BusinessCompanii

Cum poți economisi 39 mld. € prin reconfigurarea rețelelor?

Creșterea permanentă a traficului de voce și date pe rețele fixe și mobile, dar și extinderea Internet of Everything (IoT), determină operatorii europeni de telecomunicații să creeze noi tehnologii și standarde, folosind procese și metode de ultimă generație și un model de business specific jucătorilor din segmentul de cloud.

Analiza „Reshaping the future with NFV and SDN”, cel mai nou raport al companiei de consultanță de management Arthur D. Little (ADL) și Bell Labs Consulting, ramura de cercetare și consultanță a Alcatel-Lucent, anticipează potențialul de reconfigurare a competiției în industria telecom, odată cu migrarea operatorilor către cloud computing.

ADL și Bell Labs prezintă, în premieră, o analiză asupra valorii strategice și a impactului pe care Network Functions Virtualization (NFV) și Software-Defined Networks (SDN) le au în rețeaua operatorilor. Cele mai importante concluzii extrase din studiu:

  1. Mișcări strategice pentru repoziționarea operatorilor telecom

Tehnologiile de virtualizare a rețelei deschid piața pentru noi jucători, existând riscul ca operatorii tradiționali să piardă astfel din cota pe care o au în prezent. Pentru că deținerea în proprietate a unei licențe nu mai este o condiție obligatorie pentru livrarea de servicii, acum, oricine poate deveni furnizor. Clienții enterprise, precum băncile, retailerii sau companiile media, pot deveni alternative importante la furnizori tradiționali de servicii de telecomunicații, subminând supremația acestora. Operatorii telecom tradiționali trebuie să țină cont și să valorifice prezența pe piață a noilor competitori, dezvoltând și investind permanent în rețele. Acest lucru le va permite să intre pe segmente de produse și servicii cu valoare mare, precum: piața de soluții de securitate IT, aflată pe un trend ascendent și estimată la 18 miliarde de euro, sau piața serviciilor de cloud, în valoare de 17 miliarde de euro.

  1. Operatorii trebuie să lucreze îndeaproape cu producătorii, furnizorii şi autoritățile

Pe măsură ce industria telecom face pasul către noi modalități de a proiecta, construi și opera rețele, operatorii trebuie să lucreze și mai îndeaproape cu producătorii, furnizorii și autoritățile, asigurându-se astfel că noile rețele permit conectivitate la cerere, interoperabilitate și scalabilitate.

Soluția propusă de ADL și Bell Labs este formarea unei organizații similare celor din industria aeriană, precum StarAlliance sau SkyTeam, care va permite simplificarea acordurilor de colaborare și schimbul de servicii și capacități între operatorii individuali, pentru a forma o rețea globală, capabilă să concureze eficient cu furnizorii webscale.

  1. Eficientizare, convergență, virtualizare și automatizare

În ultimii 20 de ani, modernizarea arhitecturii IP în rețeaua furnizorilor a fost temperată de nevoia de a găzdui funcții de rețea de generație anterioară, precum și sisteme de management disparate. Prioritizând consolidarea funcționalității rețelei și înlocuirea soluțiilor hardware depășite, operatorii telecom vor realiza câștiguri consolidate din transformarea completă IP și modernizarea operațiunilor.

Studiul estimează că NFV și tehnologia complementară SDN vor genera pentru operatori o reducere a costurilor de 14 miliarde de euro pe an doar în domeniul rețelisticii, la care se adaugă o diminuare anuală a costurilor operaționale în afara rețelei de 25 de miliarde de euro, generate printr-o mai bună automatizare și simplificare a proceselor de afaceri.

„Trecerea la noua rețea în cloud nu mai reprezintă pentru furnizorii de servicii o chestiune de dacă se va întâmpla; adevăratele întrebări se referă la cum și când. Răspunsurile și strategiile diferă de la un operator la altul, în funcție de structura de tehnologie și de modelul de business al fiecăruia, dar nu există nicio îndoială că implementarea planurilor trebuie să înceapă acum”, spune Cassidy Shield, Managing Partner, Bell Labs Consulting.

„Ne aflăm într-o perioadă în care industria telecom din Europa intră în era cloud; programarea și automatizarea la o scară care să garanteze succesul nu vor fi simplu de realizat, dar recompensa va fi pe măsură”, spune Jesús Portal, Partner în cadrul Arthur D. Little.

Pentru acest studiu, au fost intervievați operatori din 35 de țări europene. Împreună, acești operatori au realizat venituri ajustate de 250 de miliarde de euro în 2013, cu cheltuieli operaționale anuale de 150 de miliarde de euro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button