Cum să îți pregătești plantele şi grădina pentru iarna geroasă Cum să îți pregătești plantele şi grădina pentru iarna geroasă
Iarna: ce anotimp simplu şi minimalist, dar ce complexitate în detaliile acestuia! Şi cât de multă energie se consumă sub aşternutul ei pentru ca... Cum să îți pregătești plantele şi grădina pentru iarna geroasă

Iarna: ce anotimp simplu şi minimalist, dar ce complexitate în detaliile acestuia! Şi cât de multă energie se consumă sub aşternutul ei pentru ca totul să rămână în viaţă şi să-şi reia ciclul în anul următor! 

Îngrijirea trandafirilor

Uneori, natura are nevoie de ajutorul omului pentru ca frumuseţile ei să rămână perene. Acest lucru se întâmplă mai ales în grădinile amenajate, unde lucrurile nu vin chiar de la sine. Dincolo de lucrările pe care le întreprinzi pentru a proteja plantele, e foarte importantă rezistenţa acestora la îngheţ.

Trandafirii Rosa Damascena și Baby Romantica de la FamousRoses.eu sunt doi trandafiri care se vor potrivi bine grădinilor expuse unor condiţii mai grele. Îngrijeşte-te bine de ei acum, pentru ca în timpul anului să te bucuri de florile lor somptuoase, delicate şi frumos colorate în roz, respectiv galben cu ocru!

În această perioadă, e bine să tai trandafirii urcători, pentru a elimina bolile. Tot acum, e indicat să legi fiecare lăstar pe suport. Adună frunzele căzute la radacina trandafirilor care au suferit de rugină sau pată neagră a frunzei pentru a reduce riscul ulterior al apariţiei acestor boli.

Când temperaturile încep să devină negative, e timpul să faci muşuroaie în jurul tulpinii trandafirilor. Pentru a proteja cât mai bine  tulpinile, acestea se acoperă cu pânză de AGRIL sau se culcă la pământ, în cazul celor urcători.

rosa-damascena-25

 Grădinăritul în lunile de iarnă

Deşi pare că totul hibernează în perioada iernii, vegetaţia duce, de fapt, o luptă continuă de supravieţuire. E nevoie ca tu să ajuţi plantele din grădină pentru această trecere şi să pregăteşti încă de pe acum terenul pentru un nou ciclu.

Vei începe cu îndepărtarea frunzelor uscate ale plantelor perene şi rărirea acestora. Vei avea grijă, însă, să laşi capetele florilor ofilite deoarece acestea vor proteja viitorii muguri de îngheţ. Apoi, vei efectua tăierile pentru glicină, vei scoate bulbii de dalia, begonia şi gladiola pentru a-i depozita pe timpul iernii, nu înainte de a îndepărta frunzele moarte ale acestora. Împrăştie nisip în jurul arbuştilor coniferi şi taie câteva rămurele de laur cu fructe pentru a te bucura de câteva decorațiuni! Pe restul, le poţi lăsa în grija păsărilor.

Gazonul, o pată de culoare în albul zăpezii

Gazonul rămâne verde şi în timpul iernii şi încă necesită tăiere dacă iarna este blândă, dar la un nivel mai înalt. De asemenea, ar fi bine să înţepi pământul cu o furcă, pentru a îmbunătăţi drenarea şi aerisirea acestuia. Continuă să îndepărtezi frunzele căzute de pe gazon pentru a permite lumina să ajungă la el şi pentru a evita uscarea şi înegrirea acestuia!

Gazonul va putea astfel să respire şi să crească nestingherit în continuare. Evitaţi să călcaţi pe gazon atunci când acesta este îngheţat sau se află sub un strat greu de zăpadă, deoarece acest lucru îl va deteriora.

Alte mici retuşuri

Dacă ai plante în ghivece aflate în grădină, este bine ca iarna să le grupezi într-un loc adăpostit pentru a le proteja de îngheţ. Poţi planta gard viu fără rădăcină protejată, pentru a oferi grădinii tale un aer atrăgător.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: