Ce variante de finanțare au antreprenorii pentru a dezvolta un start-up Ce variante de finanțare au antreprenorii pentru a dezvolta un start-up
Pentru dezvoltarea unei afaceri de succes antreprenorii au nevoie, alături de o idee de business originală, și de fondurile necesare pentru a o pune... Ce variante de finanțare au antreprenorii pentru a dezvolta un start-up

Pentru dezvoltarea unei afaceri de succes antreprenorii au nevoie, alături de o idee de business originală, și de fondurile necesare pentru a o pune în practică. Dacă primul criteriu depinde, în principal, de antreprenor, obținerea fondurilor implică, de cele mai multe ori, convingerea unor persoane fizice sau instituții că noua afacere merită să beneficieze de finanțare și că poate returna sumele primite.

În România, antreprenorii au la dispoziție mai multe variante de finanțare, de la cele tradiționale, ca împrumuturile bancare și programele guvernamentale, la cele mai noi, precum crowdfundingul.

Fondurile primite prin crowdfunding, specifică reprezentanții Sprjina.ro, cea mai nouă platformă de crowdfunding românească, nu au o limită maximă, sunt nerambursabile și le sunt disponibile antreprenorilor înainte de lansarea proiectului. De asemenea, acesta se bucură și de feedback înainte de lansare în fața comunității construite în jurul său, cu care antreprenorul poate continua să comunice și după încheierea perioadei de strângere de fonduri de pe platformă.

METODĂ DE FINANȚARE DURATA OBȚINERII FINANȚĂRII DOCUMENTENECESARE

 

*planul de business este necesar pentru toate metodele de finanțare

IMPLICAREA INSTITUȚIEI FINANȚATOARE ÎN DEZVOLTAREA AFACERII
1.Crowdfunding 30-60 de zile, perioada în care este activ proiectul pe site. Prezentarea cât mai convingătoare a proiectului, a beneficiarilor și a destinației fondurilor. Calendarul lansării și promovării proiectului. Donatorii / susținătorii nu se implică în dezvoltarea ulterioară a afacerii.
2. Împrumuturi bancare În funcție de bancă și suma solicitată, antreprenorul poate intra în posesia banilor în aproximativ o lună de zile. În funcție de bancă și de suma solicitată, antreprenorilor li se pot solicita documente legate de înființarea firmei, certificat constatator, balanțe de verificare, acte aferente garanției și a unui capital incipient, precum și actele din dosarul de credit. În funcție de bancă, pot fi solicitate facturi, contracte cu furnizori sau alte documente relevante pentru modul de utilizare a banilor.
3. Programe guvernamentale și europene În funcție de program sau de axa de finanțare, banii pot fi primiți și în termen de 6 luni de la semnarea contractului de finanțare. O serie de contracte, acte doveditoare, anexe, situații financiare, certificate constatatoare, declarații pe propria răspundere, dovezi ale cheltuielilor și cereri de rambursare, documente justificative pentru ideea proiectului, planul de cercetare, cererea de finanțare, dosar de finanțare, actele firmei etc. În funcție de program, antreprenorii pot fi constrânși să urmeze anumite direcții de utilizare a fondurilor, ca investirea a minim 40% și alocarea a maxim 60% cheltuielilor operaționale. De asemenea, ei pot primi controale de la instituțiile autoritzate.

”Când un proiect are o prezentare detaliată și transparentă a planului de business, este promovat corespunzător și inițiatorul său comunică cu susținătorii, rata de succes este foarte ridicată. Nu exista un algoritm de selectare a proiectelor pentru a le asigura finanțarea. Pot afirma cu certitudine că succesul mai mare il au și il vor avea start-up-urile și business-urile originale și inovative, promovate de antreprenori implicați 100%”, a declarat Remus Pakei, Project Manager Sprijina.ro.

O altă metodă de finanțare la care pot apela antreprenorii sunt creditele bancare. Aceștia pot primi până la câteva sute de mii de lei, bani care trebuie returnați, împreună cu dobânda aferentă, într-un termen stabilit de bancă. Start-up-urile pot fi finanțate și cu ajutorul programelor guvernamentale sau europene, menite să încurajeze dezvoltarea afacerilor mici. În cazul programelor guvernamentale, statul acoperă o parte din sumă (50% – 90%), restul urmând a fi contribuția antreprenorului.

Sprijina.ro este o platformă online care se concentrează pe descoperirea, promovarea şi finanţarea proiectelor excepţionale dezvoltate de români, în spiritul iniţiativei, altruismului şi autenticităţii.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: