City BreakRomânia meaTravel

#CreatoriDeAmintiriFrumoase: croaziera pe Dunare, de la Cazane pana in Serbia si inapoi

Dunarea. Un spectacol al naturii, vazut de la bordul unei nave de coraziera. Suna bine, nu? Noi va putem confirma, pentru ca am avut parte de aceasta experienta faina, de pe vasul MS Diana, la sfarsit de mai. Mai mult, am ajuns si la vecinii sarbi si am bifat cateva locuri interesante si acolo. Dar mai multe, in cele ce urmeaza.  

Dupa cum spuneam, traseul este unul spectaculos, cu plecare din portul Orsova si oprire in doua locuri din Serbia: Veliko Gradiste si Belgrad. Unde mai punem si Cazanele Dunarii, ce sunt foarte ofertante din punct de vedere peisagistic. Si toate acestea vazute de la bordul navei fluviale MS Diana, ce ne-a fost gazda pe parcursul acestor zile de croaziera.

Pentru a va familiariza cu nava, va putem spune ca MS Diana este o nava fluviala dotata cu 40 de camere, atat sigle, cat si tip apartament si poate gazdui pana la 80 de pasageri. Cabinele au un aer prietenos, cu iz maritim si sunt dotate cu aer conditionat, toalete si tv satelit. In interiorul navei se regaseste un restaurant, unde se servesc mese calde si delicioase, iar in deck-ul superior este zona de lounge bar, unde poti servi un cocktail sau o bautura racoritoare, in timp ce admiri peisajul.

Pentru noi, aceasta a fost zona preferata, mai ales ca atmosfera a fost intretinuta de muzica unui Dj. Mai mult, va spun ca “raul de mare” nu este inclus, pentru ca Dunarea are cursul lin, iar senzatia este fix ca cea de pe uscat, deci all safe.

Spuneam ca imbarcarea se face din portul Orsova, asa ca pana aici, noi am optat sa calatorim cu trenul. Am facut aproximativ cinci ore, iar biletul dus-intors a costat undeva la 130 ron/ pers. Noi am considerat-o o varianta buna, te scuteste de nervii din trafic si de banii de benzina. Ne-am imbarcat in jurul pranzului pe vasul de croaziera. De procedurile vamale se ocupa exclusiv MS Diana.

Nu este nevoie de pasaport, se poate calatori cu cartea de identitate. Restrictii de bagaj nu am avut. Nici legate de pandemie, Recomandarea este sa plecati cu temele facute si sa aruncati un ochi pe conditiile de calatorie cu privire la pandemie, ca pentru orice tara in care va decideti sa calatoriti.

Revenind la peisaje, este specatculos sa vezi cum Dunarea ia cu asalt muntele, se arcuieste si se adanceste pana la Portile de Fier, apoi isi continua, triumfatoare cursul pana in dreptul Drobetei Turnu Severin. Este incredibil cum intr-un spatiu atat de restrans sunt asezate o multime de splendori ce lasa trecatorul mut de uimire. Pamant stravechi, marginit de Dunare si munti, acest teritoriu se dovedeste a fi un adevarat specatcol in aer liber. Ireperabile prin unicitatea lor, o veritabila armonie intre munte si fluviu , intre salbatic si uman, aceste locuri te transpun intr-o alta lume de mult create si neatinsa.

L-am salutat pe Decebal din zona Cazanelor si am admirat Tabula Traiana, situata pe celalalt mal. Pe langa peisajul demential de frumos, trasat de Dunare si admirat de pe vas, am vizitat si alte locuri faine, prin intermediul excursiilor incluse in pachetul de croaziera. Din Veliko Gradiste, primul punct in care am ancorat, am luat autocarul si am plecat intr-un tur ghidat de patru ore.

Am inceput vizita cu situl arheologic Lepenski Vir, spuranumit “primul oras din Europa”. Asezarea dateaza de acum aprox 8500-7500 ani, iar sapaturile arheologice din 1965, de aici, au scos la iveala una din cele mai renumite asezari mezolitice din lume –  perioada de trecere de la Paleolitic, epoca veche a pietrei la Neolitic, epoca noua a pietrei. Ce este interesant aici, este caracterul spiritual al descoperirii, faptul ca aceasta mica comunitate ce se ocupa cu pescuitul a realizat o gramada de sculpturi in piatra, sculpturi ce reprezentau oameni, cu chipuri ce aveau multe trasaturi ale unor pesti. La fel, locuintele specifice au baza trapezoidala. Situl se afla intr-o cladire cu aer futuristic, ce atrage atenctia chiar de pe cursul Dunarii, de pe vasul de croaziera. Pentru cei interesati de arheologie, este un loc cu o incarcatura istorica fascinanta.

Noua ne-a placut mai mult la urmatorul obiectiv turistic, o pensiune cu un muzeu in aer liber, situat in varf de deal, cu o priveliste minunatata asupra Dunarii. Ne-au intampinat cu bucate traditionale, facute in casa. Aici am mancat pentru prima data urzica pane. Si am baut bere sarbeasca. Asa se explica acum de ce locul a fost mai mult pe placul nostru.

Turul s-a incheiat cu un loc de poveste: Cetatea Golubat, in traducere, Cetatea Porumbelului. Este o practice o fortareata medievala, construita pe locul unui sit roman si amplasata strategic pe malul Dunarii, in ingustimea defileului, pentru a facilita controlul traficului pe apa. De-a lungul timpului, cetatea a fost stapanita de unguri, turci, habsburgi si sarbi. Locul are si o legendam ce spune ca in cel mai de sus turn al cetatii a fost inchisa regina Bizantului,  Elena cea frumoasa, care a crescut porumbei, fiind fascinata de acestia.  Locul este tranzitat de multi turisti si pasionati de fotografie, fiind un spot pozabil si instagramabil.

Ne-am continuat croaziera cu MS Diana pana in Belgrad, pe vibe de muzica si privelisti frumoase. Daca nu ati fost inca in Belgrad, sigur veti fi uimiti. Ca noi, de altfel. O metropola europeana in inima balcanilor, ce se plaseaza mandra intre doua lumi diferite, est si vest, fiind un mix din ambele. Se spune ca Belgradul este Berlinul balcanilor, un oras cu energia New York-ului, o capitala urbana superba care primeste turisti din taoata lumea. As putea spune ca am simtit acea energie vie pe stradutele centrului vechi, prin terasele urbane si artistii locali. Mai mult, am observant multe librarii aici, semn ca se citeste si cultura  este incurajata.

Peste drum de centrul istoric, la o aruncatura de bat este Cetatea Belgradului – Kalemegdan, mai exact la confluenta dintre raul Sava si Dunare.  La o prima impresie, pot spune ca seamana izbitor cu Cetatea Alba Iulia de la noi. Las mai jos cateva poze sa imi spuneti si parerea voastra. Intre zidurile cetatii am gasit exponate de razboi, ce apartin Muzeului Armatei de aici. Interiorul cetatii este amenajat sub foarma unui parc, in care te poti plimba lejer.

Ne-am plimbat si pe Skadarska, o strada boema, plina de graffiti si terase unde se mananca bine , cu aer boem, pe care ei o numesc “Montmarte-ul” Belgradului. Desenele de pe cladiri sunt tare frumoase, iar locul plin de culoare.

Multe cladiri istorice, dar si catedrale in Belgrad. Una din cele mai inseminate este Catedrala Sava, considerate cea mai mare biserica ortodoxa din lume si cel mai important monument bisericesc din Serbia. Este impunatoare prin opulenta picturii si arhitecturii interioare. Aici se afla si moastele Sf. Sava, fiind un loc cunoscut totodata si pentru pelerinaje.

Am gasit fascinante unele cladiri daramate, ce ascund urmele lasate de razboaie. La pas, am bifat si Palatul Regal, construit in stil bizantin-sarb, ce contine o impresinanata galerie de arta. Zona de port si promenda, al fel, ne-a placut tare mult.

Din Belgrad, am plecat si intr-o mica excursie asigurata de MS Diana, la Viminacium, practice un complex de situri arheologice, ce cuprinde un mausoleu, unde este inmormantat un imparat roman, baile romane, amfiteatru si osemintele unui mamut. Interesant!

La fel, pentru inpatimitii de arheologie si istorie, locul este un deliciu. Iar, de aici, ne-am indreptat catre Lacul de Argint din Veliko Gradiste, unde ne astepta vasul MS Diana. Zona de promenada din jurul lacului este presarata de terase. Un loc de relaxare  foarte placut. Si se mananca bine aici. Chiar si pleskavita, preparatul traditional sarbesc, pe care eu il asociez cu un  burger, ce continue o chiftea giganta in mijloc.

Excursiile cu tur ghidat si accesul la obicetivele turistice au fost incluse in croaziera. Mai mult, MS Diana s-a ocupat si de partea de entertainment. De la Dj-ul ce a asigurat distractia de pe deck, pana la dansuri si cantece populare sarbesti.  Iar cina capitanului, de neratat. Programele si pachetele de croaziera se pot gasi pe site-ul MS Diana https://croaziere-deltadunarii.ro/.

O experienta tare faina, pe care o puteti urmari si  in vlogul nostrum de calatorii, #creatorideamintirifrumoase:

PS. Pentru poze am folosit un telefon de la Xiaomi – Redmi Note 11 Pro+ 5G

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button