Cinci ponturi pentru o îngrijire sănătoasă a bărbii Cinci ponturi pentru o îngrijire sănătoasă a bărbii
Dacă ai luat decizia să-ți lași barba să crească, e bine de știut că intrarea în lumea bărboșilor aduce după sine și responsabilitatea îngrijirii... Cinci ponturi pentru o îngrijire sănătoasă a bărbii

Dacă ai luat decizia să-ți lași barba să crească, e bine de știut că intrarea în lumea bărboșilor aduce după sine și responsabilitatea îngrijirii podoabei faciale. O îngrijire care trebuie să fie consistentă, să urmeze ritualuri bine puse la punct și să ajute barba să capete un aspect îngrijit și frumos. Nu e nimic complicat, iar dacă urmezi aceste 5 ponturi de îngrijire sănătoasă a bărbii, rezultatele nu vor întârzia să apară:

1 Spală-ți barba în mod regulat

Spală-ți barba folosind un șampon bio, de 2-3 ori pe săptămână. În acest fel, barba rămâne curată, miroase frumos și vei împiedica menținerea impurităților (cauzate de diverși factori, de la mâncare al excesul de ulei) între firele de păr.

La urma-urmei, barba nu diferă de părul de pe cap. Nu ai nevoie de un șampon special pentru barbă, deci nu trebuie să cauți variante super-sofisticate. Cumpără un șampon fără parabeni și sulfați, făcut din ingrediente naturale, fiindcă, nu-i așa?, nu e de dorit să aduci în vecinătatea propriei guri tot felul de chimicale nesănătoase.

O variantă foarte bună este Senteurs du Sud – 2 în 1, gel de duș și șampon pentru bărbați, care nu conține parabeni, coloranți și conservanți, cu extract de aloe vera și ulei de cedru, formulă îmbunătățită cu uleiuri esențiale de mentă și portocale, pentru un parfum proaspăt și de durată.

2 Menține barba hidratată

Pentru a avea o barbă moale și strălucitoare, trateaz-o în permanență cu ulei de barbă. Acesta are și calitatea de a hidrata pielea de dedesubt și de a preveni apariția mâncărimilor și a mătreței și de a menține foliculii sănătoși. Reține că barba trebuie să fie la fel de sănătoasă precum pielea pe care crește.

Dacă nu ai mai folosit ulei de barbă până acum, ritualul e foarte simplu:

  • Toarnă câteva picături în palmă și întinde-le pe ambele mâini
  • Masează uleiul la baza bărbii (care poate fi uscată sau umedă, dar nu udă)
  • Trece-ți mâinile prin barbă, până ajungi la rădăcini și împrăștie uleiul în mod uniform, inclusiv pe pielea de dedesubt.

Cât de des ar trebui să aplici uleiul de barbă? Dacă trăiești într-un climat uscat sau ai pielea/părul uscate, aplică uleiul zilnic sau o dată la două zile. Dacă ai părul sau pielea grasă sau locuiești într-un mediu umed, aplică de 2-3 ori pe săptămână. Dacă însă constați că barba are tendința de a fi uleioasă, aplică-l mai rar.

Ca sugestie, folosește uleiul pentru barbă Avril, certificat organic, potrivit pentru toate tipurile de piele și barbă. Conține ulei de susan organic presat la rece și are un parfum ușor lemnos. Nu conține parabeni, conservanți și coloranți.

3 Tunde-ți barba

Tunsul e esențial pentru a avea o barbă cu aspect frumos, îngrijită și sănătoasă. Pentru a avea cele mai bune rezultate, folosește mai degrabă foarfeca și nu trimmer-ul. Trimmer-ele au tendința de a despica firele la vârf, în vreme ce foarfecile oferă o precizie mai mare.

O dată la câteva săptămâni, tunde-ți barba cu o foarfecă, înlăturând vârfurile neuniforme sau pe cele despicate. Urmărește conturul natural al feței, menține firele de păr la lungimi egale și, lucru important, folosește un pieptene de barbă în timp ce o tunzi, pentru a vedea exact care fire sunt mai lungi și trebuie tunse.

4 Curăță linia gâtului

Aici avem zona în care e în regulă să folosești un trimmer – în jurul liniei gâtului. Iar intervalul de timp la care ar trebui să o faci este, pentru majoritatea bărbaților, la fiecare  două săptămâni.

Cum se face? Pune degetul arătător și cel mijlociu deasupra mărului lui Adam, apoi trasează conturul chiar acolo unde se află cel mai de sus deget. Fă un contur în formă de U, din zona perciunilor până la acest punct. Nu urma doar linia fălcilor, fiindcă e foarte posibil să rezulte o formă ciudată.

5 Îngrijește-ți sănătatea

Barba, părul și pielea sunt în directă legătură cu sănătatea generală a organismului. Dacă-ți dorești să ai o barbă sănătoasă și puternică, trebuie să faci sport, să mănânci bine, să dormi bine și să limitezi consumul de alcool. Cu alte cuvinte – să-ți îngrijești sănătatea.

Credite foto: Vadimguzhva & Biorigine

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: