Eliminarea subvenţiilor, facturile tot mai mari şi dorinţa de confort vor determina şi în această toamnă tot mai mulţi români să renunţe la CET-uri...

GENUS Premium Evo_ambientata_lowEliminarea subvenţiilor, facturile tot mai mari şi dorinţa de confort vor determina şi în această toamnă tot mai mulţi români să renunţe la CET-uri în favoarea unui sistem propriu de încălzire, potrivit Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice de apartament. Astfel, cea mai mare parte a celor care optează pentru încălzirea individuală aleg centralele termice de apartament, mai ales în condiţiile unor economii de până la 25%.  

“Datele noastre arată că circa 65% din achiziţiile de centrale termice realizate pe plan local sunt făcute de familiile care au renunţat la sistemul centralizat, acestea dorindu-şi în primul rând reducerea costurilor lunare şi sporirea confortului”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Potrivit afirmaţiilor sale, în acest moment, românii pot economisi, în medie, peste 20% din valoarea facturii lunare prin instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz. Astfel, dacă producerea unei gigacalorii cu o centrală termică pe gaz are un cost de cca. 175 lei, în cazul CET-urilor media naţională arată că preţul facuturat populaţiei pentru o Gcal este de 227 lei.

Preţul de 227 lei este preţul de facturare mediu la nivel naţional al unei Gcal produse de sistemul centralizat de încălzire, însă acesta diferă foarte mult de preţul de producţie, care este mai ridicat. În ceea ce priveşte preţul de producţie al unei Gcal, acesta este, în medie la nivel naţional, de 328 lei, însă, în funcţie de judeţ, este cuprins între 515 lei (Buzău, CET R.A.M. Buzău) şi 251 lei (Mehedinţi – CET R. A. A. N. Dr.Tr. Severin). Diferenţa dintre preţul de producţie şi cel facturat se explică prin materia primă utilizată, cât şi prin gradul de uzură al centralei şi numărul de abonaţi rămaşi conectaţi în reţea.  De asemenea, această diferenţă este stabilită la nivel local şi suportată prin decizia Primăriilor.

În acest moment, costul unei Gcal produse de o centrală termică pe gaz este mult mai mic şi decât al unei Gcal produse de o centrală termică electrică, care în acest caz ajunge la aprox. 553 lei.

“Desigur, situaţia diferă de la judeţ, la judeţ. Astfel, pentru locuitorii din Constanţa, Harghita, Arad, Iaşi, Timiş, Galaţi sau Prahova, unde preţul de facturare al unei Gcal depăşeşte 230 de lei, producerea încălzirii şi apei calde cu centrală termică individuală pe gaz aduce o reducere substanţială de cost în comparaţie cu cea furnizată de către sistemul centralizat”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

ariston

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: