Cel mai recent atac șterge o jumătate de miliard de dolari din veniturile din travel ale Tunisiei Cel mai recent atac șterge o jumătate de miliard de dolari din veniturile din travel ale Tunisiei
Reprezentanții autorităților de stat din Tunisia se așteaptă ca bugetul țării să piardă în acest an cel puțin 515 milioane de dolari din veniturile... Cel mai recent atac șterge o jumătate de miliard de dolari din veniturile din travel ale Tunisiei

Reprezentanții autorităților de stat din Tunisia se așteaptă ca bugetul țării să piardă în acest an cel puțin 515 milioane de dolari din veniturile încasate de sectorul de travel ca urmare a sângerosului atac care a avut loc la finalul săptămânii trecute, în urma căruia au murit 39 de turiști.

Suma reprezintă circa un sfert din încasările anuale pe care le are sectorul tunisian al turismului, unul dintre cele mai importante pentru economia țării.

Atacul de vineri, când o persoană înarmată a deschis focul asupra turiștilor aflați la plajă în cadrul unui complex hotelier din Sousse, una dintre cele mai vizitate stațiuni din Tunisia, vine la câteva luni după ce alte 21 de persoane au fost omorâte într-un atac asupra muzeului Bardo din capitala Tunis.

“Acest incident a avut un impact puternic asupra economiei noastre, iar pierderile vor fi imense”, a declarat Ministrul Turismului, Salma Loumi, citat de Reuters.

Potrivit informațiilor anterioare vehiculate în presa internațională, circa 700 de agenții de turism, cu un total de circa 14.000 de angajați, vor avea de suferit în urma acestui atac.

Tunisia a câștigat anul trecut 1,94 de miliarde de dolari din turism, sector care contribuie cu 7% la PIB-ul țării nord africane și este o sursă majoră de valută. Totodată, firmele care au activități în sectorul turistic sunt printre cei mai mari angajatori ai țării.

Potrivit informațiilor FMI, circa 15% din forța de muncă din Tunisia este angajată direct, sau indirect, în afaceri care au legătură cu zona de travel (vorbim despre cel puțin 500.000 de persoane).

Tunisia a semnat un acord de împrumut cu FMI în 2013 pentru circa 1,75 de miliarde de dolari, fiind în plin proces de instituire a unor reforme și măsuri economice menite să ridice țara după evenimentele din 2011 (Primăvara Arabă).

Evenimentele recente ar putea distruge industria ospitalității din Tunisia. Deja, cei mai mari tour-operatori care oferă sejururi din Tunisia au retras peste 2.500 de turiști din țară.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: