Covasna: Zbor cu balonul, atelier de kurtos si multe alte experiente faine! Covasna: Zbor cu balonul, atelier de kurtos si multe alte experiente faine!
Recunosc ca am plecat in Covasna doar cu gandul la kurtos si la painea cu cartofi. Dar cand Marian mi-a spus ca vom trece... Covasna: Zbor cu balonul, atelier de kurtos si multe alte experiente faine!

Recunosc ca am plecat in Covasna doar cu gandul la kurtos si la painea cu cartofi. Dar cand Marian mi-a spus ca vom trece si pe la mofete, chiar ma gandeam serios… ce cautam noi aici? Nu cumva sunt oare pentru oameni batrani aceste proceduri? Total gresit! In Covasna ne-am incarcat bateriile cu aer curat! Iar eu… pot spune ca mi-am incalzit mainile si picioarele cu tratementele de aici. Mai mult, am avut parte de experiente la care nu ma gandeam atunci cand am plecat din Bucuresti, precum zborul cu balonul cu aer cald, yoga la castel si… atelierul de facut kurtos. Unde mai pun ca am degustat si o selectie fina de apa din “Balta Dracului”. Interesant, nu? Dar sa le luam pe rand!

In primul rand, Covasna este denumita si “statiunea mofetelor si a celor 1000 de izvoare de ape minerale”. Pentru ca apele minerale din aceasta zona contin bioxid de carbon, prin urmare sunt natural carbogazoase si au un gust acrisor, se considera ca numele orasului  provine din slav-ul “cvas”, care presupune o bautura fermentata, acrisoara si foarte apreciata in Europa de Est si mai ales in tarile foste Sovietice. Toata zona, dar mai ales albiile raurilor sunt pline de izvoare cu apa minerala.

Tratamentul balnear, cu rezultate exceptionalte in cazul bolilor cardiovasculare, face din Covasna o statiune de interes national, dar si international, recunoscuta ca find “statiunea inimii”. Iar baza de tratament Turism Covasna, formata din hotelurile Caprioara Resort 4*, Covasna3*, Cerbul 3* si camping Valea Zanelor, este singura baza de tratament din statiune ce are in incinta 3 mofete si este situate direct pe sursa de gaz mofetic si apa minerala. Ce afectiuni se trateaza aici? In principiu, cele cardiovasculare, neurologice, dar si reumatice.

Mofetele sunt la mare cautare in aceasta zona. Ce sunt acestea si ce afectiuni trateaza ele? Ei bine, mofetele au fost folosite de foarte mult timp in tratamentul mai multor afectiuni ( boli ale sistemului arterial, boli cardiace si cardiovasculare, hipertensiune arterial, diferite boli reumatice, chiar si ginecologice cornice).  Gazul CO2  are un efect de dilatare asupra vaselor de sange periferice, ce sporeste circulatia sangelui in muschi si tesuturile conjunctive, scade tensiunea arterial, imbunatateste  activitatea inimii, creste circulatia periferica si sistemica, imbunatateste capacitatea la effort si calitatea vietii si creste capacitatea de concentrare. Toate acestea, numai cu acordul si la recomandarea medicului.

Va spuneam ca m-am intors de la Covasna cu “picioarele calde”. Asta pentru ca eu am ceva probleme de circulatie periferica, tot timpul cu mainile si picioarele reci. Astfel, am profitat de aceasta deplasare si am facut cateva sedinte de gaz mofetic, la recomandarea si dupa consultul medicului specialist. La prima vedere, mofeta seamana foarte mult cu o  sauna uscata, in mai multe trepte, in care intri si stai si profiti de bioxidul de cabon.

Eu chiar am simtit cum mi se incalzesc picioarele. La unele, gazul mi s-a parut puternic si greu de respirat, fix ca si cum as fi inspirat gazul ars de la o bricheta J. Cu toate acestea, m-am bucurat sa-mi simt membrele calde, ceva chiar neobisnuit mie J. Mai mult, am luat parte si la “metoda Covasna”, din cadrul Spitalului de Recuperare Cardiovasculara, unde se afla cea mai mare mofeta construita din lume si unica in Europa – bazin cu o suprafata de 100m2 si cu o capacitate de gaz mofetic de 220 m3.

Daca vreti sa si vedeti ce presupune aceasta metoda, dar si cum ne-am bucurat de experienta mofetica, puteti vedea aici: https://www.youtube.com/watch?v=saZ7DHZ3eeI

 

Daca tot suntem in aceasta zona, va spun ca am degustat si apele din “Balta Dracului”, ce este chiar simbolul statiunii Covasna. In limba maghiara, Pokolsár,  inseamna “Noroiul Iadului”. Este un fenomen post volcanic ce consta intr-o emanatie puternica de gaze mofetice, combinata cu apa mineral norioasa. Este considerata simbolul statiunii fiindca acolo functiona prima baie oficiala a carei recontituire se poate vedea acum in centrul orasului.

In prezent este o atractie turistica si nu se foloseste cu scopuri curative. In schimb, in centrul orasului se gasesc mai multe izvoare de apa minerala, dintre care unele sunt captate pentru tratamentele efectuate din zona, iar altele pot fi consummate la liber . In parcul central se afla o cladire reprezentativa, numita Izvor Elvira, iar apele de aici sunt indicate pentru cure interne pentru tratarea enterocolitei cronice.

Spuneam ca am avut parte de experiente faine, in locuri frumoase  din Covasna. Iar una din ele este zborul cu balonul cu aer cald, de pe domeniul Mikes – Zabola. Dar si Castelul in sine este o experienta.

Istoria Domeniului Mikes de Zbola dateaza din secolul 15, cand deja exista o cladire fortificata cu un bastion pe locu castelu;ui de astazi.  Contele Mikes Armin a construit mai tarziu “Castelul Nou”, unde isi caza musafirii veniti in vizita. Castelul vechi sic el nou au fost conectate printr-un pasaj subteran, dar si punte supraetajata. In timpul celui de-al 2-lea Razboi Mondial, domeniul si cladirile au fost devastate. In 1949 proprietatea a fost afectata si familia evacuate, astfel, in timp, domeniul a devenit de la sat de vacanta pentru presa comunista, pana la orfelinat, scoala sau sanatoriu.

In 1999 proprietatea a fost revendicata de succesorii familiei Mikes, Roy- Chowdhury,  iar abia in 2005 au putut intra in posesia ei.  Parte a cladirilor, The Machine Housem The New Castle, The Old Saddle House, The Garden House si The Old Stables, impreuna cu parcul englezesc inconjurator servesc ca un hotel casel, in prezent, iar turistii se pot acomoda aici, in cele 20 de spatii de cazare.

“The New Castle” – este castelul intemeiat de contele Mikes Armin, iar cladirea dateaza de la inceputul secolului 20.  Dupa cum spuneam , a fost construit ca spatiu pentru invitati. Bucataria functiona tot in aceasta cladire, mancarurile fiind aduse printr-un pasaj subteran, direct in sufrageria Castelului Vechi. In prezent, Castelul nou este cladirea principal a domeniului, cu 11 camere de cazare si apartamente si un restaurant.

“The Machine House” deservea pe vremuri personalul si mentenanta Aici erau plasate pompele de apa, generatoarele sau razboaiele de tesut.

“Grajdul de lux”- Fostele grajduri reprezinta o cladire veche,d e peste 300 de ani, care a  servit pentru diverse scopuri  de-a lungul vremurilor. In principal, a fost utilizata pentru cei mai buni cai din cei 300 ai rasei Mikes de Zabala, dar si din SanKt Petersburg, Viena, Budapesta, Munchen si Londra. Familia proprietara obisnuia sa-si invite aici prietenii pentru ceaiul de la ora 5, sa viziteze caii. Astazi, aceasta cladire frumos restaurata serveste la diverse scopuri: spatii de petrecere a timplui liber, reuniuni, expozitii, casatorii, evenimente personale.

Dupa cum spuneam, domeniul Zabola in sine este o experienta, iar activitatile ce se pot desfasura aici sunt diverse: drumetii, echitatie pe teren , plimbare cu caleasca, tur ghidat, sauna in padure, barbeque si altele. Noi am avut parte si de experiente interesante precum zborul cu balonul cu aer cald, pregatit chiar de un profesionist adus din Ungaria. Foarte fain chiar si pregatirea si umflarea balonului, iar ridicatul, spectaculos., mai ales la apus, cu vedere catre castel. Am  facut o sedinta de yoga in castel. Un loc tare frumos in care m-am relaxat, ca mai apoi, sa ne delectam cu kurtos, la care am si muncit, pentru ca s-a pus de un atelier de facut kurtos. Experiente foarte faine, aranjate in detaliu de catre cei de la visit_covasna.

Un alt loc fain de bifat in zona ar fi resortul Balvanyos, o oaza de liniste cu aer curat, inconjurat de muntii si padurile din jurul Lacului Sf. Ana. Hotelul are un design deosebit si este dotat cu o baza spa,trei restaurante cu mancare delicioasa si un parc de aventura pentru iubitorii de adrenalina. Aici, In cadrul restaurantului “Fork” am servit un pranz gourmet. Este o experienta interesanta si apetisanta.

In zona am urcat si pe multele Puturosu si am vizitat Grota Sulfuroasa, care este galeria unei foste mine de sulf, din care iese la suprafata o cantitate  imensa de gaz mofetic , fiind emanatia postvulcanica cu cel mai mare debit din Europa. Terapia sulfuroasa are efecte  benefice asupra organismului, fiind dovedit  in lupta  impotriva  bolilor precum boli reumatice cardiovasculare , arteriale si dermatologice.

Am intrat cateva secunde in grota si pot spune ca mirosul si emanatia de gaze sunt extrem de puternice, asa ca trebuie sa fii pregatit pentru asa ceva.

Pe  curt, Covasna are multe de oferit si ne-a surpris placut cu multitudinea de experiente faine pe care le-am trait in zona.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: