Centenar Miele: germanii sărbătoresc fabrica unde a fost produsă prima mașină de spălat vase din Europa Centenar Miele: germanii sărbătoresc fabrica unde a fost produsă prima mașină de spălat vase din Europa
Miele, unul dintre cei mai importanți producători de echipamente electrocasnice premium la nivel mondial, împlinește 100 de ani de la înființarea fabricii din Bielefeld,... Centenar Miele: germanii sărbătoresc fabrica unde a fost produsă prima mașină de spălat vase din Europa

Miele, unul dintre cei mai importanți producători de echipamente electrocasnice premium la nivel mondial, împlinește 100 de ani de la înființarea fabricii din Bielefeld, Germania. În 1916, fondatorii companiei Miele, Carl Miele și Reinhard Zinkann, au luat decizia istorică de a înființa o a doua instalație de producție în orașul învecinat Bielefeld. Primele produse fabricate în noua locație susțineau producția din Gütersloh. Din 1924, în fabrică au fost produse biciclete, iar apoi aspiratoare în 1927.

În 1929, în fabrica din Bielefeld, a fost construită prima mașină de spălat vase alimentată cu energie electrică din Europa. Acum, după 100 de ani, fabrica Miele din Bielefeld poate privi înapoi la o istorie memorabilă și de succes. Cu aproximativ 1.800 de angajați și acoperind o suprafață de aproximativ 134.000 de metri pătrați, este a doua cea mai mare fabrică din cadrul grupului Miele și își susține activitatea pe trei piloni: mașini de spălat vase pentru uz casnic, aspiratoare și prin divizia Miele Professional.

În primii ani de funcționare, fabrica Miele din Bielefeld a produs separatoare de smântână și motoare electrice. Nu mai devreme de 1924, primele biciclete ieșeau pe porțile fabricii, câștigând rapid o reputație legendară pentru calitatea deosebită. „Vei ajunge la destinație rapid și simplu prin cumpărarea unei biciclete de la Miele”, suna un slogan publicitar din epocă. Gama de produse a inclus biciclete pentru transport, biciclete de călătorie, biciclete sportive și biciclete de curse.

Până la momentul în care producția de biciclete a fost oprită în 1960, pentru a face loc mașinilor de spălat vase pentru uz casnic, Miele fabricase în jur de 1,2 milioane de biciclete și aproape jumătate de milion de biciclete motorizate și motociclete. După mai bine de 55 de ani de când a fost produsă ultima bicicletă Miele, mai pot fi întâlnite și azi în multe locuri, transformate în prețioase obiecte de colecție.

Compania își concentrează activitatea pe aparatele electrocasnice

Miele Store Sibiu_2015 (4)Miele a intrat în industria de curățenie foarte devreme. Mașinile de spălat rufe garantau rufe curate încă din 1901, acestora alăturându-li-se aspiratoarele produse la Bielefeld în 1927. Au apărut rapid și modificări, aspiratoarele de tip canistră au fost urmate de aspiratoarele cu formă cilindrică montate pe rotile sau patine și, ulterior, de aspiratoarele verticale. De-a lungul deceniilor, dezvoltarea a continuat în același ritm, aspiratoarele fabricate la Bielefeld oferind o putere de aspirare foarte mare și sisteme de filtrare foarte eficiente. În fiecare an, angajații fabricii din Bielefeld produc peste1,5 milioane de aspiratoare.

Industria de produse pentru curățenie beneficiază de un alt produs fabricat în Bielefeld: mașina de spălat vase. Acest produs a fost prezentat prima oară în 1929, fiind prima mașină de spălat vase alimentată cu energie electrică din Europa. Dr. Markus Miele, director executiv, co-proprietar și strănepot al fondatorului companiei, Carl Miele, este convins că aceasta a fost o decizie care a demonstrat „clarviziunea antreprenorială” a părinților fondatori. Acest produs a reușit să pătrundă în gospodăriile mari și chiar în restaurante și cafenele. O altă etapă în dezvoltarea fabricii a fost marcată de prima mașină de spălat vase complet automată, lansată în 1960. În primul an, la Bielefeld au fost construite 82 de unități, producția crescând rapid. În prezent, producția anuală a ajuns la 500.000 de unități, aproximativ 16 milioane de mașini de spălat vase Miele fiind produse între 1960 și 2016.

Mașini de spălat pentru uz profesional

Experiența acumulată în dezvoltarea și producția de mașini de spălat vase din Bielefeld a fost transferată către noile mașini de spălat pentru uz profesional din anii 60. Pe lângă mașinile de spălat vase și aspiratoarele pentru uz casnic, fabrica Miele din Bielefeld este sediul diviziei Miele Professional. Aici sunt produse mașini de spălat vase comerciale – de la conceptualizare până la ingineria de produs și producția efectivă – pentru a fi utilizate în activitățile de catering. Acestea sunt completate cu mașini de spălat-dezinfectant și sterilizatoare pentru aparatura medicală (cabinete medicale și spitale) și mașini de spălat utilizate în cercetare și laboratoare industriale. Fără îndoială, sectorul medical este cel care pune presiune pe tehnologie, solicitând soluții specifice pentru a satisface nevoile publicului său țintă.

Expansiune pentru a face față noilor produse

Fabrica din Bielefeld este o unitate de producție care s-a dezvoltat organic de-a lungul deceniilor. Au au fost construite noi clădiri, pentru a face față creșterii producției și dezvoltării noilor grupe de produse. Acest lucru a fost însoțit de investiții continue în noi instalații și echipamente.

Un obiectiv al investitțiilor din ultimii ani l-a constituit construcția unui centru de inovare pentru sisteme profesionale de curățenie. Centrul reunește activități de cercetare, dezvoltare și producție. Această mutare reprezintă o etapă esențială către transformarea diviziei Professional într-o unitate operațională independentă. Acest proces de independență a fost subliniat în mod clar în urmă cu trei ani, odată cu instalarea unei linii de producție interne care deservește în mod exclusiv nevoile segmentului mașinilor de spălat profesionale.

Miele a devenit unul dintre cei mai mari producători independenți de echipamente electrocasnice din lume, cu peste 17.660 de angajați, prezent în 47 de țări prin subsidiarele proprii de vânzări și în 50 de țări prin intermediul distribuitorilor și importatorilor. În anul financiar 2013/2014 a obținut vânzări în valoare totală de 3,22 de miliarde de euro.

Gama de produse Miele include: aspiratoare, echipamente de întreținere a rufelor; mașini de spălat vase, plite, seturi combi, hote de aragaz, cuptoare, cuptoare cu aburi, cuptoare cu microunde, cafetiere, echipamente frigorifice, răcitoare de vinuri. În 2007, Miele Appliances SRL și-a deschis porțile și în România, una dintre principalele țări din Europa de Sud-Est.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: