Catalin Stef, 3Pillar Global: Pentru un antreprenor, esecul este doar un pas, uneori firesc, spre succes Catalin Stef, 3Pillar Global: Pentru un antreprenor, esecul este doar un pas, uneori firesc, spre succes
Un maramuresean cu o puternica mostenire antreprenoriala si cu o pasiune pentru domeniul IT a ajuns, la sase ani dupa achizitia firmei sale de... Catalin Stef, 3Pillar Global: Pentru un antreprenor, esecul este doar un pas, uneori firesc, spre succes

Un maramuresean cu o puternica mostenire antreprenoriala si cu o pasiune pentru domeniul IT a ajuns, la sase ani dupa achizitia firmei sale de catre o companie americana, sa conduca o echipa de 600 de oameni pe trei continente: Asia, Europa si SUA.

Vorbim despre Catalin Stef, director general 3Pillar Global Romania si Senior Vice-President pentru operatiunile companiei la nivel global, seful care isi gaseste timp in fiecare luna sa discute, in fata unei cesti de cafea, cu noii sai colegi.

Aventura sa antreprenoriala a pornit oarecum firesc, dupa ce a ajuns la Cluj pentru studii, prin mici proiecte de freelancing derulate in paralel cu jobul pe care il avea intr-o firma de software.

“La fel ca majoritatea tinerilor de atunci, am cautat un job in domeniu. Era cat pe ce sa ma angajez intr-o multinationala care avea birouri la Timisoara, insa m-am decis in ultimul moment sa raman in Cluj”, spune Catalin Stef.

“Probabil mostenind pasiunea pentru antreprenoriat de la mama mea, am inceput sa fac freelancing si iata-ma la 20 si un pic de ani, muncind aproape 12 ore pe zi, 8-9 la birou, restul ca freelancer”, ne povesteste managerul 3Pillar Global.

TheTrends.ro: Cum a evoluat parcursul dvs. profesional de la antreprenoriat la managementul unei companii multinationale?

Catalin Stef (foto): Pasul firesc, a fost pasul catre antreprenoriat cand mi-am deschis prima firma. Acum ma amuz cand imi aduc aminte ca drive-ul meu era dat de dorinta de a fi independent, nebanuind ca cele 12 ore dedicate muncii zilnic urmau sa se transforme in 16-18…20 si ca pe langa programare trebuia sa ma ocup de recrutare, de gasirea clientilor, de account management.

catalin stefLa inceput am dezvoltat soft pentru clientii locali, apoi pentru clienti straini, iar in 2005 am facut pasul pe piata americana. Aceasta a fost perioada cand am facut si un prim exit, cedand jumatate din firma catre un partener american, iar in 2008 am ajuns sa avem 40 de angajati, ceea ce deja incepea sa conteze in Clujul de atunci.

A venit insa criza, noi fiind concentrati pe piata din SUA, a trebuit sa ne restrangem activitatea. In 2009, o firma americana, Leverpoint a achizitionat compania partenera din SUA si firma din Romania. Un an mai tarziu, o alta companie americana, 3Pillar, a preluat Leverpoint si de aici incepe adevarata aventura a antreprenorului Catalin Stef devenind managerul diviziei din Romania.

Un an mai tarziu, 3Pillar a facut o noua achizitie, in India, iar dupa inca un an, mi-au incredinta si coordonarea acelui birou. A fost inceputul uneia din cele mai provocatoare experiente din viata mea profesionala, actionand, ca managerul a 600 de oameni pe piete atat de diferite, in culturi atat de diferite: SUA, India si Europa de Est.

TheTrends.ro: Cum ati defini un antreprenor?

C.S.: Un antreprenor este un om care creeaza, un om care nu concepe esecul. Pentru un antreprenor, esecul este doar un pas, uneori firesc, spre succes, e o etapa.

TheTrends.ro: Cum arata acum o zi de munca si cum arata la inceput?

C.S.: Ziua mea de munca este impartita intre activitati de planificare si strategie si foarte multe sedinte. La inceput a fost mai dificl, am fost un jolly joker care trebuia sa indeplineasca roluri multiple: accounting, recrutare, sales, programare, acum insa imi dedic timpul activitatilor de management. Printre acestea, este o placere sa vorbesc cu oamenii. De pilda, in fiecare luna obisnuiesc sa imi beau cafeaua cu colegii noi.

1TheTrends.ro: Povestiti-ne putin despre business-ul actual al 3Pillar Global.

C.S.: Am incheiat anul cu o cifra de afaceri de aproximativ 40 de milioane de dolari, iar in prezent, numarul angajatilor se ridica la 700. Principalele domenii in care activam sunt media si entertainment, financing si health.

TheTrends.ro: Planuiti extinderea companiei in urmatorii 2 ani?

C.S.: Da, ritmul nostru de crestere ne face sa luam in calcul foarte serios posibilitatea de a deschide centre noi. Pe lista ar fi un nou oras din Romania, un oras dintr-o tara vecina dar si SUA.

TheTrends.ro: Aveti in plan si achizitia vreunui competitor?  

C.S.: Nu este exclus, extinderea poate insemna si o achizitie. Analizam piata in permanenta, atat local cat si in alte zone, iar daca va fi o oportunitate, o vom lua cu siguranta in calcul.

TheTrends.ro: Din experienta dvs., care sunt diferentele dintre pietele de IT din Europa (de Est, mai ales) si SUA?

C.S.: In SUA si Europa de Est asistam cumva la o competitie similara pentru atragerea celor mai buni candidati. Concepte precum employer branding s-au nascut in SUA. Americanii sunt mai deschisi in a cunoaste mai multe tehnologii, cele mai noi, in vreme ce la noi, companiile duc o adevarata batalie sa-i faca pe oameni sa inteleaga avantajul de a fi full stack.

TheTrends.ro: Cum apreciati forta de munca din IT la nivel local comparativ cu cea din SUA/Asia? Cat de bine pregatiti sunt IT-istii romani comparativ cu alte nationalitati si ce pretentii salariale au? 5

C.S.: IT-istii romani sunt bine pregatiti si sansa noastra in mod evident nu e sa ne batem pe volume, aici nu avem nicio sansa in concurenta cu pietele asiatice. Ganditi-va la diferentele demografice, acestea se reflecta ulterior in numarul de studenti, in numarul de specialisti pe piata. Noi trebuie sa atragem proiecte cat mai interesante, sa demonstram ca, la fel ca in vest, putem dezvolta proiecte complexe, putem interveni acolo unde valoarea e mai ridicata. Asta e sansa IT-ului romanesc.

TheTrends.ro: Care a fost cel mai dificil proiect pe care l-ati dezvoltat pana acum?

C.S: Cel mai dificil proiect pentru mine este ongoing inca. E dezvoltarea unei culturi in care sa arati oamenilor si sa fii convingator cand o faci, ca fiecare din ei inseamna foarte mult pentru 3Pillar, ca fiecare poate sa fie schimbarea pe care vrea sa o vada si ca aceste lucruri conteaza foarte mult.

TheTrends.ro: Daca ati lua-o de la capat, ce ati face diferit in cariera?

C.S.: Sunt recunoscator pentru ce am, uitandu-ma inapoi in timp, in vremea cand inca eram in Maramuresul natal. Nu as schimba nimic.

Life&Style:

1.Care este destinatia dvs. preferata?

SUA, iubesc dinamica pe care o gasesc aici.

2. Cum arata o zi perfecta?

O zi perfecta e combinatia intre multumirea pe care o vad pe fetele oamenilor, colegi in firma, pentru jobul pe care il au si fericirea de a ma regasi acasa, alaturi de familia mea.

3.Care este gadget-ul fara de care nu puteti rezista?

Iphone-ul meu.

4.Ce personalitati de business admirati?

Desigur, marii antreprenori din America. In management si business, ma inspira Patrick Lencioni.

5.Autorul/cartea preferata.

Patrick Lencioni, The Advantage.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: