Cum să îți încălzești locuinţa cu costuri reduse Cum să îți încălzești locuinţa cu costuri reduse
Potrivit Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice şi boilere electrice, instalarea unei centrale termice aduce cu sine o serie de avantaje... Cum să îți încălzești locuinţa cu costuri reduse

Potrivit Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice şi boilere electrice, instalarea unei centrale termice aduce cu sine o serie de avantaje majore, precum confortul şi libertatea de a adapta temperatura la propriile nevoi, dar mai ales o reducere semnificativă a costurilor comparativ cu sistemul centralizat de încălzire, ce poate ajunge, în funcţie de oraş, până la cca. 2.000 lei anual.

„Dincolo de confort şi de dorinţa de a avea independenţă, cei mai mulţi români care au optat pentru instalarea unui sistem propriu de încălzire au făcut acest pas deoarece şi-au dorit o reducere a cheltuielilor pentru încălzire şi producere de apă caldă menajeră”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

De asemenea, acesta a subliniat că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice în situaţiile în care sunt branşatati la un sistem centralizat de încălzire ineficient, care poate sista furnizarea de agent termic şi apă caldă, din cauze diverse precum defecţiuni sau restanţe de plată.

Conform cifrelor raportate de ANRSC, în acest moment, Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România. Astfel, în cazul în care RADET nu ar mai putea furniza agent termic, peste 560.000 de locuinţe din Capitală ar rămâne fără căldură şi apă caldă.

În ceea ce priveşte costurile, acesta a mai afirmat, de asemenea, că în funcţie de oraş, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz, pot face economii majore. Astfel, cu o centrală termică în condensare, în Constanţa, facturile anuale pentru apă caldă şi încălzire aferente unui apartament de două camere ajung la cca. 1.640 lei şi pot fi cu 2.000 de lei mai mici comparativ cu cele generate de CET. În Iaşi diferenţa este de cca. 1.200 lei, anual, în timp ce în Timişoara, este de cca 1.000  lei.

„În cazul Capitalei, unde până în acest moment Primăria a subvenţionat, din fonduri proprii, costul de facturare al gigacaloriei către populaţie, diferenţa dintre preţul plătit la RADET şi costul generat de o centrală termică în condensare, nu este unul foarte mare – aproximativ 200 lei. Cu toate acestea, am observat că mulţi bucureşteni se gândesc la instalarea unei centrale termice pentru a beneficia de confort”, a mai spus Drăguleanu.

Cum să reduci costurile de încălzire cu centrală termică

Dincolo de avantajul de a fi economică şi de a oferi un confort ridicat, o exploatare corectă a centralei termice pe timp de iarnă, alături de operațiunile de revizie și verificarea tehnică periodică, contribuie semnificativ la reducerea costurilor lunare pentru încălzirea locuinței.

„Indiferent de modelul de centrală deținut, primul pas pentru eficientizarea costurilor și obținerea confortului dorit este programarea optimă a sistemului, cu ajutorul cronotermostatelor, la o temperatură constantă de circa 210 C”, a afirmat Cătălin Drăguleanu.

Potrvit declaraţiilor sale, prin intermediul accesoriilor de termoreglare, utilizatorii dețin un control complet al sistemului de încălzire și pot seta temperatura în funcție de timpul petrecut în locuință, obținând astfel un confort sporit și adaptat nevoilor fiecărui individ. De asemenea, proprietarii de centrale termice sunt îndemnați să asigure o izolare eficientă a geamurilor, uşilor şi chiar a pereţilor, dar să nu omită nici verificarea radiatoarelor, astfel încât acestea să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură.

Dincolo de măsurile practice pe care le poate face orice utilizator, reprezentantul Ariston Thermo România subliniază și importanța efectuării verificării tehnice periodice obligatorii la timp şi a activităţilor de mentenanţă.

„Verificarea tehnică periodică efectuată la timp este esențială pentru asigurarea unei durate de viață cât mai mare a centralei. În plus, această procedură ajută la menținerea unor condiții corecte de funționare și previne uzura pieselor, aspect care, în timp, conduce la creșterea consumului de gaz și, implicit, a costurilor”, a mai spus reprezentantul companiei.

În plus, cele peste 250 centre de service autorizate de Ariston Thermo România pot oferi, la nivel național, suport specializat în ceea ce privește menținerea condițiilor inițiale de instalare, reglarea instalației de ardere în scopul realizării unei arderi complete, dar și verificarea dispozitivelor de control, reglare şi siguranță.

„Centrele de service dețin un rol foarte important pentru clienții noștri, întrucât acestea sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru a le oferi numerose servicii de mentenanță, atât în timpul garanției, cât și după expirarea acesteia”, a completat Cătălin Drăguleanu.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: