Cea mai tânără echipă românească de alpinism testează inovațiile Intel la peste 7.000m, pe muntele Khan Tengri Cea mai tânără echipă românească de alpinism testează inovațiile Intel la peste 7.000m, pe muntele Khan Tengri
Adrian Fako (25 ani) şi colegii săi, Adrian Rusu (26 de ani), Daniel Rusu (24 de ani) şi Mihai Santa (23 de ani), vor... Cea mai tânără echipă românească de alpinism testează inovațiile Intel la peste 7.000m, pe muntele Khan Tengri
Plecarea expeditiei de pe Aeroportul OtopeniAdrian Fako (25 ani) şi colegii săi, Adrian Rusu (26 de ani), Daniel Rusu (24 de ani) şi Mihai Santa (23 de ani), vor încerca între 16 iulie – 16 august să devină cea mai tânără echipă de alpiniști români, care cucerește vârful Khan Tengri (7.010m) din masivul Tian Shan, situat la granița dintre Kazahstan, Kîrgîzstan și China. Expediția va utiliza un Ultrabook echipat cu procesor Intel® Core™ din cea de-a patra generație, pentru a asigura o comunicare fără precedent din masivul Tian Shan și pentru a înregistra informații esențiale de pe muntele Khan Tengri, la temperaturi de -30°C.

Intel® Corporation are plăcerea să anunțe că este sponsorul tehnologic al celei mai tinere echipe de alpiniști români, care va încerca să cucerească vârful Khan Tengri (7010m) din masivul  Tian Khan, situat la granița dintre Kazahstan, Kîrgîzstan și China în perioada iulie-august 2013.

Adrian Fako (25 ani), Adrian Rusu (26 de ani), Daniel Rusu (24 de ani) şi Mihai Santa (23 de ani) vor escalada muntele fără oxigen sau șerpași. Expediția de anul acesta se va realiza în Kazahstan și face parte dintr-un proiect mai amplu al tinerilor alpiniști, de a cuceri toate cele 5 vârfuri de peste 7.000m din spațiul fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) **.

Inovațiile Intel, prezente în cea de-a patra generație de procesoare Intel® Core™, vor însoți expediția, ajutându-i pe Adrian și colegii săi să comunice cu familiile, prietenii și pasionații de alpinism timp de o lună, cât va dura ascensiunea lor pe muntele Khan Tengri. Cei patru tineri români vor putea de asemenea să realizeze și să salveze imagini foto și video inedite din Kazahstan, pe care le vor împărtăși în timp real, pe Facebook, YouTube și bloguri personale.

Expediția este echipată cu cel mai mic și ușor Ultrabook din lume, Sony Vaio Pro 11, cu procesor Intel® Core™ i5-4200U, ce cântărește doar 870gr. Alpiniștii vor utiliza Ultrabook-ul împreună cu un telefon conectat prin satelit, pentru a putea transmite informații despre ascensiunea lor către vârful Khan Tengri cu minimă întârziere și a putea împărtăși experiența lor, pe măsură ce se desfășoară, cu restul lumii.

Khan Tengri reprezintă cel mai nordic munte din lume cu înălțimea de peste 7.000m, ceea ce înseamnă că oferă un sezon foarte scurt pentru alpinism, temperaturi mai joase și aer mai rarefiat decât alte masive, situate la latitudini inferioare. Vârful său, o impresionantă piramidă de marmură roșie, este considerat unul din cele mai spectaculoase de pe pământ. Dacă vremea va permite, cea mai tânără expediție românească pe Khan Tengri va surprinde unicitatea acestui vârf cu ajutorul Ultrabook-ului, testând tehnologiile Intel în condiții extreme. Expediția celor 4 tineri alpiniști români are și o componentă culturală, ce va presupune și surprinderea vieții și naturii din Kazahstan, din momentul aterizării în orașul Almati, până la ascensiunea pe muntele Khan Tengri.

De peste cinci ani urc munți înalți și de fiecare dată încerc să mă autodepășesc. Anul acesta, pe lângă provocarea de a-mi trece Khan Tengri în palmaresul marilor vârfuri escaladate, sunt foarte determinat să devin primul om care folosește o tehnologie atât de avansată precum Ultrabook-ul, la 7.000 de metri, și să prezint povestea ascensiunii echipei întregii lumi, într-un mod care nu a fost posibil până acum. Sunt onorat că Intel România a ales să sprijine efortul meu și al colegilor mei”

Adrian Fako, alpinist

Procesorul Intel din cea de-a patra generație Intel® Core™ care echipează Ultrabook-ul alpiniștilor români reprezintă o revoluție în tehnologia de computing. Printre caracteristicile unice se numără durata de viață semnificativ crescută a bateriei, posibilă datorită îmbunătățirilor la nivelul eficienței bateriei, viteza de răspuns, datorată unei mai mari puteri de procesare, dimensiunile și greutatea reduse, premise de avansul tehnologic al Intel la nivelul cipului. Aceste caracteristici permit Ultrabook-ului să asigure o comunicare fără precedent de pe masivul Khan Tengri.

Suntem încântați să putem sprijini cea mai tânără expediție românească pe muntele Khan Tengri. Tehnologia Intel îi va ajuta pe alpiniști să împărtășească cu toată lumea experiența lor inedită din timpul ascensiunii și să se întoarcă acasă cu dovezi spectaculoase, fotografii sau filme, de la altitudini de mii de metri”

Manuela Ciugudean Toma, PR Manager Central and Eastern Europe, Intel

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: