Cum să îți protejezi copiii, cât și părinții în vârstă, de amenințările de pe internet Cum să îți protejezi copiii, cât și părinții în vârstă, de amenințările de pe internet
Un nou studiu realizat de Kaspersky Lab și B2B International dezvăluie faptul că, la nivel global, 30% dintre părinți simt că nu au niciun... Cum să îți protejezi copiii, cât și părinții în vârstă, de amenințările de pe internet

Un nou studiu realizat de Kaspersky Lab și B2B International dezvăluie faptul că, la nivel global, 30% dintre părinți simt că nu au niciun control asupra a ceea ce văd sau fac copiii lor online, iar 38% sunt îngrijorați de faptul că utilizarea internetului de către copiii lor ar putea duce la dependență. Pe lângă aceste preocupări, mulți adulți se tem că părinții și bunicii, activi în mediul digital, ar putea fi la fel de vulnerabili.

Peste jumătate (52%) dintre respondenți cred că amenințările cu care se confruntă copiii lor în mediul online sunt în creștere. Preocuparea cea mai des întâlnită (în 45% din cazuri) se referă la conținutul nepotrivit sau explicit pe care copiii l-ar putea întâlni online, iar aproape două treimi (60%) dintre respondenți își exprimă convingerea că accesul copiilor la astfel de conținut nu este restricționat de nimic.

Alte preocupări includ probabilitatea ca persoane străine să intre în contact și să comunice cu copiii (41%) și dezvăluirea prea multor informații personale (40%). 38% se tem de instalarea dependenței de internet la copii și că aceștia petrec prea mult timp online.

Riscul ca cei mici să întâlnească, și, probabil, să nu recunoască programe malware este o preocupare majoră pentru 37% dintre părinți. Ceea ce este mai surprinzător și îngrijorător este faptul că cyberbullying-ul, un fenomen care poate avea un impact devastator asupra vieții tinerilor pe termen lung, este listat ca un motiv serios de îngrijorare de către doar 35% dintre părinți.

Pe lângă aceste amenințări directe la adresa copiilor, părinții sunt îngrijorați, de asemenea,  că și alți membri ai familiei ar putea fi afectați de comportamentul online al acestora – de exemplu, prin ștergerea accidentală sau pierderea de date (27%) sau prin costuri neprevăzute (25%) apărute în urma achizițiilor din aplicații, jocuri online sau multe altele.

În afară de toate aceste griji, se adaugă faptul că, la nivel global, 52% dintre respondenți au părinți care folosesc internetul, iar dintre aceștia, mai mult de jumatate (29%) își fac griji cu privire la riscurile pe care părinții lor le-ar putea întâlni și la care nu ar putea face față. Respondenții care au bunici activi în online (19% dintre cei intervievați) îi consideră pe aceștia și mai vulnerabili, iar două treimi – 13% din totalul respondenților – sunt îngrijorați de ceea ce membrii vârstnici ai familiei ar putea întâlni online.

Preocupările principale pentru utilizatorii de internet mai maturi includ riscul de a fi infectați cu malware (52%), site-urile web și email-urile false (50%), pierderea de bani în urma fraudelor sau a altor activități infracționale de acest tip (45%), escrocheriile online (38%) și chiar spionajul (37%). Unele temeri la adresa siguranței online a copiilor sunt valabile și în cazul persoanelor în vârstă, și anume contactul cu străini periculoși (25%) sau cu conținut explicit (20%).

“Instinctul de protecție este caracteristic părinților, dar în mediul online regulile se schimbă. Studiul nostru arată că mulți părinți se tem că în contextul multiplicării conținutului nereglementat disponibil, crește și numărul de amenințări online cu care se confruntă copiii lor. Ceea ce e îngrijorător e faptul că, potrivit studiului, o cincime din părinți nu iau nicio măsură pentru a-și proteja copiii și, mai mult de jumătate (58%), nici măcar nu vorbesc cu ei despre amenințările online. Un număr semnificativ de adulți sunt, de asemenea, îngrijorați cu privire la amenințările cu care se confruntă rudele mai în vârstă și fără experiență în mediul online. Aceste amenințări se referă în special la escrocherii și infectări cu malware. De aceea, este important ca acești părinți aflați sub presiune să găsească soluția de securitate și sprijinul de care au nevoie pentru a-i păstra pe cei dragi în siguranță,” a declarat David Emm, Principal Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab .

Kaspersky Lab sfătuiește părinții să apeleze la o soluție de securitate completă, precum și la o bună comunicare, menită să educe persoanele vulnerabile din familie să se ferească de pericole pe internet. O soluție software adaptată nevoilor familiei este cel mai bun scut de apărare: protejează copiii în mod eficient atunci când părinții nu sunt prezenți sau când nici măcar aceștia nu sunt conștienți de amenințare. Este, însă, la fel de important ca atât copiii, cât și rudele mai în vârstă să înțeleagă cum să se protejeze.

Cele două soluții de securitate pentru utilizatorii individuali, Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 și Kaspersky  Total Security  multi-device includ funcția Parental Control, pentru a-i ajuta pe utilizatori să protejeze persoanele vulnerabile de amenințările online, blocând site-urile și aplicațiile cu conținut neadecvat și limitând informațiile pe care le pot dezvălui.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: