Canon Europa anunţă, astăzi, sărbătorirea de către compania-mamă, Canon Inc., a 80 de ani de la lansarea primului aparat foto Canon, numit Kwanon. Fiind...

Prototipul aparatului KwanonCanon Europa anunţă, astăzi, sărbătorirea de către compania-mamă, Canon Inc., a 80 de ani de la lansarea primului aparat foto Canon, numit Kwanon. Fiind primul aparat foto din Japonia cu obturator în plan focal de 35mm, modelul Kwanon a fost produs sub formă de prototip în 1934, reprezentând materializarea visurilor inginerilor care îşi doreau să ajungă din urmă performanţele Europei, unde, la momentul respectiv, se afla cea mai importantă industrie în domeniul fotografiei.

Simbolul KwanonInginerii care au creat aparatul, l-au denumit după Kwannon, zeiţa budistă a îngăduinţei, sperând ca zeitatea să le arate bunăvoinţa ei în încercarea lor de a-şi îndeplini visul de a crea cel mai bun aparat foto din lume. Denumirea obiectivului aparatului, numit Kasyapa – după Mahakasyapa, unul dintre discipolii lui Buddha – îşi are şi ea originile tot în Budism. De asemenea, în partea de sus a aparatului era gravat Kwannon cea cu o mie de braţe.

În 1936, la doi ani de la crearea modelului Kwanon şi după nenumărate încercări şi erori, Canon lansează Hansa Canon,[1] primul aparat comercial cu obturator în plan focal de 35 mm, înregistrând în istorie compania ca producător de aparate foto.

În 1959, Canon prezintă primul aparat SLR al companiei, Canonflex, urmat în 1961 de Canonet, un aparat rangefinder extrem de apreciat care a luat piaţa prin surprindere, stocul pentru o săptămână vânzându-se în doar două ore. După aceste reuşite, compania a continuat să rămână lider al acestei industrii, cu o gamă de modele foarte apreciate, precum F-1, un aparat foto SLR de 35mm de primă clasă lansat în 1971 şi AE-1, lansat în 1976, care a fost primul aparat SLR din lume dotat cu un microcomputer încorporat.

În 1987, continuând seria de tehnologii inovatoare, Canon lansează EOS, primul aparat foto SLR din lume cu AF (autofocalizare) dotat cu un sistem de montură complet electronic. În 1995, EOS marchează intrarea în era digitală iar procesul de modernizare este şi acum în continuă dezvoltare. În 2012, compania a lansat Cinema EOS System, o serie de camere video şi obiective cinematografice digitale profesionale, ca apogeu al mai multor inovaţii tehnologice având în centru tehnologii în domeniul opticii dezvoltate încă de la înfiinţarea companiei. De la lansarea acestuia, Cinema EOS System a contribuit la extinderea orizonturilor de exprimare vizuală.

Masaya Maeda, Managing Director şi Chief Executive, Image Communication Products Operations al Canon Inc.: „În cei 80 de ani de la crearea prototipului aparatului Kwanon, Canon a rămas un inovator constant, pentru a putea îndeplini visul etern al Companiei de a crea cel mai bun aparat foto din lume. Combinând perfect tehnologia cu experienţa dobândită de-a lungul timpului, Canon va contribui în continuare la dezvoltarea culturii foto-video prin intermediul tehnologiilor şi produselor sale, concepute pentru a împlini aşteptările clienţilor noştri. “


[1] Acest lucru fiind posibil prin cooperarea cu Nippon Kogaku K.K. (în acest moment Corporaţia Nikon). „Hansa” era marcă comercială a Omiya Photo Supply, o companie en-gros care comercializa aparate şi alte produse foto. Conform unei obligaţii contractuale, denumirea a fost gravată în partea de sus a aparatului.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: