului: Din curtea școlii până la smartphone-ul personal

Fenomenul huliganismului nu mai este o noutate – mulți adulți își pot aminti momentele în care s-au confruntat cu gesturile răutacioase ale colegilor de școală sau ale prietenilor de joacă din copilărie. În timp ce acțiunile de huliganism „tradițional” pot include atât agresiune verbală, cât și fizică, utilizarea la scară tot mai largă a internetului și a dispozitivelor mobile demonstrează că această hărțuire nu se încheie atunci când copilul pleacă de la școală, ci continuă în mediul online sub fenomenul numit “cyberbullying”.

Un studiu Kaspersky Lab și B2B International arată că aproape un sfert (22%) dintre părinți consideră că nu pot controla ceea ce fac sau văd copiii lor pe internet, însă aproape jumătate (48%) dintre aceștia sunt îngrijorați că cei mici se pot confrunta cu agresiuni în mediul online.

Luând în considerare popularitatea rețelelor sociale precum Facebook, Instagram și Twitter, viața în mediul offline devine din ce în ce mai legată de viața din mediul online. Astfel, hărțuirea este mai dificil de evitat în momentul în care copilul pleacă de la școală. Acțiunile de hărțuire pot începe la școală sau la locul de joacă, însă pot continua apoi și în mediul online, pe rețelele de socializare.

Tinerii trebuie să învețe care sunt măsurile de securitate pe care trebuie să le adopte ca să se protejeze și cum să utilizeze tehnologia într-un mod responsabil.

„Copiii trebuie să dezvolte un simț al moralității atunci când interacționează cu alți oameni în mediul virtual, similar celui pe care îl au atunci când comunică în offline,” spune David Emm, Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab. „Astfel, ei vor dezvolta mai multă empatie și se vor reduce șansele de a se implica în potențiale infracțiuni cibernetice sau agresiuni din mediul online. De asemenea, este important să înțeleagă de la o vârstă cât mai fragedă care sunt pericolele asociate anumitor activități online,” încheie David Emm.

Chiar dacă cyberbullying-ul nu implică și violență fizică, există studii care arată că hărțuirea online poate fi mai dăunătoare decât cea tradițională:

  • Este anonimă. Hărțuirea online are autori care pot rămâne neidentificați, identitatea agresorilor fiind dificil de stabilit. În același timp, agresorii sunt mai puțin afectați de consecințele acțiunilor lor și pot depăși anumite limite.
  • Este greu de evitat. Majoritatea oamenilor au acces la internet și toate informațiile confidențiale stocate online ar putea fi accesate oricând și de oricine.
  • Se desfășoară online. Agresiunile online sunt mai dificil de evitat deoarece victimele pot fi contactate prin intermediul computerelor sau a smartphone-urilor oricând și oriunde.
  • Este mai invazivă decât interacțiunea față în față. Agresorii și victimele nu interacționează direct. Astfel, nu își pot urmări expresiile faciale, gesturile sau comportamentul în spațiu. Astfel, agresorii se pot detașa de efectele pe care le provoacă, fiind mai puțin preocupați de sentimentele și opiniile celor pe care îi vizează.

De cele mai multe ori, părinții nu sunt la curent cu agresiunile online la care sunt supuși copiii lor – deoarece, în general, copiii nu vorbesc despre asta. Astfel, este important ca adulții să se informeze cu privire la agresiunile online, cauzele  acestora și tacticile utilizate, pentru a le preveni cât mai eficient.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: