Going OutParenting

Casa Experimentelor: 40.000 de vizitatori și 167 de workshop-uri în 6 luni de la deschidere. Se pregătesc 9 noi experimente și ateliere

Casa Experimentelor, primul centru ştiinţific non-profit din România, care ȋmbină utilul cu plăcutul, știința cu joaca și experimentarea cu ȋnvățarea, și-a deschis porțile în luna ianuarie a acestui an.

Centrul aduce și în țara noastră un concept inovativ pentru vizitatorii de peste 3 ani, copii, tineri sau adulți, care doresc să identifice conexiunea dintre elementele teoretice și aspectele practice ale unor științe precum: matematică, fizică, chimie, biologie și multe altele. Testȃndu-le ȋntr-un mediu sigur și prietenos, cu ajutorul a peste 100 de exponate, teoriile predate la școală devin interesante, distractive și ușor de asimilat.

Ȋn cele 6 luni de funcționare, Casa Experimentelor a dovedit că știința se află ȋn jurul nostru la fiecare pas și că avem capacitatea de a o descoperi și ȋnțelege prin cea mai eficientă metodă de ȋnvățare: prin joacă. Toți curioșii care ne-au călcat pragul au explorat fenomenele științifice manifestȃndu-și libertatea și entuziasmul.

16 lucruri pe care trebuie să le știi despre Casa Experimentelor. GALERIE FOTO

Pȃnă la acest moment, proiectul a reușit să atragă un număr impresionant de peste 40.000 de vizitatori, aproape dublu față de estimarea inițială, de 29.000 de persoane. Dintre aceștia, peste 60% au sosit ȋn grupuri școlare, iar restul ȋn familii. Mai mult, 59% au fost copii și tineri și 41% adulți.

De asemenea, au fost susținute 167 de workshop-uri la care au participat peste 2000 de copii. Acestea sunt ateliere creative de grup cu o durată de 45 de minute, ȋn cadrul cărora se ia contact cu lumea fascinantă a științei, ȋntr-un mod practic, interactiv și distractiv. Nivelul se ajustează ȋn funcție de participanți: ȋnvățămȃntul gimnazial sau liceal.

Liftul lui Munchausen

”Aceste statistici cȃt și activitățile desfășurate confirmă că centrul științific se ȋndreaptă cu succes către ȋndeplinirea scopului principal pentru care a fost ȋnființat: creşterea nivelul de educaţie în România prin cultivarea talentelor și stimularea interesului pentru fenomenele științifice la copii și tineri”, spun reprezentanții centrului.

Cum arată Casa Experimentelor, primul centru științific nonprofit din România. GALERIE FOTO

MODIFICĂRI DE LA 1 IULIE 2016 

Începând cu data de 1 iulie 2016, Casa Experimentelor propune câteva modificări care oferă participanţilor mai multe şanse de fructificare a cunoştinţelor:

  1. Vor fi realizate 9 workshop-uri noi: „Baloane și motoare“, „Caleidoscop“, „Ceară – foc – fitil“, „Cearta cu săpunul“, „Culori și umbre“, „Misterele piramidei faraonului“, „Printre munți și printre văi“, „Puterea nimicului“, „Unde! Unde?“. Le puteţi descoperi pe site-ul oficial.
  2. Vor fi puse la dispoziţia curioşilor 9 experimente ştiinţifice surpriză, însoţite şi acestea de un scurt ghid de utilizare.
  3. Intrarea ȋn Casa Experimentelor se va realiza cu bilet, tarifele fiind deja publicate pe site. Adolescenţii şi copiii din centrele de plasament partenere vor avea însă acces gratuit, cu rezervare prealabilă, pe site-ul centrului.
  4. Sistemul de rezervări va continua în regim online, ȋnsă vizitatorii vor putea intra și fără rezervare ȋn limita locurilor disponibile sau ȋn cazul ȋn care cei care au rezervat nu se prezintă.

 PLANURI DE VIITOR CASA EXPERIMENTELOR

Succesul proiectului este ȋn continuă creștere, iar Casa Experimentelor ȋși propune pentru viitor: Valuri inauntru

  1. Achiziționarea a 2 autocare pentru a aduce vizitatori și din alte județe;
  2. Extinderea proiectului la etajele superioare și realizarea unor exponate de exterior care vor fi amplasate de-a lungul cheiului Dâmboviței;
  3. Obţinerea statutului de utilitate publică;
  4. Dezvoltarea unor parteneriate stabile între autorităţile locale, instituţiile publice şi ONGurile implicate în educaţie;
  5. Dezvoltarea centrului prin sponsorizare. În prezent, Casa Experimentelor este sponsorizată de BASF, liderul mondial ȋn domeniul chimic: “The Chemical Company”.

Proiectul Casa Experimentelor este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are ca partener elvețian Technorama Swiss Science Center.

Dacă doriți să sprjiniți acest proiect, donaţiile şi sponsorizările pot fi realizate în regim online, pe www.casaexperimentelor.ro, astfel:

  • Donarea a 2% din impozitul pe venit, în baza formularului 230;
  • Depunere directă în conturile deschise pe numele Asociaţiei pentru Formare:

Cont în Lei: RO 19 BTRLRONCRT 0281691001, deschis la Banca Transilvania – Agenţia Tineretului

Cont în CHF: RO 45 BTRLCHFCRT 0281691001, deschis la Banca Transilvania – Agenţia Tineretului

  • Plată prin transfer bancar sau folosind serviciul PayPal.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button