BeautyLife&StyleTrends by M

Cât de definitivă este epilarea definitivă: ce spun experții și studiile?

Cei mai mulți dintre noi avem păr pe care nu-l dorim pe una sau mai multe părți ale corpului, astfel că ajungem să practicăm, în mod regulat, o forma de epilare;  fie că este vorba de epilatul cu: ceară, zahăr, aparat electric, aparat de ras, cremă depilatoare, diferite substanțe chimice pentru decolorarea firelor de păr. Chiar daca aceste metode sunt la îndemăna oricui, soluția oferită de toate aceste tehnici este doar temporară. Mai mult, aceste tehnici, efectuate în condiții necorespunzătoare de igienă pot avea efecte adverse plecând de la o iritație simplă a pielii, la dermatite alergice sau iritante, infecții și chiar cicatrici.

Epilarea definitivă este astfel prezentată că o soluție care elimina părul nedorit pentru o perioadă mult mai lunga de timp. Deși se numește definitivă, multe persoane afirmă contrariul, reclamând eficacitatea acestei metode. Realitatea este însă puțin nuanțată și depinde într-o măsură foarte mare de felul în care este efectuata de către specialist, dar și de echipamentul utilizat.

În prezent, cel mai bun sistem progresiv de îndepărtare a părului și nu spun permanent,  este epilarea cu ajutorul terapiei de fotoepilare – laser. Aceasta fiind o procedura medicala dar și estetica utilizata pt a reduce firele de par prin fototermoliza selectiva. Principiul acestei tehnologii este de distrugere a foliculilor piloși utilizând flash-uri de lumina cu o anumită lungime de unda și intensitate, a explicat Irina Cudrițchi, medic specialist dermato-venerologie la Illuma Clinique.

Potrivit acesteia, mecanismul epilării definitive se desfasora în 3 pasi: 1. absorbția luminii  în pigment – reprezentat de melanina din firul de par 2. producerea de căldură  3. distructia (liza) celulelor targetate prin temperatura înalta. Rezultatul acestei tehnici poate fi influențat de mai mulți factori :

  • tipul dispozitivului (lungimea de undă, dimensiunea spotului, durata impulsului ),
  • legată de pacient (probleme endocrine, regiune anatomică, fototip, grosimea părului, ciclul de creștere a părului și adâncimea foliculilor)
  • legate de cel care manevrează aparatul (planul de tratament, cunoștințe adecvate și setări laser adecvate)

De aceea este important să fim cât mai bine documentați asupra rezultatelor și indicațiilor pe care aceste tratament le are. În general, persoanele ideale pentru îndepărtarea părului cu laser sunt persoanele cu o piele deschisă, cu părul închis la culoare (cea mai mare parte a energiei laserului fiind astfel absorbită de melanina din bulbul părului), în timp ce riscul de arsuri crește odată cu creșterea pigmentării pielii. Cu toate acestea, pregresele continue în tehnologia laser oferă și celor cu pielea mai închisă sau pentru cei cu firele de par mai deschise opțiuni bune pentru îndepărtarea parului, a mai precizat medicul Irina Cudrițchi.

Medicul oferă exemplul unui studiu comparativ intre Laserul Dioda, laserul Nd: YAG și IPL pe 30 de femei cu pielea mai închisă la culoare. Acesta a evidențiat superioritatea rezultatelor Laserului Dioda. Procentul de reducere a parului după doar 2 ședințe a fost de 40% pentru pacientele tratate cu Laser Dioda, urmat de 35% pentru cele tratate cu laserul Nd:Yag și doar 10% pentru grupul tratat cu IPL. După 8 ședințe, procentul de reducere a firelor de par a fost cel mai ridicat pentru pacientele din grupul tratat cu Laser Dioda (92%), urmat de grupul tratat cu laserul Nd: YAG cu 90% și 70% pentru grupul tratat cu IPL.

De ce mai apar fire de păr după epilarea definitivă?

Răspunsul este mai simplu decât ne-am așteptă. Practic, epilarea definitivă se refera exclusiv la firele de par existente. Creșterea parului este un ciclu compus din trei faze: anagen (faza de creștere – durează intre 2 și 8 ani), catagen (faza de degradare – 10 zile) și teleogen (faza de repaos – 100 zile).

Știind că lumina device-ului vă ținti cromoforul (pigmentul din firul de par), iar căldură generata vă distruge foliculul pilos, vor fi necesare mai multe tratamente pentru a ne asigura că toate firele de păr vor fi îndepărtate în faza anagena. Pacienții necesitând în mod obișnuit intre 4-6 tratamente distanțate la aproximativ 6 săptămâni și  tratamente de întreținere o dată la 6 respectiv 12 luni pentru a îndepărta firele de par de tip vellus, ce pot crește din nou. Factorii declanșatori ai noilor foliculi sunt numeroși: vârstă, dieta, modificări hormonale și diverse afecțiuni medicale, a mai explicat Irina Cudrițchi, medic specialist dermato-venerologie la Illuma Clinique.

Cât de important este aparatul folosit?

Când discutăm de eficienta sesiunilor de epilare cu laser, discutam și  de performantele și siguranță pe care echipamentul laser le oferă. Utilizam în clinica un laser dioda, Venus Velocity, care conduce în topul aparatelor de profil în privință eficacității, siguranței și rezultatelor rapide pe care le oferă, a mai precizat medicul.

Eficienta este data în primul rand de lungimea de undă optimă – 800 nm, de vă̂rful ridicat de putere – 2400 W și de densitatea energetică ridicată de până la 100 J/cm patrat.. Spre deosebire de alte sisteme laser cu diode, acest aparat permite terapeutului să̆ aleagă̆ dintre doua moduri diferite de funcționare, în funcție de nevoile individuale ale pacientului. Modul „PULSE” livrează̆ o energie mai mare în țesut cu o rată de repetare mai mică, rezultând o eficacitate clinică mai mare și mai puține sesiuni de tratament. Modul „SLIDE” livrează̆ un nivel ridicat al frecvenței de repetare a impulsurilor scurte, atingă̂nd o putere medie ridicată în timp ce operatorul trece aplicatorul ușor și continuu peste zona de tratament.

Un mare plus al tratamentelor de epilare definitiva de ultima generație este rapiditatea cu care sunt realizate sesiunile. Ceea ce face diferența între Venus Velocity și alte dispozitive este versatilitatea de a alege între trei spoturi interschimbabile de diferite dimensiuni.. Astfel, fiecare se potrivește perfect pe fiecare zona țintită în cadrul tratamentului, scăzând considerabil timpul pe care un pacient îl aloca unei sesiuni de epilare definitive. De exemplu, un tratament de epilare definitiva în zona axilei vă dura 5 minute, 20 minute pentru zona picioarelor sau o un pic peste o oră pentru un tratament full body de epilare definitivă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button