Cinci ONG-uri au lansat proiectul Coaliția pentru Voluntariat, pentru a consolida mișcarea de voluntariat din România Cinci ONG-uri au lansat proiectul Coaliția pentru Voluntariat, pentru a consolida mișcarea de voluntariat din România
Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca... Cinci ONG-uri au lansat proiectul Coaliția pentru Voluntariat, pentru a consolida mișcarea de voluntariat din România

Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler au lansat proiectul Coaliția pentru Voluntariat, o inițiativă ce își propune să contribuie la dezvoltarea sectorului de voluntariat la nivel național.

Proiectul inițiat de cele cinci organizații partenere își propune să consolideze mișcarea de voluntariat din România pentru a stimula implicarea și conștientizarea civică, prin realizarea demersurilor de completare a Legii Voluntariatului nr. 78/2014 cu norme metodologice, pentru aplicarea corectă, unitară și transparentă a prevederilor legislative. Totodată, Coaliția pentru Voluntariat urmărește să devină un promotor al voluntariatului de calitate și să faciliteze accesul cetățenilor și organizațiilor neguvernamentale la acțiuni de advocacy care să determine schimbări sistemice în acest sector la nivel local și național.

Pe parcursul proiectului, Coaliția pentru Voluntariat va avea un rol cheie în dezvoltarea capacității de reacție a sectorului de voluntariat din România la potențialele modificări legislative sau aplicări neunitare ale legislației ce afectează dinamica voluntariatului, prin crearea de mecanisme de dialog între organizațiile care implică voluntari și factorii de decizie de la nivel local și național.

Voluntariatul – un subiect de interes pe agenda publică la nivel național

În anul 2014, au fost realizate cele mai recente actualizări ale cadrului legal privind voluntariatul în România, prin crearea Legii Voluntariatului nr. 78/2014, ca urmare a eforturilor Federației VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România și a partenerilor săi. Demersul legislativ, bazat pe o amplă consultare cu organizațiile care lucrează cu voluntari, a avut un impact benefic asupra sectorului de voluntariat, prin creșterea calității programelor de voluntariat, cât și prin creșterea vizibilității și recunoașterii valorii acestora. Cu toate acestea, lipsa normelor de aplicare a Legii Voluntariatului a fost resimțită în activitatea voluntarilor și a organizațiilor gazdă prin aplicarea neunitară sau interpretarea vagă a prevederilor legislative, aflată la latitudinea implementatorilor.

Coaliția va realiza demersuri pentru îmbunătățirea cadrului de aplicare a Legii Voluntariatului

Coaliția își propune să mențină voluntariatul pe agenda publică și să fie o voce unitară pentru voluntarii și organizațiile neguvernamentale din România în raport cu factorii de decizie. Proiectul va veni direct în sprijinul sectorului și prin crearea și diseminarea pe scară largă a mai multor instrumente de lucru în aplicarea Legii Voluntariatului, dezvoltarea unei platforme online cu informații și modele de lucru și organizarea unor evenimente de capacitare a organizațiilor neguvernamentale active în domeniul voluntariatului (webinarii, sesiuni de instruire, consultări la nivel național, conferință cu participare internațională pe teme de advocacy). Astfel, organizațiile neguvernamentale din România vor beneficia de resurse ce vor duce la îmbunătățirea mecanismelor pe care le implementează în raport cu voluntarii.

Proiectul Coaliția pentru Voluntariat este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 248.990 Euro și este derulat în perioada martie 2021 – februarie 2023.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: