Companiile din UE pierd anual 83 de miliarde de euro din cauza produselor contrafăcute Companiile din UE pierd anual 83 de miliarde de euro din cauza produselor contrafăcute
Mai multe studii realizate de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) prin intermediul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală estimează că... Companiile din UE pierd anual 83 de miliarde de euro din cauza produselor contrafăcute

Mai multe studii realizate de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) prin intermediul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală estimează că peste 48 de miliarde de euro – sau 7,4 % din totalul vânzărilor – se pierd anual în nouă sectoare din cauza prezenței pe piață a produselor falsificate.

În fiecare an, alte 35 de miliarde de euro din economia Uniunii Europene se pierd din cauza efectelor indirecte ale contrafacerii și ale pirateriei din aceste sectoare, deoarece producătorii cumpără mai puține produse și servicii de la furnizori, ceea ce se repercutează și asupra altor domenii, printr-un efect de domino.

Cele nouă sectoare afectate sunt următoarele: produse cosmetice și de îngrijire personală; îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii; articole sportive; jucării și jocuri; bijuterii și ceasuri de mână; genți de mână; muzică înregistrată; băuturi spirtoase și vin; produse farmaceutice.

Aceste pierderi din vânzări înseamnă aproape 500.000 de locuri de muncă care se pierd în mod direct sau nu mai sunt create în aceste sectoare în UE deoarece producătorii legitimi și, în unele cazuri, distribuitorii produselor corespondente angajează mai puține persoane decât ar angaja în absența contrafacerii și a pirateriei.

Dacă se ia în considerare efectul de domino al produselor contrafăcute asupra altor sectoare, înseamnă că în alte sectoare ale economiei UE se pierd încă 290.000 de locuri de muncă.

Aceste studii au fost realizate de EUIPO în perioada martie 2015-septembrie 2016 pentru a crea o imagine mai completă privind costurile economice ale contrafacerii și ale pirateriei în UE.

Seria de studii urmărește, de asemenea, efectul falsurilor asupra finanțelor publice. În total, pierderea anuală de venituri publice cauzată de contrafacerea și pirateria din cele nouă sectoare este estimată la 14,3 miliarde EUR, reprezentând pierderi de impozit pe venit, TVA și accize.

În ceea ce privește țara noastră, se estimează că anual se pierd 830 de milioane de euro în mod direct ca urmare a contrafacerii de produse în sectoarele identificate, ceea ce reprezintă 15,9 % din vânzările acestora. Aceasta înseamnă pierderea directă a 26.000 de locuri de muncă în sectoarele respective.

România este a doua dintre țările cele mai afectate de pierderi de vânzări din cauza contrafacerii (mai mult decât dublul mediei UE). Medicamentele reprezintă sectorul cel mai afectat, vânzările pierdute reprezentând 16,6 % din vânzările legitime, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât media UE, și este sectorul cu cel mai mare volum de vânzări pierdute în termeni absoluți din cauza contrafacerilor, care însumează peste jumătate din pierderile de vânzări înregistrate în toate sectoarele.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: